Κυριακή, 08/09/24
Αθλητική Ψυχολογία

Έτσι βοηθάει πραγματικά το παιδί του ο γονιός αθλητή!

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ - TRIALS

Πληροφορίες - Ανακοινώσεις

Ο αθλητισμός επιτρέπει στα παιδιά να αποτύχουν, να μάθουν, να αναπτυχθούν και να διασκεδάσουν να  πάρουν τα εφόδια εκείνα που θα τα κάνουν πραγματικούς νικητές.

Μπορεί να αναδείξει τον καλύτερο (και κάποιες φορές τον χειρότερο) εαυτό του παιδιού και του γονέα εξίσου.  Οι αξίες που θα πάρει το παιδί από τον αθλητισμό είναι πολύ πιο σημαντικές από κάθε μορφή γονικής επιβράβευση.

Οι γονείς δυστυχώς, πολλές φορές άθελά τους και πάντα με τις καλύτερες προθέσεις, καταλήγουν να σαμποτάρουν την αθλητική εξέλιξη του παιδιού τους καθώς και την προσπάθεια του προπονητή.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες γονέων

Στην πρώτη ανήκουν γονείς που είναι υποστηρικτικοί στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στο τέλος του αγώνα και ανεξάρτητα από την έκβαση του θα τα αγκαλιάσουν και θα τα συγχαρούν για την προσπάθεια τους και όχι τόσο για το αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά  υπάρχει και μια δεύτερη  κατηγορία γονέων, αυτή που δυστυχώς συμπεριλαμβάνει  γονείς που θα ακούσεις να φωνάζουν και να κριτικάρουν από την κερκίδα για την εμφάνιση του παιδιού τους, για τις επιλογές του προπονητή, για τις αποφάσεις του διαιτητή ακόμα και για  την βαθμολογία του κριτή.

Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία τότε δυστυχώς έχετε με τη συμπεριφορά σας αναιρέσει τον λόγο που στείλατε το παιδί σας σε ένα άθλημα.  Δεν υπάρχει καμία  περίπτωση, όσο καλός χαρακτήρας και να είναι το παιδί σας να καρπωθεί τα οφέλη του αθλητισμού και δυστυχώς η αίτια είστε εσείς.

paidi-gonios-700x357

Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να αλλάξουμε προκειμένου να βοηθήσουμε μέσα από τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.

Ας δούμε μαζί κάποιες μικρές αλλά χρήσιμες συμβουλές;

·       Δεν θα πρέπει να προβάλουμε τις δίκες μας  φιλοδοξίες επάνω στο παιδί: Πολλά παιδιά καταλήγουν να αθλούνται για να ικανοποιήσουν τους γονείς τους. Κάτι τέτοιο αυξάνει το άγχος του παιδιού και μειώνει  τα επίπεδα διασκέδασης. Τελικά πολλά από αυτά τα παιδιά διακόπτουν τον αθλητισμό ως επανάσταση ενάντια στο γονέα.

·         Η υποτίμηση του προπονητή ή του διαιτητή-κριτή απομακρύνει τον αθλητή από την αυτοκριτική και κατ’ επέκταση την διερεύνηση  στοιχείων που θα τον κάνουν να εξελιχθεί

·         Δεν θα πρέπει να υπερτιμάμε τη νίκη για το παιδί προβάλλοντας πως σημασία έχει μόνο το να νικήσει, αγχώνεται και πιστεύει πως όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό και δεν αξίζει την αγάπη του γονέα.

·         Αποφεύγουμε την διαφορετική  συμπεριφορά μετά από μια ήττα: σημαντική η ενίσχυση της σημασίας της συμμετοχής και του πόσο ο γονέας απολαμβάνει να βλέπει το παιδί του να αγωνίζεται.

Πηγή: Sportsacademies.opap.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λάρισα

Πήρε νεαρό τερματοφύλακα από τον Ατρόμητο η Λάρισα!

Η Λάρισα προχώρησε στην απόκτηση του νεαρού τερματοφύλακα, όπου ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα. Ο λόγος για τον 21χρονο,...
Γερμανία

Θρήνος για νεαρό προπονητή της U19 της Άιντραχτ!

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης θρηνεί τον χαμό του Χέλγκε Ράσε, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο...
Παναιτωλικός Ακαδημία

“Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολλά παιδιά που χάνονται”!

Ο Τάσος Θέος έχοντας αρκετή εμπειρία από νεαρούς ποδοσφαιριστές ρωτήθηκε για το "καυτό" αυτό ζήτημα του Ελληνικού...
Εθνική Κορασίδων (U17)

“Χ”αλάστηκε η Εθνική Κορασίδων με την Βόρεια Ιρλανδία!

Η Εθνική Κορασίδων ήρθε ισόπαλη 2-2 με την αντίστοιχη της Βόρειας Ιρλανδίας στο δεύτερο μεταξύ τους φιλικό...
Νίκη Βόλου

Δυο ταλέντα του Παναθηναϊκού ανακοινώθηκαν… σε ομάδα της Super...

Στη Νίκη Βόλου θα συνεχίσουν την καριέρα του οι δυο νεαροί ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, όπου θα βρεθούν...