Αν κάνετε μια βόλτα στα γήπεδα 5X5 της γειτονιάς ή στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες θα συναντήσετε παιδιά όλων των ηλικιών που προσπαθούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους θέλοντας να μοιάσουν στα διάσημα ινδάλματά τους που κάθε εβδομάδα κάνουν σπουδαία κατορθώματα στο χόρτο.
Εκτός από τα σουτ, τα ψαλίδια, τις πάσες υπάρχουν και οι κεφαλιές που οι λιλιπούτειοι ποδοσφαιριστές επιστρατεύουν όταν θέλουν να διώξουν μακριά τη μπάλα ή όταν θέλουν να τις αλλάξουν φορά. Κι όμως αυτή η φαινομενικά αθώα κίνηση κρύβει κινδύνουν για τον εγκέφαλο καθώς αμέσως συμβαίνουν μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές εντός του σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική έρευνα, η πρώτη του είδους της. Μάλιστα, βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι κεφαλιές ίσον χειρότερη μνήμη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, με επικεφαλής τη γνωσιακή νευροεπιστήμονα δρα Μαγκνταλένα Ιέτσγουαρτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό EbioMedicine, ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να βαράνε κεφαλιές σε μπάλες, τις οποίες πετούσε προς το μέρος τους ένα μηχάνημα, που προσομοίωνε τα χτυπήματα κόρνερ στο ποδόσφαιρο.
Πριν και αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, οι επιστήμονες έλεγχαν τον εγκέφαλο των εθελοντών, καθώς και την μνήμη τους. Διαπιστώθηκε ότι μετά τις κεφαλιές οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήσαν 41% έως 67% χειρότερες. Η μνήμη αποκαθίστατο πλήρως μετά από ένα 24ωρο περίπου. Επίσης μετά από μερικές κεφαλιές ο εγκέφαλος εμφανίζει τάση συστολής.
“Αν και οι αλλαγές είναι προσωρινές, τις θεωρούμε σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως αν συμβαίνουν ξανά και ξανά, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Καθώς μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων παίζουν αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε βάθος χρόνου”, δήλωσε η βρετανή επιστήμονας.
Προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι προσωρινές στους ανθρώπους που παίζουν ποδόσφαιρο για χρόνια και συνεχώς βαράνε κεφαλιές. Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω από τους επιστήμονες.
Πηγή: infokids.gr