TALENTABOUT.GR | OFF THE PITCH | Προκαλεί ΣΟΚ ο παγκόσμιος τζίρος μετεγγραφών του 2016!
Κόσμος

Προκαλεί ΣΟΚ ο παγκόσμιος τζίρος μετεγγραφών του 2016!

Ίλιγγο προκαλεί το μετεγγραφικό ποσό, γύρω από το οποίο κινήθηκε ο παγκόσμιος μετεγγραφικός τζίρος του 2016.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27 Ιανουαρίου 2017 | Talentabout.gr Team

Την ημερολογιακή χρονιά που πέρασε 4,8 δισ. δολάρια (4,5 δισ. ευρώ) άλλαξαν χέρια για αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών, σε διεθνές επίπεδο (μεταξύ ομάδων διαφορετικών χωρών), σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης μετεγγραφών της FIFA (TMS). Όλες οι λεπτομέρειες του παγκόσμιου μετεγγραφικού παζαριού.

Η νέα έκδοση της ετήσιας έκθεσης του TMS αποκαλύπτει πως μέσα στο 2016 12.464 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μετακινήθηκαν ανάμεσα σε ομάδες διαφορετικών χωρών, σε 14.591 διαφορετικές μετεγγραφικές υποθέσεις (ο αριθμός είναι μεγαλύτερος γιατί κάποιοι παίκτες αλλάζουν πολλές φορές ομάδα). Από αυτές τις μετεγγραφές το 66,2% έχει να κάνει με ελεύθερους ποδοσφαιριστές, ενώ το 11,8% ήταν ύστερα από συμφωνία δύο συλλόγων. Για αυτά τα deal δαπανήθηκε το ποσό των 4,8 δισ. δολαρίων που είναι κατά 14,3% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2015 και αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του σπορ.

Η Βραζιλία είναι ως γνωστών η παγκόσμια “ποδοσφαιρομάνα“. Για το 2016 ήταν πρώτη τόσο σε παίκτες που έφυγαν από τη χώρα (806), όσο και σε αυτούς που ήρθαν (678). Η Αγγλία έρχεται και στις δύο κατηγορίες (732 έφυγαν, 659 ήρθαν), αν και σε αντίθεση με τη Βραζιλία μιλάμε κυρίως για ξένους παίκτες. Η Ελλάδα έρχεται 12η στους παίκτες που πήραν μετεγγραφή για άλλη χώρα (269), στοιχείο που δείχνει πως τόσο οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ψάχνουν αλλού την καριέρα τους όσο και ότι οι ξένοι που έρχονται μας αφήνουν γρήγορα. Η διαδρομή από Βραζιλία σε Πορτογαλία ήταν η πιο συνηθισμένη, αφού έγινε από 168 αθλητές.

Ας επιστρέψουμε στο οικονομικό κομμάτι για να το εξετάσουμε πιο διεξοδικά ανά χώρα. Το εύρημα της μελέτης που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την “έκρηξη” που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο της Κίνας. Στην προσπάθεια που κάνουν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες της χώρας να ικανοποιήσουν την κρατική εντολή για μετατροπή της Κίνας σε ποδοσφαιρική υπερδύναμη, οι σύλλογοι δαπανούν απίστευτα ποσά για να αποκτήσουν σπουδαία ταλέντα από το εξωτερικό.

Μέσα στο 2016 οι εισερχόμενες μετεγγραφές στην Κίνα ήταν αξίας 451,3 εκατ. δολ., παρουσιάζοντας αύξηση 168,2%. Έτσι, το κινεζικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στην θέση των μετεγγραφικών δαπανών. Το άσχημο για την Κίνα είναι πως την ίδια ώρα τα έσοδα ήταν μόλις 10,6 εκατ., για αυτό και οι ποδοσφαιρικές αρχές προσπαθούν να βάλουν “χαλινάρι” μειώνοντας τον αριθμό των ξένων παικτών.

Οι Κινέζοι, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, βρίσκονται πάρα πολύ πίσω από τους Άγγλους, την πιο ισχυρή οικονομικά δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τα αγγλικά κλαμπ δαπάνησαν το απίστευτο ποσό του 1,373 δισ. για αγορά παικτών από το εξωτερικό. Στην θέση ανέβηκαν οι γερμανικές ομάδες (των οποίων η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς όπως είδαμε στην ετήσια έκθεση της Μπουντεσλίγκα) που ξόδεψαν 56% περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2015, ήτοι 576,4 εκατ. δολ.

Η Ισπανική Λίγκα έρχεται με 508,7 εκατ. (-15,6%) και η Ιταλική με 508,5 εκατ. (-5,5%). Έκπληξη αποτελεί η τοποθέτηση της χώρας μας στην 15η θέση της λίστας με τα έξοδα για αγορά παικτών από το εξωτερικό να διπλασιάζονται (+93,6%) και να φτάνουν τα 59 εκατ. δολ. Το άσχημο είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το 7ο πιο χαμένο, με τα μετεγγραφικά έξοδα να ξεπερνούν κατά 11,9 εκατ. τα έσοδα. Ίσως τελικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο να υπάρχουν χρήματα, αλλά σίγουρα πάσχουμε στη διαχείριση. σε αυτή την αρνητική λίστα η Αγγλία με αρνητικό ισοζύγιο 1 δισ.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σε Γαλλία, Πορτογαλία και Βραζιλία, χώρες που φημίζονται για την ανάδειξη ποδοσφαιριστών και την πώλησή τους στο εξωτερικό. Τα γαλλικά κλαμπ πήραν 246,2 εκατ. περισσότερα απ’ όσα δαπάνησαν, ενώ τα πορτογαλικά 240,8 εκατ. Το αντίστοιχο ποσό κέρδους για τους Βραζιλιάνους ήταν 178,3 εκατ.

Τέλος, αξίζει να κάνουμε μία αναφορά στον κλάδο που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τους ατζέντηδες που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες. Μέσα στο 2016 καρπώθηκαν το ως προμήθεια 369 εκατ.!

Πηγή: sportandbusiness.gr

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ