Οι κόποι χρόνων, στην εποχή της ουσιαστικής οργάνωσης της Ακαδημίας του Μακεδονικού με μπροστάρηδες τον διευθυντή του συλλόγου, Γιώργο Παυλάκο, και την υπεύθυνη Ακαδημίας, Μαρία Εξαδακτύλου, αρχίζουν να ανταμείβουν την οικογένεια των “πρασίνων”.
Τα αυξημένο αγωνιστικό επίπεδο των τμημάτων υποδομής, η δημιουργία των Ελπιδών Μακεδονικού – που μέσα σε τέσσερα χρόνια βρέθηκαν από την Γ’ ΕΠΣΜ στην Α κατηγορία – αλλά και το νέο μέτρο της ΕΠΟ για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, που υποχρεώνει τις ομάδες να έχουν καθόλη τη διάρκεια του 90λέπτου έναν ανήλικο ποδοσφαιριστή στην 11άδα τους (από φέτος μάλιστα δύο!), όλα συνέβαλαν ώστε η ανδρική ομάδα του Μακεδονικού να… γεμίσει με παίκτες της Ακαδημίας του συλλόγου, με μερικούς να κερδίζουν σιγά σιγά την καθιέρωση.
Κατά την περυσινή σεζόν, έξι ποδοσφαιριστές απόφοιτοι της Ακαδημίας των “πρασίνων” βρέθηκαν να στελεχώνουν το ρόστερ της πρώτης ομάδας, με τον 17χρονο μέσο Γιάννη Δοϊρανλή να ξεχωρίζει από άποψη συμμετοχών (22 παιχνίδια, 1525 λεπτά στο πρωτάθλημα).
Η πορεία του Μακεδονικού;
Άκρως ικανοποιητική και ανταγωνιστική, στην δεύτερη και τρίτη θέση καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Ναι μεν η ομάδα του Ανδρέα Παντζιαρά δεν κατάφερε να ακολουθήσει τους ρυθμούς του πρωταθλητή Αλμωπού Αριδαίας, ωστόσο εξασφάλισε από πολύ νωρίς την παραμονή της και αγωνιζόταν πολύ άνετη, σε μια κατηγορία που απαιτεί σπουδαία προσπάθεια για να τερματίσεις εκτός της… πεντάδας ή και εξάδας (!) ομάδων που υποβιβάζονται.
Στη φετινή χρονιά, ακόμα περισσότερο, τον Γιάννη Δοϊρανλή και τον Δημήτρη Αμοιρίδη πλαισιώνουν στην πρώτη ομάδα πέντε ακόμη ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας: Άκης Κυριακίδης, Παναγιώτης Τούλας, Κώστας Παπαδόπουλος (Τ/Φ), Γιάννης Γάκης, αλλά και ο Γρηγόρης Σιαγλής, που αρχικά προοριζόταν να ενσωματωθεί στις Ελπίδες αλλά κέρδισε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας την εμπιστοσύνη του Παντζιαρά που τον κρατά στην πρώτη ομάδα, δείγμα του ότι τα παιδιά του Μακεδονικού αρχίζουν πλέον ακόμα και να… ξεπερνούν τις προσδοκίες των στελεχών του συλλόγου.
Όλα αυτά χάρη στη συντονισμένη δουλειά που λαμβάνει χώρα σε όλα τα τμήματα υποδομής, από τα μικρότερα ως τις Ελπίδες: σύγχρονες εγκαταστάσεις, σύγχρονες μέθοδοι προπόνησεις, ανάλυση με video, ψυχολογία, διαιτολογία, διασκέδαση, ψυχαγωγία και παιδαγωγικοί σκοποί πλάι στους αγωνιστικούς.
Την οπτική των ιθυνόντων μάς έδωσε η ίδια η υπεύθυνη της Ακαδημίας ποδοσφαίρου, Μαρία Εξαδακτύλου, που πρόθυμα απάντησε στις ερωτήσεις μας:
Πώς ερμηνεύεις την σταδιακή αύξηση της παρουσίας των παιδιών της Ακαδημίας στην ανδρική ομάδα;
“Είναι αποτέλεσμα ενός πολυετούς αγωνιστικού πλάνου που εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια στον σύλλογο μας. Το όραμα μας σιγα σιγα παίρνει σάρκα και οστά, εκπληρώνοντας τόσο τις προσδοκίες των ποδοσφαιριστών όσο και τις δικές μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως εστιάζουμε πολύ στην εκπαίδευση και την προσωπικότητα των προπονητών μας. Ο επαγγελματισμός αποτελεί κριτήριο για την επιλογή τους. Προσπαθούμε να ακολουθούμε τις σύγχρονες τάσεις του ποδοσφαίρου όπου είναι εφικτό, έχουμε σταθερή παρουσία διατροφολόγου και ψυχολόγου στο σύλλογο, υπηρεσίες που αποτελούν εδω και χρόνια πυλώνες ανάπτυξης μας. Η παρουσία αναλυτή είναι ένα επιπλέον εφόδιο για την βελτίωση των ποδοσφαιριστών μας σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο. Εργομετρική αξιολόγηση πεδίου και πολλά ακόμη αποτελούν καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών μας”
Πάνω σε ποιους άξονες δουλεύει η Ακαδημία του Μακεδονικού; Τόσο σχετικά με τη διαχείριση των παιδιών, το πρόγραμμα και τις δράσεις όσο και με τη στελέχωση των θέσεων.
“Η Ακαδημία μας την δεδομένη χρονική στιγμή εκπληρώνει με θεαματικό τρόπο τα όνειρα των παιδιών που ασχολούνται σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού. Περίπου 350 αθλητές απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης ενώ περισσότεροι από 150 ποδοσφαιριστές εισχωρούν σταδιακά σε ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον όπου καλούνται να διακριθούν ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα τους, είτε μέσα από τον σύλλογο μας, στη Γ’ Εθνική, είτε μέσα από άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διατηρούμε πολλά σκαλοπάτια εξέλιξης – από την Κ17 στη Β ομάδα και έπειτα στη Γ Εθνική – καθώς ο κάθε ποδοσφαιριστής ωριμάζει σε διαφορετικές ηλικίες και περιβάλλοντα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η κατεύθυνση είναι απολύτως αγωνιστική, με επιλογές ποδοσφαιριστών όσον αφορά την στελέχωση των τμημάτων.
Ο αγωνιστικός και μαζικός αθλητισμός είναι, λοιπόν, δύο στόχοι που υπηρετούμε επαγγελματικά με τον τρόπο που θεωρούμε καλύτερο”.
Τελευταία βλέπουμε συνεχώς βελτιωτικά έργα της διοίκησης στις εγκαταστάσεις, με ανάπλαση των γηπέδων αλλά και των εσωτερικών χώρων. Πώς αξιολογείς την τρέχουσα κατάσταση σε αυτό το κομμάτι;
“Παρόλη την γενικότερη κρίση που επικρατεί σε οικονομικό επίπεδο και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια ερασιτεχνική ομάδα, θεωρούμε υποχρέωση μας να προσφέρουμε τις βέλτιστες υπηρεσίες ώστε τα παιδιά μας να βελτιώνονται τόσο σε επίπεδο τεχνικό-αγωνιστικό όσο και κοινωνικό-πνευματικό, ώστε να γίνονται σύγχρονοι ποδοσφαιριστές.
Η ανάπλαση του γηπέδου, αλλά και η βελτίωση σε καθημερινό επίπεδο των εγκαταστάσεων μας, δημιουργεί αίσθημα συνεχούς ανάπτυξης. Πιστεύουμε στο ρητό ‘Όταν ήδη είσαι πετυχημένος υπάρχουν δύο δρόμοι: είτε αυτός της τελμάτωσης είτε αυτός της εξελιξης”.