TALENTABOUT.GR | Ομάδες | ΑΕΚ | Η επόμενη ημέρα στις ακαδημίες της ΑΕΚ! (photos)
ΑΕΚ Ακαδημία

Η επόμενη ημέρα στις ακαδημίες της ΑΕΚ! (photos)

Ένας τριετής κύκλος ολοκληρώθηκε, με την αποχώρηση του Γρηγόρη Σαράντη ως βασικού χρηματοδότη των ακαδημιών της ΑΕΚ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 8 Ιουλίου 2020 | Talentabout.gr Team

Ο γνωστός επιχειρηματίας που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2017, ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του μέχρι την τελευταία στιγμή, καταβάλλοντας τη μισθοδοσία Μαϊου στους εργαζόμενους και αποχώρησε χωρίς πολλές… τυμπανοκρουσίες.

Η επόμενη ημέρα είχε αρχίσει να σχεδιάζεται εδώ και καιρό. Σημαντικό ρόλο παίζει ασφαλώς ο προϋπολογισμός, που θα είναι μειωμένος αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Σε συνάντηση που είχε ο CEO της ΠΑΕ, Μηνάς Λυσάνδρου με τους Παπαποστόλου, Γεωργέα που “τρέχουν” οργανωτικά τις ακαδημίες, τους ενημέρωσε για τα οικονομικά δεδομένα προκειμένου να εκπονήσουν το πλάνο. Ήδη από το φθινόπωρο είχε γίνει κουβέντα για περιορισμό των τμημάτων, αλλά η τελική απόφαση θα έπρεπε να ανήκει στον διευθυντή των ακαδημιών, πόστο που ήταν κενό την περίοδο εκείνη λόγω της “αναβάθμισης” του Νίκου Κωστένογλου στην πρώτη ομάδα.

Από τα τέλη του 2019 ανέλαβε τεχνικός διευθυντής ο Κώστας Τσάνας (ανακοινώθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2020), ο οποίος ενέκρινε το συγκεκριμένο πλάνο. Έτσι, σύμφωνα με όσα θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες (κι ενώ οι οικογένειες των ποδοσφαιριστών έχουν ήδη ενημερωθεί), τα τμήματα μειώνονται κατά το ήμισυ, από 10 σε 5, ενώ από τα 190 παιδιά που ανήκαν στις ακαδημίες, θα μείνουν 120-130.

 

 

 

Με άλλα λόγια, θα συγχωνευθούν τα μικρά ηλικιακά τμήματα και θα καταργηθεί η U16 που ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετούσε κανένα σκοπό αφού τα πρωταθλήματα της Super League αφορούν τις ηλικίες U15, U17 και U19. Φυσικά οι τρεις τελευταίες κατηγορίες μένουν “ανέγγιχτες” αφού δεν τίθεται θέμα απουσίας της ΑΕΚ, ακόμα και από την U15 όπου η συμμετοχή στη Super League είναι προαιρετική.

Η αριθμητική μείωση, δεν συνεπάγεται και ποιοτική. Το αντίθετο μάλιστα. Στην ΑΕΚ δεν έλαβαν υπόψη μόνο τη μείωση του προϋπολογισμού, αλλά κυρίως το πρόβλημα με τα γήπεδα. Στα Σπάτα οι Ακαδημίες χρησιμοποιούν μόνο ένα γήπεδο καθώς τα υπόλοιπα προορίζονται μόνο για την πρώτη ομάδα, με αποτέλεσμα οι προπονήσεις να διεξάγονται πολλές φορές σε… τεταρτημόρια, ακόμα και για ομάδες όπως την U19, για παίκτες όπως οι Μαχαίρας, Μπότος, Χριστόπουλος που τους έχουμε δει και στην πρώτη ομάδα. Όπως είναι φυσικό, αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί και ο περιορισμός των τμημάτων ήταν μία λύση. Παράλληλα, όμως, τα πέντε νέα τμήματα που προκύπτουν (U11, U13, U15, U17, U19) στελεχώθηκαν μέσα από αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει όλα τα παιδιά των ακαδημιών. Το κάθε τμήμα θα έχει 25-30 άτομα ρόστερ, ποιοτικά αναβαθμισμένο αφού θα αποτελεί “μίξη” δύο ομάδων (για παράδειγμα η U13 θα αποτελείται από τα παιδιά που στην εφετινή σεζόν συγκροτούσαν την U11 και την U12). Αυτός είναι και ο στόχος των ανθρώπων της ΑΕΚ, η στελέχωση των τμημάτων με επίλεκτους, όπου μέσα από τον ανταγωνισμό θα βελτιώνονται οι νεαροί παίκτες. Στο σημείο αυτό υπάρχουν αρκετές ενστάσεις όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν τα παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ομάδας που μετείχε στο τελευταίο πρωτάθλημα U15, με παίκτες γεννηθέντες το 2005. Η ομάδα αυτή κατά γενική ομολογία είχε πολύ κακή παρουσία, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση και αφήνοντας πίσω μόνο τον Απόλλωνα (ομάδα Β΄ κατηγορίας) ο οποίος μετείχε ουσιαστικά εκτός συναγωνισμού. Παρά την αρνητική παρουσία, οι περισσότεροι παίκτες θα συνεχίσουν στη νέα συγχωνευμένη ηλικιακή κατηγορία (2004, 2005) που θα συμμετάσχει στο επόμενο πρωτάθλημα Super League U17. Αντίθετα, “κόπηκαν” παίκτες γεννηθέντες το 2004, που τα είχαν πάει σαφώς καλύτερα όταν αγωνίστηκαν στη διοργάνωση U15 της Super League.

 

 

Όσον αφορά τα εργασιακά, τώρα, η απόφαση που πάρθηκε είναι να διατηρηθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι -όποιες- περικοπές προκύψουν, δεν θα είναι ανάλογες (δλδ 50%) του περιορισμού των ποδοσφαιρικών τμημάτων. Στην ουσία θα είναι πολύ μικρότερες κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τη νέα εποχή των ακαδημιών της ΑΕΚ, αλλά και για την τρέχουσα συγκυρία που βιώνει όλη η χώρα.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ

Παρότι στα πρωταθλήματα υποδομής η βαθμολογία δεν παίζει πρωτεύοντα ρόλο (ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να παίζει), παραμένει το μοναδικό αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης της τριετίας Σαράντη στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Κι αυτό διότι είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την ανάδειξη ποδοσφαιριστών οι οποίοι εντοπίστηκαν σε μικρή ηλικία στο διάστημα αυτό. Όσοι έχουν διαβεί την πόρτα της πρώτης ομάδας, δεν αντικατοπτρίζουν τη δουλειά που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια, αφού για παράδειγμα ο 19χρονος Φοίβος Μπότος βρισκόταν στις ακαδημίες πολύ πριν από το 2017, ενώ ο Θεοδόσης Μαχαίρας αποκτήθηκε σε ηλικία 18 ετών από τον Πανιώνιο, συνεπώς δεν θεωρείται “προϊόν” της ΑΕΚ. Υπάρχουν, όμως, πολλοί ποδοσφαιριστές που ανακαλύφθηκαν από το δίκτυο scouting το διάστημα 2017-2020, δουλεύουν εντατικά στα Σπάτα και η εξέλιξή τους θα φανεί στο μέλλον.

 

 

Συνεπώς, όσον αφορά καθαρά την αγωνιστική παρουσία, η τελευταία τριετία συνοδεύτηκε από μέτρια αποτελέσματα. Κανένα από τα τμήματα της ΑΕΚ δεν κατάφερε να διεκδικήσει πρωτάθλημα, αφού η διαφορά από τις αντίστοιχες ομάδες του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού ήταν τεράστια, ενώ ενδιάμεσα υπήρχαν τόσο ο Παναθηναϊκός (παραδοσιακά ισχυρές ακαδημίες) όσο και οι Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Άρης. Μοναδική εξαίρεση στη μετριότητα, αποτέλεσε η ομάδα U20 (πριν μετατραπεί η κατηγορία σε U19) της περιόδου 2018-19 που κατέκτησε τη δεύτερη θέση (αλλά με 22 βαθμούς) πίσω από τον πανίσχυρο ΠΑΟΚ. Προπονητής ήταν ο Γιώργος Σίμος, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί την εξέλιξή του και τη σπουδαία δουλειά που κάνει πλέον στον ΟΦΗ.

Ας δούμε αναλυτικά τι έκαναν τα τρία τμήματα της ΑΕΚ που μετέχουν στα πρωταθλήματα υποδομής της Super League, σημειώνοντας ότι στην U15 και στην U17 υπάρχει διαχωρισμός σε βόρειο και νότιο όμιλο. Σε παρένθεση ο αριθμός των ομάδων που μετείχαν στον όμιλο της Ένωσης.

U15 U17 U19

2017-18 3η (6) – 6η (9) – 6η

2018-19 4η (7) – 4η (9) – 2η

2019-20 7η (8) – 5η (8) – 7η

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ