Παρασκευή, 26/04/24
Έρευνα

Η διεθνής κινητικότητα των ανηλίκων στο ποδόσφαιρο! (photos)

Το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που μεταναστεύει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της καριέρας τους είναι πιο υψηλό από ποτέ.

Την ίδια στιγμή, η εποχή της πρώτης διεθνούς μετανάστευσης μειώνεται. Οι πιο υποσχόμενοι ποδοσφαιριστές ζητούνται από ξένους συλλόγους από μια πολύ νεαρή ηλικία. Ένας αυξανόμενος αριθμός ποδοσφαιριστών πάνε στο εξωτερικό πριν την ηλικία των 18 χωρίς καν να έχουν παίξει στη πρώτη ομάδα του club από το οποίο ξεκίνησαν.

Η 20η μηνιαία αναφορά από τη CIES αναλύει την εξέλιξη που παρατηρείται από το 1995 εντός των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλικό, Ισπανικό, Γαλλικό, Ιταλικό και Γερμανικό), καθώς και από το 2009 για τα άλλα 26 κορυφαία πρωταθλήματα που αποτελούνε μέλη της UEFA.

CIES_survey

Τα τελευταία 20 χρόνια, το ποσοστό των ποδοσφαιριστών από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχουν μεταναστεύσει κατά τη πορεία της καριέρας τους είναι κάτι παραπάνω από το διπλό. Το 1995, το 24.1% των ποδοσφαιριστών σε αυτά τα πρωταθλήματα είχαν κάποια εμπειρία στο εξωτερικό. Το 2015, το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 55.2%. Για τα 31 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το ποσοστό των ποδοσφαιριστών μεταναστών έχει επίσης αυξηθεί από 46.3% το 2009 σε 52.8% το 2016.

CIES_survey

Η μεγαλύτερη διεθνής κινητικότητα των ποδοσφαιριστών πάει χέρι με χέρι με μια συνεχή μείωση στη μέση ηλικία της πρώτης αποχώρησης του εξωτερικού. Εντός των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων, ο μέσος όρος έχει μειωθεί από το 23.2 ετών το 1995 σε 21.1 το 2015. Ομοίως, στα 31 κορυφαία πρωταθλήματα η μέση ηλικία της πρώτης διεθνούς μετανάστευσης έχει πέσει από 22.2 ετών το 2009 σε 21.7 το 2016.

CIES_survey

Η μείωση στη μέση ηλικία από τη πρώτη αναχώρηση στο εξωτερικό απεικονίζει την αύξηση της μετανάστευσης των ποδοσφαιριστών που είναι ανήλικοι. Σε 20 χρόνια, ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που έχουν αφήσει την χώρα τους πριν από τα 18α γενέθλια τους, που παίζουν στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα, έχει τριπλασιαστεί ίσως και περισσότερο: από 51 το 1995 σε 184 το 2015. Ένα νέο ρεκόρ καταγράφτηκε τον Οκτώβριο του 2016: 195 παίκτες (2 ανά club μέσο όρο)

CIES_survey

Η ίδια εξέλιξη έχει παρατηρηθεί στα 31 κορυφαία πρωταθλήματα των μελών της UEFA που μελετήθηκαν. Ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που μετανάστευσαν σαν ανήλικοι από 444 το 2009 και από 597 το 2016. Σήμερα, 13.8% από τους ποδοσφαιριστές των 5 μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό πριν από την ηλικία των 18. Το ποσοστό είναι 10.1% για τα 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

3.Δίκτυα

Αυτό το κεφάλαιο αναλύει τη προέλευση των 597 ποδοσφαιριστών που παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο του 2016 στα 31 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που μετανάστευσαν πριν τα 18α γενέθλια. Χώρες προορισμού επίσης μελετούνται. Επίσης, μπορούμε να υπογραμμίσουμε τις κύριες χώρες εξαγωγής, που εισάγουν τους πιο ανηλίκους, καθώς και τα πρώτα μεταναστευτικά κανάλια.

Όσον αφορά τη προέλευση, η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που είναι ανήλικοι έρχονται από μέλη-ομοσπονδίες της UEFA (73.5%). Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα ευρωπαϊκά κλαμπ έχουν την άδεια να στρατολογούν παίκτες από το εξωτερικό ήδη από την ηλικία των 16. Επιπλέον, μεταγραφές πέρα από τα σύνορα επιτρέπονται όταν η απόσταση μεταξύ της κατοικίας του παίκτη και της βάσης του κλαμπ είναι λιγότερη από 100 χιλιόμετρα.

Οι Βέλγοι παίκτες είναι πιο ευαίσθητοι να πάρουν μια διεθνή μεταγραφή πριν την ηλικία των 18 ετών. Σουηδικά, γαλλικά, ουγγρικά και αυστριακά ταλέντα ζητούνται μετά από μια νεαρή ηλικία από ξένες ευρωπαϊκές ομάδες. Η Βραζιλία και η Νιγηρία είναι οι μη ευρωπαϊκές χώρες με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που έχουν μεταναστεύσει ως ανήλικοι.

CIES_survey

Μια χώρα καθαρά ξεπροβάλλει ως ο αρχικός προορισμός για ποδοσφαιριστές που έχουν μεταναστεύσει ως ανήλικοι: Αγγλία. Από τους 597 ποδοσφαιριστές που μετανάστευσαν κάτω από την ηλικία των 18, το 30,1% πήγε στην Αγγλία. Η οικονομική επιρροή των αγγλικών συλλόγων παίζει σημαντικό ρόλο στο να προσελκύουν τα πιο υποσχόμενα ταλέντα. Η Ιταλία είναι η δεύτερη εισαγωγέας ξένων ανήλικων.

CIES_survey

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κύριος άξονας της διεθνούς μετανάστευσης για ποδοσφαιριστές κάτω της ηλικίας των 18 χρονών συνδέει το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η γεωγραφική εγγύτητα, η μοιρασμένη γλώσσα, όπως και το κενό μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης του ποδοσφαίρου μεταξύ των δυο χωρών είναι ο βασικός αρχικός παράγοντας στις μεταγραφές των ανηλίκων.

Μεταξύ των πέντε αρχικών καναλιών, 4 έχουν την Αγγλία ως προορισμό. Οι χώρες προέλευσης των ποδοσφαιριστών κάτω από την ηλικία των 18 είναι σε αυτή την περίπτωση η Σουηδία (16 ποδοσφαιριστές), η Ολλανδία(12), η Ισπανία(12) και Ιρλανδία (11). Ροές ποδοσφαιριστών κάτω από την ηλικία των 18 είναι αμέτρητες μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, Μαυροβουνίου και Σερβίας , όπως και μεταξύ Βέλγιο και Γαλλία.

CIES_survey

4.Επίλογος

Οι αναλύσεις που διεξήχθησαν από τη CIES Football Observatory από την έναρξη το 2015 δείχνει ότι η αγορά Ευρωπαίων ποδοσφαιριστών κατευθύνεται προς μια αυξημένη συγκέντρωση των ταλέντων. Οι αυξημένες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των club επιτρέπουν τα πιο πλούσια club να προσελκύσουν τους πιο υποσχόμενους ποδοσφαιριστές.

Αυτή η μηνιαία αναφορά δείχνει ότι όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές έρχονται αντιμέτωποι με τη πρώιμη μετανάστευση. Όπως έχουμε δείξει στο βιβλίο “Slow Foot” (διαθέσιμο στα γαλλικά), αυτή η κατάσταση δεν είναι ακίνδυνη. Πράγματι, όλα τα πράγματα είναι ίδια, ποδοσφαιριστές που έχουν αφήσει τη χώρα τους κάτω από την ηλικία των 18 έχουν, κατά μέσο όρο, λιγότερο κερδοφόρες καριέρες από ποδοσφαιριστές που έφυγαν αργότερα με περισσότερη εμπειρία.

Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι η πρόωρη διεθνής μετανάστευση περιλαμβάνει σοβαρά ρίσκα για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για τις ομάδες που τους στρατολογούν. Δυστυχώς,, παρά την όλη αθλητική λογική, σε ένα υποθετικό πλαίσιο όπου πολλοί μάνατζερς βγάζουν το “ψωμί” τους από μεταγραφές ποδοσφαιριστών, η διεθνής ροή των ανηλίκων αυξάνεται κάθε χρόνο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγγλία

Ο Χάαλαντ ανανεώνει με τη Σίτι με ποσό… ρεκόρ...

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ ετοιμάζεται για νέο συμβόλαιο με την ομάδα του, που θα τον κάνει τον... πλουσιότερο...
ΟΦΗ (U19)

Το γκολ του Φαϊτάκη που έδωσε το διπλό στον...

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ με ένα γκολ στο τέλος της αναμέτρησης έδωσε τη νίκη στην ομάδα...
Ισπανία

Ο Τσάβι μένει και η Μπαρτσελόνα…. διαλύεται!

Ο Ισπανός προπονητής αποφάσισε να εξαντλήσει το συμβόλαιο του με την ομάδα, πράγμα που φέρνει... σε προβλήματα...
Ολυμπιακός

Σίγουροι στη Σπόρτινγκ για το μέλλον του Αλεξανδρόπουλου!

Στην Πορτογαλική ομάδα πιστεύουν πως η μεταγραφή του νεαρού στον Ολυμπιακό φαντάζει αρκετά πιθανή. Ο Έλληνας κεντρικός μεσοεπιθετικός...
Έρευνα

Ένα Ελληνόπουλο στα… 100 πιο έμπειρα ταλέντα του κόσμου!

Ένας Έλληνας στην ίδια λίστα με ονόματα όπως ο Νέβες της Μπενφίκα, ο Γκαρνάτσο της Γιουνάιτεντ και...