TALENTABOUT.GR | Home Slider | Οι ακαδημίες πλάθουν τους αυριανούς ενήλικες!
Αθλητική Ψυχολογία

Οι ακαδημίες πλάθουν τους αυριανούς ενήλικες!

Οι ακαδημίες δεν είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν μόνο το ποδόσφαιρο. Μέσα σε αυτές τα παιδιά μαθαίνουν ακόμα να χειρίζονται πολλές καταστάσεις της ζωής.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 3 Οκτωβρίου 2016 | Talentabout.gr Team

Οι ακαδημίες ποδοσφαίρου προσφέρονται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αλλά και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μια πιθανή μελλοντική καριέρα. Μαθαίνουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου ενώ αθλούνται ταυτόχρονα, με ένα ευχάριστο για αυτά τρόπο. Για τα παιδιά είναι, και πρέπει να είναι πρώτα διασκέδαση και μέσω αυτής να επέρχεται η εκμάθηση του αθλήματος.

Πώς εργάζεται ο ψυχολόγος σε μια ομάδα;

Πέρα από αυτά, οι ακαδημίες και η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα σχολείο για τα παιδιά και τους γονείς. Ένα σχολείο αλλιώτικο από αυτό της ακαδημαϊκής μόρφωσης, ένα σχολείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, με όλα όσα συνεπάγονται σε αυτό το χαρακτηρισμό. Μέσω του ποδοσφαίρου ένα παιδί έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος και ως ενήλικας, και όχι μόνο ως παιδί.

Το ποδόσφαιρο, ως ομαδικό άθλημα που είναι, απαιτεί να υπάρχει η συνοχή, αλλά και η συνεργασία των μελών της. Τα μέλη της, οι ποδοσφαιριστές, καλούνται να δουλέψουν ως σύνολο και όχι ως μονάδες, χωρίς να καταπατούνται και να περιορίζονται τα χαρακτηριστικά του κάθε ενός. Κυριότερος στόχος είναι η επίτευξη των στόχων της ομάδας, και η επίτευξη των προσωπικών στόχων μέσω αυτών. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές θα μάθουν την σημαντικότητα της έννοιας ‘’συνεργασία’’, και με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί ομαλά αυτή. Θα μάθουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους συμπαίκτες-συνανθρώπους τους, να στηρίζουν και να στηρίζονται όπου παραστεί ανάγκη, να αναγνωρίζουν τη σημαντικότητά τους και τη σημαντικότητα των άλλων ως άτομα. Θα μάθουν να υπακούν και να σέβονται γραπτούς και άγραφους νόμους του συστήματος στο οποίο ανήκουν, να σέβονται και να τηρούν την ιεραρχία, να σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους. Θα μάθουν να κοινωνικοποιούνται, να μην είναι εσωστρεφής (ειδικά για κάποια παιδιά που είναι κάπως ντροπαλά), να εκφράζουν αυτά που νιώθουν με χρήσιμο για την κάθε περίπτωση τρόπο. Θα μάθουν να μοιράζονται, να έχουν υπομονή και εσωτερική πειθαρχία, να έχουν στόχους, αλλά και να τους θέτουν σωστά. Θα μάθουν να ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα, να κάνουν θυσίες για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.  Και όλα αυτά απλά και μόνο επειδή ανήκουν σε ένα σύνολο, σε μια ομάδα, πριν ακόμα ξεκινήσουν να κάνουν κάτι.

Μέσω του αθλήματος, θα μάθουν να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο, ευχάριστες και δυσάρεστες καταστάσεις. Να αποδέχονται πως και η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού, και πως αν δεν την δέχονται θα πρέπει να βρουν με ποιον τρόπο πρέπει να βελτιωθούν για να πετύχουν.  Θα μάθουν πώς να διαχειρίζονται τις αποτυχίες χωρίς να τους κόβει τα φτερά, αλλά και τις επιτυχίες, χωρίς να γίνονται υπερόπτες και αλαζόνες. Να πιστεύουν στον εαυτό τους, πως μόνο αυτοί είναι υπεύθυνοι για ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία, και πως μόνο αυτοί μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Πώς να αντιμετωπίζουν διάφορες αδικίες και με ποιο τρόπο μπορούν να διεκδικούν το δίκαιο τους ώστε να είναι προς όφελός τους.
Θα αποκτήσουν και θα καλλιεργήσουν δεξιότητες, θα αναπτυχθούν ως άτομα σε προσωπικό επίπεδο, ώστε ως ενήλικες να μπορούν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, και να είναι σε θέση να διαχειρίζονται τις διάφορες καταστάσεις. Θα μάθουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες για τις πράξεις τους. Όσο πιο σύντομα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο για το ίδιο το παιδί. Πλάθονται μέσω των ακαδημιών, οι αυριανοί ενήλικες.

Πέρα από τα παιδία, κερδισμένοι μπορούν να βγουν και οι γονείς, με επιπλέον κέρδος από αυτό που θα έχουν ήδη τα παιδιά τους. Θα μάθουν και οι ίδιοι να πιστεύουν σε αυτά, να τους έχουν εμπιστοσύνη παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Με την κατάλληλη συνεργασία, θα μπορούσε να πει κάποιος πως οι ακαδημίες είναι ένας συνεργάτης των γονιών για την προσωπική ανάπτυξη του παιδιού τους. Με την κατάλληλη αλληλεπίδραση παιδιού-προπονητή-γονιού, μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει αυτή η συνεργασία για όλους. Θα μάθουν να αφήνουν τα παιδιά τους πιο ελεύθερα, σε ένα ελεγχόμενο μεν περιβάλλον, ώστε και αυτοί να δουν για τι πράγματα είναι ικανά τα παιδιά τους. Θα αποβάλουν το άγχος και την ανησυχία που έχει κάθε γονιός για τα παιδιά τους, βλέποντάς τα πως είναι ικανά να αντεπεξέλθουν μόνα τους σε αρκετές καταστάσεις. Θα βοηθήσει τους γονείς να δυναμώσουν τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας, αλλά και εμπιστοσύνης, που για τα παιδιά είναι ίσως το πιο σημαντικό που ζητούν από τους γονείς τους.
Έτσι, πριν να αποφασίσετε για τα παιδιά σας αν αξίζει να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, θυμηθείτε πως δεν θα μάθουν απλά να κλωτσάνε μια μπάλα, και πως η ενασχόληση ειδικά σε μικρές ηλικίες, είναι κάτι πολύ περισσότερο από 22 παιδιά που τρέχουν πίσω από μια μπάλα.

 

Πάμπος Ευσταθίου
BSc (Hons) Psychology
Systemic/Family Psychotherapist
(Trainee)

Πηγή: balla.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ