Η μυθοποίηση της Μπαρτσελόνα και η αποδοχή πως αποτελεί την κορυφαία ομάδα των τελευταίων ετών –και κατά κάποιους όλων των εποχών– έφερε τη σφραγίδα μιας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ακαδημιών του πλανήτη: Της “Μασία”, που αποτελεί αναμφίβολα ένα διαβατήριο για οποιονδήποτε εκκολαπτόμενο ποδοσφαιριστή. Όχι μόνον διότι η Μπαρτσελόνα βάσιζε και βασίζει την επιτυχία της στην εύρυθμη λειτουργία των ακαδημιών, αλλά διότι και για τους άλλους συλλόγους ανά την Ευρώπη και μόνο το γεγονός πως κάποιος ποδοσφαιριστής προπονείται υπό τις οδηγίες του καταλανικού συλλόγου αποτελεί κατά κάποιον τρόπο επιβεβαίωση πως ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής έχει αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγωνίζεται.
Στην περίοδο που διανύουμε, η “Μασία” δεν είναι στα καλύτερά της. Μοιάζει εν μέρει φυσιολογικό, καθώς είναι αδύνατον να βγαίνουν σε κάθε γενιά παίκτες του επιπέδου των Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα ή ακόμα και των Ρέινα και Μότα και μάλιστα ταυτόχρονα. Η δεξαμενή παραγωγής ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης μοιάζει να έχει περιοριστεί και η επόμενη μέρα ιδίως για την Μπαρτσελόνα συζητείται έντονα, ιδίως μετά το ηχηρό στραπάτσο από την Παρί Σεν Ζερμέν και την ήττα με 4-0. Και σε άλλες περιπτώσεις, η Μπαρτσελόνα αμφισβητήθηκε έντονα τα τελευταία 11 χρόνια που είναι στην κορυφή, έχοντας καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε αγωνιστικά στα χρόνια πριν από το 2005. Οι “μπλαουγκράνα” ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους με την επιτυχία, επιστρέφοντας όταν κανείς δεν τους περίμενε. Πρόπερσι (2015) πήρε ένα Τσάμπιονς Λιγκ με το ωραιότερο ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών, ωστόσο όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ουδείς την υπολόγιζε το καλοκαίρι του 2014 λίγες εβδομάδες μετά τη συντριβή της από την Μπάγερν Μονάχου σε διπλά παιχνίδια.
Η ομάδα του 2015, όμως, είχε μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες. Δεν ήταν βασισμένη σε τόσο μεγάλο βαθμό στις ακαδημίες της, αλλά στις πολυδάπανες μεταγραφές, πρωτίστως του Σουάρες και δευτερευόντως των Ράκιτιτς, Αρντά Τουράν, Αντρέ Τερ Στέγκεν και Κλαούντιο Μπράβο. Η αλλαγή πορείας συνδυάστηκε άμεσα με Τσάμπιονς Λιγκ και πρωτάθλημα αλλά μήπως η λογική αποδείχθηκε κοντόφθαλμη βγάζοντας ένα πνιχτό “και τώρα τι”; Ο Λουίς Ενρίκε προανήγγειλε αποχώρηση το καλοκαίρι και η Μπαρτσελόνα καλείται να ανατρέψει ένα βαρύ σκορ με μειωμένες αλλά υπαρκτές πιθανότητες επιστροφής. Το γεγονός πως ο Ραφίνια Αλκάνταρα είναι ήδη 24 και αποτελεί τον τελευταίο εκπρόσωπο της “Μασία” καταδεικνύει και τη δυσκολία ανάδειξης νέων αστεριών. Το καλοκαίρι είναι κρίσιμο και το ερώτημα μεγάλο: Επιμονή στις ακαδημίες και δημιουργία ομάδας με θυσία στον άμεσο στόχο ή πολυδάπανες μεταγραφές;
Τι κάνουν όμως οι άλλες ομάδες των “16” του Τσάμπιονς Λιγκ;
Εξαιρουμένης της Λέστερ, της Σεβίλλης και εν μέρει της Μονακό, οι υπόλοιπες 12 ομάδες της φάσης των “16” του Τσάμπιονς Λιγκ, συμμετέχουν ανελλιπώς στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει σε όλες τις ομάδες μια “φυσιολογική” κατανομή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες και αυτό το γεγονός, αναμφίβολα προβληματίζει για το “αύριο” του ποδοσφαίρου και τις τιμές πώλησης των ποδοσφαιριστών πρώτης γραμμής που ούτως ή άλλως παρουσιάζονται ιδιαίτερα φουσκωμένες τα τελευταία χρόνια, έχοντας σταθερά ανοδική τάση.
Πρωταθλήτρια των “ακαδημιών” αναδεικνύεται ακόμη η Μπαρτσελόνα που έχει 11 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ και προέρχονται από τα σπλάγχνα της. Στην Μπάρτσα αγωνίζονται οι Ινιέστα, Πικέ, Μέσι, Ραφίνια, Σέρχι Ρομπέρτο και Μπουσκέτς. Προερχόμενοι από τη «Μασία», αλλά αγωνιζόμενοι σε άλλους συλλόγους, είναι οι Γκριμάλντο (Μπενφίκα), Μπάρτρα (Ντόρτμουντ), Ρέινα (Νάπολι), Αλκάνταρα (Μπάγερν) και Μότα (Παρί Σεν Ζερμέν). Από κοντά και η Ρεάλ Μαδρίτης με 10 συμμετέχοντες. Μοράτα, Κίκο Κασίγια, Καρβαχάλ, Λούλας Βάθκεθ, Μαριάνο Ντίαζ και Νάτσο Φερνάντες παίζουν στη Ρεάλ, ενώ οι Κασίγιας (Πόρτο), Καγιεχόν (Νάπολι), Χουανφράν (Ατλέτικο Μαδρίτης) και Σαράμπια (Σεβίλλη) αγωνίζονται σε άλλες ομάδες.
Τρίτη στην κατηγορία η Μονακό με εννέα ποδοσφαιριστές, ενώ οκτώ έχει η Αρσεναλ, επτά η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Παρί Σεν Ζερμέν, έξι η Ντόρτμουντ και η Μπενφίκα, πέντε οι Μπάγερν Μονάχου και Λεβερκούζεν και μόλις έναν η Νάπολι και η Μάντσεστερ Σίτι…
Πηγή: kathimerini.gr