Παρασκευή, 19/04/24
Μάρκος Δήμος

“Οι ομάδες χτίζονται από τις Ακαδημίες τους”! (photos)

Ο προπονητής της U17 της ΑΕΚ, Μάρκος Δήμος, μας μίλησε αποκλειστικά στο talentabout για τον τρόπο που εκπαιδεύονται οι ποδοσφαιριστές στα τμήματα υποδομής της “Ένωσης”, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι νεαροί ποδοσφαιριστές στην ομάδα, αλλά και τους στόχους της φετινής U17 της ΑΕΚ. Επίσης αναφέρθηκε και στην υπομονή που πρέπει να διακρίνει τους φιλάθλους για να βοηθήσει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να εξελιχθούν και να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα.

Ας ξεκινήσουμε με λίγα πράγματα για εκείνον…

Ο Μάρκος Δήμος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ το 1972 και το 1992 ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Σε ηλικία 20 χρονών φόρεσε την φανέλα του Ακράτητου, ενώ το 2010 ολοκλήρωσε το πέρασμα του στα Ελληνικά γήπεδα φορώντας την φανέλα του Εθνικού Πειραιώς. Την σεζόν 2005-06 βοήθησε τον Ατρόμητο, έχοντας 28 συμμετοχές, να κερδίσει την έξοδο του στο Κύπελλο Ουέφα της επόμενης περιόδου.

Ως προπονητής, ο Μάρκος Δήμος έχει αναλάβει τον Ιωνικό, την U20 του Ατρόμητου, τον Φωκικό, τον Ηλυσιακό, ενώ έχει διατελέσει βοηθός προπονητή στην Εθνική Παίδων (U17) και στον Εθνικό Πειραιώς. Από το 2015 μέχρι σήμερα είναι ο προπονητής της U17 της ΑΕΚ.

Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

Πρώτα απ’όλα θα θέλαμε να μας πείτε πως προέκυψε η προπονητική σε τμήματα υποδομών-Ακαδημίες.

Η προπονητική πάντα με έλκυε και με εξίταρε και είχα σαν στόχο όταν τελειώσω την ποδοσφαιρική μου καριέρα να ασχοληθώ με αυτήν. Η προπονητική στις Ακαδημίες προέκυψε εντελώς τυχαία. Μόλις αποσύρθηκα από την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής μου προτάθηκε η θέση του βοηθού προπονητή στον Εθνικό Πειραιώς. Μετά προέκυψαν και άλλες συνεργασίες όπως ο Ιωνικός. Μετά τον Ιωνικό και λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρώ με τον πρόεδρο του Ατρόμητου κ. Γιώργο Σπανό, μου προτάθηκε η θέση του προπονητή στην U20 της ομάδας του Περιστερίου. Έτσι, προέκυψε η ενασχόληση μου προπονητικά με τον χώρο των τμημάτων υποδομής.

Το ενδιαφέρον της ΑΕΚ πως προέκυψε;

Στην ΑΕΚ ήμουν επιλογή του κυρίου Μητροτάσιου. Εκείνος εκτίμησε την δουλειά που έκανα σε Ατρόμητο και Ιωνικό και μόλις αποχώρησα από τη Νίκαια επικοινώνησε μαζί μου, μιλήσαμε, μου ανέλυσε το project για τις ακαδημίες της ΑΕΚ, εντυπωσιάστηκα και συμφώνησα χωρίς δεύτερη κουβέντα.

markos_dimos_aek

Γιατί ένας νεαρός ποδοσφαιριστής να επιλέξει τις Ακαδημίες της ΑΕΚ;

Καταρχήν η ΑΕΚ είναι ένα τεράστιο Brand name για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα.Το προπονητικό μας κέντρο είναι εξαιρετικό, αναβαθμίζεται συνεχώς και συγκαταλέγεται στα κορυφαία της Ελλάδας. Συνεπώς, οι εγκαταστάσεις, η υλικοτεχνική υποδομή και η στελέχωση με προπονητές καταρτισμένους θεωρώ ότι είναι κίνητρο για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή να επιλέξει τις Ακαδημίες του “δικεφάλου”. Επίσης, θέλω να προσθέσω ότι όλοι οι άνθρωποι της ομάδας δουλεύουν καθημερινά για να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται η ποιότητα των παροχών προς τους νέους ποδοσφαιριστές με ένα και μοναδικό στόχο, την εκπαίδευση και την εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών με στόχο κάποια μέρα να στελεχώσουν και την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ.

Με βάση τα προσωπικά σας κριτήρια, αλλά και με βάση τους κανονισμούς που έχουν θέσει οι διοικούντες της ΑΕΚ, με ποια κριτήρια επιλέγετε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές στην ΑΕΚ;

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή είναι η τεχνική επιδεξιότητα, οι φυσικές ικανότητες, η ταχύτητα, η αγωνιστική δύναμη, ενώ δίνουμε βάση τόσο στην προσωπικότητα του νεαρού ποδοσφαιριστή, όσο και στις νοητικές ικανότητές του. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές που διαθέτουν τα παραπάνω σε υψηλό βαθμό, θεωρώ ότι μπορούν να πετύχουν δουλεύοντας καθημερινά και με συνέπεια. Οπότε, έχοντας σαν πρώτη ύλη αυτά που προείπα, τα υπόλοιπα είναι θέμα εκπαίδευσης.

Ποιος είναι ο στόχος της εκπαίδευσης των νεαρών ποδοσφαιριστών της Ακαδημίας της ΑΕΚ;

Πάνω απ’όλα εκπαιδεύουμε ποδοσφαιριστές να σέβονται το άθλημα και τους μεταλαμπαδεύουμε την κουλτούρα της ΑΕΚ. Τώρα όσο για τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά, καθημερινά προσπαθούμε να εξελίξουμε τα θετικά στοιχεία που έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής και ταυτόχρονα να διορθώσουμε τυχόν ατέλειες. Ετοιμάζουμε ποδοσφαιριστές που θα ανταποκριθούν με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, προετοιμάζοντας τους για τον γρήγορο ρυθμό, το υψηλό τέμπο παιχνιδιού και την ομαδικότητα. Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, θεωρώ ότι αντιπροσωπεύουν διαχρονικά την φιλοσοφία της ομάδας της ΑΕΚ.

markos_dimos_aek

Προπονητικά κάθε ηλικιακή κατηγορία έχει ιδιαιτερότητες; Ποια ηλικιακή κατηγορία θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη για την εξέλιξη του ποδοσφαιριστή;

Νομίζω ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, αυξάνονται και οι δυσκολίες σχετικά με την διαμόρφωση της νοοτροπίας για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, για να μην παρεκκλίνουν από την αθλητική ζωή. Τώρα, όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά στις μικρές ηλικίες, δουλεύουν περισσότερο στις δεξιότητες και την τεχνική και όσο περνάει ο καιρός και ανεβαίνουν ηλικιακά ασχολούμαστε με την τακτική και την ομαδικότητα. Όπως καταλαβαίνετε, κάθε ηλικιακή κατηγορία έχει τους στόχους που πρέπει να επιτύχει και αντίστοιχες δυσκολίες. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, σχετικά με την προτίμησή μου, δεν επιλέγω κάποια ηλικακή κατηγορία συγκεκριμένη. Ολες είναι ενδιαφέρουσες προπονητικά και έχουν την δικιά τους βαρύτητα για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή.

Πολλοί λένε ότι οι προπονητές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι προπονητές-εκπαιδευτές για τις Ακαδημίες και οι προπονητές πρώτης ομάδας. Θεωρείτε σωστό αυτό το διαχωρισμό; Και αν ναι, σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Δεν συμφωνώ με αυτήν την κατηγοριοποίηση. Υπάρχουν προπονητές που δεν αντέχουν την πίεση, επομένως επιλέγουν να δουλεύουν με Ακαδημίες, όπου εκεί είναι πιο ήρεμοι και μπορούν να εκπαιδεύσουν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Από την άλλη, υπάρχουν προπονητές που τους εξιτάρει, ή να το πω καλύτερα, που τους αρέσει να διαχειρίζονται επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και να διαχειρίζονται όλο αυτό που περιλαμβάνει μία πρώτη ομάδα. Επίσης, όσον αφορά τους προπονητές των Ακαδημιών θεωρώ ότι πέρα από την προπονητική κατάρτιση την οποία πρέπει να έχουν, πάνω απ’όλα πρέπει να είναι και παιδαγωγοί. Να έχουν την ηρεμία και την διαύγεια να διαχειριστούν καταστάσεις που συντελούν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων. Όποτε, όσο πολυδιάστατη πρέπει να είναι η προσωπικότητα του προπονητή που θα αναλάβει την πρώτη ομάδα, άλλο τόσο πρέπει να είναι και του προπονητή της Ακαδημίας. Τώρα, όσον αφορά σε ποια κατηγορία ανήκω εγώ, θεωρώ ότι μου ταιριάζει περισσότερο ο προπονητής της Ακαδημίας.

Έχετε αδικήσει ποτέ κάποιον ποδοσφαιριστή σας; Έχετε κάνει ποτέ λάθος εκτίμηση των ικανοτήτων του;

Δεν έχει τύχει ποτέ να “σταματήσω” την καριέρα κάποιου ποδοσφαιριστή. Δεν έχω κάνει τόσο μεγάλο και σοβαρό λάθος. Τώρα για το αν δεν δίνω ίσο χρόνο σε όλους τους ποδοσφαιριστές αυτό, καλώς ή κακώς, συμβαίνει λόγω της ιδιαιτερότητας του κάθε αντιπάλου, αλλά και στο ζήλο που κάθε ποδοσφαιριστής δείχνει κατά την εβδομαδιαία προετοιμασία πριν τον αγώνα.

markos_dimos_aek

Η U17 της ΑΕΚ, όπου και είστε προπονητής, είναι πρωτοπόρος στην βαθμολογία του Νοτίου Ομίλου. Που οφείλεται η εξαιρετική σεζόν που πραγματοποιείτε φέτος και τι αλλαγές έχετε κάνει σε σχέση με πέρσι;

Αλλαγές στο ρόστερ δεν έχουν γίνει, αλλά και πέρσι ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα πολύ δυνατά, όπου στο μισό της σεζόν ήμασταν στις πρώτες θέσεις. Εκεί τα παιδιά εφησυχάστηκαν, θεώρησαν ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, πράγμα που δεν συνέβη, συνυπολογίζοντας και ότι οι αντίπαλες ομάδες ενισχύθηκαν αρκετά είχαμε ένα όχι αναμενόμενο δεύτερο μισό. Για φέτος, μπορώ να πω ότι είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι, όσον αφορά την διάρκεια που θα πρέπει να έχουμε μέσα στην χρονιά και ευελπιστώ να τελειώσουμε το πρωτάθλημα στην 1η θέση και να παλέψουμε στο “Final-4” για την κατάκτηση του τίτλου.

Φέτος, βλέπουμε στην πρώτη ομάδα παιδιά που προέρχονται από την Ακαδημία, όπως είναι ο Γαλανόπουλος και ο Τσέλιος. Υπάρχει υλικό αυτήν την στιγμή στις Ακαδημίες για να ακολουθήσουν την πορεία των δύο νεαρών;

Στόχος κάθε ομάδας, και ειδικότερα στην ΑΕΚ, θα πρέπει να είναι η τροφοδότηση με ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες της. Τα 2 παιδιά που προαναφέρεατε έχουν δουλέψει πολύ και δουλεύουν ακόμα και δίκαια παίρνουν τις ευκαιρίες τους στην πρώτη ομάδα. Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ταλέντο, σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ της ΑΕΚ. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, από την μεριά την δικιά μας και την συνέπεια που θα πρέπει να δείξουν, ευελπιστώ ότι θα εξελίξουν αυτό το ταλέντο και θα βρεθούν στην θέση του Τσέλιου και του Γαλανόπουλου, έτσι ώστε να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα.

Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει την υπομονή να βοηθήσει την ομάδα να στηριχθεί στις Ακαδημίες της;

Ως γνωστόν, ο κόσμος αποτελεί το Α και το Ω κάθε ομάδας. Όταν οι φίλαθλοι καταλάβουν ότι οι ομάδες χτίζονται από τις Ακαδημίες τους, πιστεύω ότι θα δείξουν και την κατάλληλη υπομονή για να βοηθήσουν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν μία ομάδα βγαλμένη από τα “σπλάχνα” της. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση σε σχέση με τους έμπειρους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Συνεπώς, πρέπει να δείξει ο κόσμος υπομονή και αγάπη στους νεαρούς ποδοσφαιριστές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να στοχεύουν στην νίκη. Και αυτό γιατί η ΑΕΚ είναι μία ομάδα πρωταθλητισμού και μέσα από τις νίκες δημιουργείται η φιλοσοφία του νικητή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολυμπιακός

Με ήρωα τον Τζολάκη στους… “4” ο Ολυμπιακός!

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την μεγάλη πρόκριση στους "4" του Conference League, με τον νεαρό τερματοφύλακα...
Top10

Μια 10αδα από κορυφαίους… που ΔΕΝ σήκωσαν το ΤσουΛου!

Πολλοί αστέρες έχουν καταφέρει πολλά στην καριέρα τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του Champions...
Top5

Οι… τεμπέληδες τερματοφύλακες που πέρασαν από το ποδόσφαιρο!

Ανά την ιστορία του ποδοσφαίρου, έχουν καταγραφεί και “τζάμπα” περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που πληρώνονταν χωρίς να παίρνουν καν...
Super League 2 U19

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής της Super League 2...

Η Super League 2 U19 φέρνει ματσάρες με την 10η αγωνιστική της, που κάνει σέντρα το Σαββατοκύριακο. Αναλυτικά...
Ολυμπιακός (U19)

Ραντεβού με την… ιστορία για τον Ολυμπιακό!

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για μια μεγάλη μάχη αύριο (15:00) κόντρα στην Γαλλική Ναντ, για μια θέση στον...