Παρασκευή, 29/03/24
Στέφανος Κατσικάς

Ο “κιτρινόμαυρος” Ντάνι Άλβες που ήρθε για να… μείνει! (photos/vid)

Μπορεί να ξεκίνησε ως επιθετικός, ωστόσο, το… πεπρωμένο του είναι να μεγαλουργήσει ως δεξιός οπισθοφύλακας.

Ο λόγος για τον Στέφανο Κάτσικα!

Ο νεαρός αγωνίζεται στην U19 της ΑΕΚ και για πολλούς αποτελεί ένα σύγχρονο μπακ, ενώ για άλλους έχει κερδίσει τον άτυπο τίτλο του “κορυφαίου δεξιού μπακ” στο πρωτάθλημα της Super League U19.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ μπορεί να κοιμάται… ήσυχη για το μέλλον τη δεξιάς αμυντικής πτέρυγας!

Από την επίθεση… στην άμυνα

Όπως προαναφέρθηκε, ο 18χρονος (γεννημένος στις 28/02/2002) άσος ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ως επιθετικός.

Ειδικότερα έχει αγωνιστεί σε επίπεδο τοπικού πρωταθλήματος, με την φανέλα του Παράδεισου Αμαρουσίου, σημειώνοντας μάλιστα 18 ολόκληρα γκολ σε μια σεζόν.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα εξαιρετικό νούμερο, το οποίο προϊδεάζει το φίλαθλο κοινό για έναν ποδοσφαιριστή που ξέρει πολύ καλά να “ματώνει” τα αντίπαλα δίχτυα.

Μάλιστα, το 2015 έλαβε την “κλήση” της μικτής Αθηνών και είχε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία, καθώς σε 11 παιχνίδια χρίστηκε σκόρερ 5 φορές, μοιράζοντας παράλληλα 3 ασίστ.

Ωστόσο, η μοίρα του ως ένας “killer” της επιθετικής γραμμής έμελλε να αλλάξει ριζικά…

 

 

Το “κεφάλαιο” ΑΕΚ

Ήταν Φεβρουάριος του 2016 όταν ο Κάτσικας θα εντασσόταν στις Ακαδημίες της ΑΕΚ, η οποία τον εντόπισε και αμέσως κινήθηκε για την απόκτηση του.

Εκείνη την χρονική στιγμή ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής εντάχθηκε στην U14 του συλλόγου και κατά την πρώτη του χρονιά στην U15, πάντα ως επιθετικός, μέτρησε 19 εμφανίσεις, με 6 γκολ και 4 ασίστ.

Οι άνθρωποι των “κιτρινόμαυρων” έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι με την περίπτωση του και έτσι, ο ίδιος ανέβηκε “επίπεδο”, φορώντας την φανέλα της U17, την σεζόν 2017-18.

Εκείνη την σεζόν κατάγραψε 13 συμμετοχές, ενώ με την Εθνική Παίδων U16, αγωνίστηκε στο Aegean Cup, στην γειτονική Τουρκία, το οποίο και κατέκτησε.

Όσον αφορά την AEK, την χρονιά 2018-19 συνέχισε στην U17 και εξακολούθησε να αποτελεί έναν πραγματικό “killer” των γηπέδων, αφού σημείωσε 9 γκολ και 6 ασίστ σε συνολικά 23 παιχνίδια.

Ωστόσο, εκείνη η χρονιά ήταν και η πιο καθοριστική στην μέχρι τώρα πορεία του, καθώς, από την κορυφή της επίθεσης έκανε μερικά βήματα πίσω και βρέθηκε στο… δεξί άκρο της άμυνας!

 

 

Ένας “γεννημένος σκόρερ” στα… μπακ της άμυνας

Μπορεί τα στατιστικά του να ήταν πολύ εντυπωσιακά στην επιθετική, όμως οι άνθρωποι της ΑΕΚ είχαν “αετίσιο μάτι”.

Ειδικότερα, διέκριναν ότι τα αγωνιστικά του στοιχεία θα μπορούσαν να εξελιχθούν και να αξιοποιηθούν καλύτερα σε μια διαφορετική θέση του γηπέδου και φυσικά, με έναν πολύ διαφορετικό ρόλο από τον συνηθισμένο.

Έτσι, ο νεαρός Κάτσικας, από επιθετικός μετατράπηκε σε ένα άκρως επιθετικό δεξί μπακ χαφ!

Μέχρι και σήμερα, ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής έχει διατηρήσει την νέα του… θέση και κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς έδωσε το παρών στα περισσότερα παιχνίδια της U19 της ΑΕΚ (22 στα 24), μοιράζοντας 4 τελικές πάσες.

Φέτος, πριν την εκ νέου διακοπή, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αγωνίστηκε συνολικά 7 φορές στην φετινή Super League U19.

 

 

Ένα σύγχρονο μπακ στα… χέρια της ΑΕΚ

Κι όμως, παρά την αντικειμενικά τεράστια αλλαγή στην καριέρα του Κάτσικα, ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω και άκουσε τις “σοφές” συμβουλές των προπονητών του.

Φυσικά, για να θεωρείται σήμερα ένα από τα κορυφαία μπακ του πρωταθλήματος και κατ’ επέκταση ένα από τα καλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει καταβάλλει τεράστια δουλειά.

Το γεγονός διακρίθηκε στα εργομετρικά της ομάδας του, η φυσική του κατάσταση ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά, κάτι το οποίο γίνεται διακριτικό και στον αγωνιστικό χώρο, με τις απίθανες κούρσες του από και προς την αντίπαλη εστία.

Βέβαια, ο Κάτσικας δεν ξεχωρίζει μόνο για τις αντοχές του αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αμύνεται, με τους αντίπαλους επιθετικούς έρχονται σε… απόγνωση, κάθε φορά που δέχονται το προσωπικό μαρκάρισμα του νεαρού της ΑΕΚ.

Ακόμη, όταν οι “κιτρινόμαυροι” βρίσκονται στην επίθεση, ο 18χρονος μπακ ξέρει πολύ καλά πως να κινηθεί στους κενούς χώρους, ενώ δεν διστάζει, εισβάλλοντας στην αντίπαλη περιοχή. Άλλωστε, από την στιγμή που ξεκίνησε στην κορυφή της επίθεσης, είναι απολύτως λογικό να διαθέτει αρκετές επιθετικές αρετές αλλά και… ικανότητες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι με έναν υγιή Κάτσικα, η θέση του δεξιού οπισθοφύλακα έχει… καπαρωθεί από πολύ νωρίς για την ΑΕΚ!

Δείτε τον εν δράσει:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...
Old Stories

Ο Λεβαντόφσκι είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό! – Γιατί...

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν γνωρίζαμε το τι θα είχε συμβεί στο μέλλον; Αυτό...
Ισπανία

“Ο Μέσι πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής της...

Άπαντες θα ήθελαν να δουν τον Μέσι ξανά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο υπάρχει και... κάποιος που τον θέλει...
Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.
Εθνική Ανδρών

“Ο αποκλεισμός πονάει, αλλά δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε...

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έδωσε το... σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία Ο...