Η ιστοσελίδα Football-Observatory δημοσίευσε έναν πίνακα με τις ομάδες που διαθέτουν τις καλύτερες ακαδημίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Άγιαξ. Κάτι που όσο να ‘ναι δεν προκαλεί εντύπωση, αφού μιλάμε για τον μεγαλύτερο διαχρονικά σύλλογο σε παραγωγή παικτών. Παικταράδες και παικταράδες έχουν «ξετρυπώσει» από τα άδυτα του “Αίαντα“.
Η περίφημη “Μασία” της Μπαρτσελόνα που τα τελευταία χρόνια -και μετά τη μεγάλη επιρροή που άσκησε ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ– βρίσκεται σε διαρκή άνοδο και βγάζει τους νέους… Μεσί-ες του αθλήματος, φιγουράρει στην τρίτη θέση του πίνακα, πίσω από την Παρτιζάν!
Όσο κι αν μπορεί να φαίνεται… κάπως, ο σέρβικος σύλλογος θεωρείται κορυφαίος στην δημιουργία και «εκμετάλλευση» ταλέντων! Η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στην έβδομη θέση, ενώ στην πρώτη 20άδα συναντάμε αρκετές ομάδες από το ανατολικό μπλοκ και τα Βαλκάνια.
Κάτι που σημαίνει πως σε αυτές τις χώρες γίνεται σωστή δουλειά στις μικρές ηλικίες και πως οι σύλλογοι εκεί «προωθούν» τα δικά τους παιδιά (με στόχο και πιθανά οικονομικά οφέλη στο μέλλον). Στην κορυφαία 100άδα με τις καλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης υπάρχει ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός. Ο “δικέφαλος του βορρά” είναι στην 46η θέση, δείγμα του ότι στη Θεσσαλονίκη ασχολούνται πολύ με τις ακαδημίες.
Ενδεικτικό είναι πως στην πρώτη ομάδα παίζουν ήδη πολλά «παιδιά» του συλλόγου, όπως οι Αθανασιάδης, Πέλκας, Μυστακίδης, Κάτσε και πολλοί άλλοι… Το “τριφύλλι” από τη σειρά του είναι 74ο, αφού κατά καιρούς έχει δώσει ευκαιρίες σε… δικούς του παίκτες (που υπάρχουν και στο νυν ρόστερ του) και ειδικά τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερη βάση στις μικρές ηλικίες.
Στην Ιταλία το… χουν παρατήσει ολίγον τι. Στη λίστα με τις κορυφαίες ακαδημίες υπάρχει μόνο η Ίντερ και η Αταλάντα. Ούτε Γιουβέντους, ούτε Νάπολι, ούτε Μίλαν, ούτε τίποτα… Η Τουρκία δεν βρίσκεται πουθενά. Πουθενά, ούτε μια ομάδα στην 100άδα!
Οι ομάδες με τις καλύτερες ακαδημίες:
1-Άγιαξ (Ολλανδία)
2-Παρτιζάν (Σερβία)
3-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
4-Διναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)
5-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)
6-Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)
7-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
8-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)
9-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
10-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
11-Φέγενορντ (Ολλανδία)
12-Διναμό Κιέβου (Ουκρανία)
13-Διναμό Μινσκ (Λευκορωσία)
14-Πόρτο (Πορτογαλία)
15-Λιόν (Γαλλία)
16-MTK Βουδαπέστης (Ουγγαρία)
17-Χέρενφεν (Ολλανδία)
18-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
19-Βοϊβοντίνα (Σερβία)
20- Ελσίνκι (Φινλανδία)
…
46- ΠΑΟΚ (Ελλάδα)
74- Παναθηναϊκός (Ελλάδα)
Οι χώρες με τις περισσότερες ομάδες που βρίσκονται στον πίνακα με το Top-100 ακαδημιών:
1-Γαλλία (14)
2-Ολλανδία (8)
3-Ουκρανία (8)
4-Σλοβακία (6)
5-Σερβία (6)
6-Κροατία (5)
7-Φινλανδία (4)
8- Ογγαρία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία (3)
Μπορεί να μην… γεμίζουν το μάτι, αλλά σύμφωνα με τη λίστα του Football-Observatory Ουκρανία και Σλοβακία είναι μεγάλες… ποδοσφαιρομάνες!
Η πρώτη έχει οκτώ ομάδες στο Top-100 ακαδημιών και η δεύτερη έξι ομάδες. Κι όμως… ναι! Η Γαλλία είναι η πιο «δυνατή». Εκπροσωπείται με 14(!) συλλόγους στο Top-100, δείγμα του πόσα ταλέντα είναι “τρικολόρ”. Και εδώ που τα λέμε όχι κι άδικα… Πόσα και πόσα νέα ονόματα μαθαίνουμε από το γαλλικό ποδόσφαιρο κάθε τόσο;
Αν δεν αναγκάζονταν να πουλάνε στα ευρωπαϊκά «μεγαθήρια», ποιος ξέρει τι ομαδάρες θα μπορούσαν να έχουν «χτίσει» κατά καιρούς…
Η Premier League μπορεί να είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, οι Άγγλοι μπορεί να θεωρούνται… top στο ποδόσφαιρο, ωστόσο στις Ακαδημίες του μάλλον δεν δίνουν και ιδιαίτερη προσοχή.
Μάλλον στο Νησί δεν τους ενδιαφέρει η ανεύρεση ταλέντων, εξ’ ου και βρίσκονται με το… ζόρι στον πίνακα.
* Το βασικό κριτήριο για το ποια ομάδα είναι καλή έχει να κάνει με το πόσοι παίκτες από της ακαδημίας της κάθε ομάδας αγωνίζονται στα 31 πιο προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.