Πέμπτη, 28/03/24
Κόσμος

Ο Φατί και οι ανήλικοι διεθνείς! (vid)

Αξέχαστη θα μείνει στον Ανσού Φατί η 3η Σεπτεμβρίου 2020. Ο νεαρός επιθετικός της Μπαρτσελόνα, με καταγωγή από την Γουϊνέα Μπισάου, χρίσθηκε διεθνής με την εθνική Ισπανίας, καθώς στο 46ο λεπτό της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Γερμανία (1-1) για το Nations League, αντικατέστησε τον Χεσούς Νάβας. Ο Φατί φόρεσε την φανέλα της “ρόχα” σε ηλικία 17 ετών και 308 ημερών, κάτι που συνέβη πριν την ενηλικίωση του! Οπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένων από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της εποχής τους, όχι όμως και με τους Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ, Κιλιάν Μπαπέ και Μισέλ Πλατινί, οι οποίοι χρίσθηκαν διεθνείς αφού έκλεισαν τα 18 χρόνια της ζωής τους.

Ο -κατά πολλούς- καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ιστορίας, έκανε ντεμπούτο με την εθνική Βραζιλίας, πριν καν… σβήσει 17 κεράκια στην γενέθλια τούρτα του. Ηταν 7 Ιουλίου 1957, όταν ο θρυλικός Πελέ, αγωνίσθηκε στην ήττα με 2-1 από την Αργεντινή και μάλιστα σκόραρε το πρώτο του τέρμα με την “σελεσάο”. Ακολούθησε το Μουντιάλ του 1958, όπου ο νεαρός Βραζιλιάνος, σημείωσε έξι γκολ και οδήγησε την Βραζιλία στην κατάκτηση του τροπαίου, ενώ κρατά μέχρι και σήμερα το ρεκόρ για τον μικρότερο πρώτο σκόρερ της κορυφαίας διοργάνωσης, καθώς δεν είχε συμπληρώσει τα 18.

Οσον αφορά στο… αντίπαλον δέος, αναφορικά με τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, έκανε το διεθνές ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών. Ο “Ντιεγκίτο” φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της “αλμπισελέστε”, στις 27 Φεβρουαρίου 1977 στον αγώνα με την Ουγγαρία (5-1) και αγωνίσθηκε για περίπου μισή ώρα. Το «χρυσό παιδί» έπρεπε να περιμένει δύο χρόνια για σκοράρει με την Αργεντινή και το έκανε στο Κόπα Αμέρικα του 1979.

Εκτός από τον Πελέ, ντεμπούτο με γκολ στην αρχική 11αδα της “σελεσάο”, έκανε και ο καλύτερος επιθετικός που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας. Ο Ρονάλντο, έπαιξε για πρώτη φορά ως βασικός, σε επίπεδο εθνικών ομάδων στις 4 Μαϊου 1994 και σε φιλική αναμέτρηση με την Ισλανδία (3-0). Το “φαινόμενο” ήταν 17 ετών και σκόραρε το ένα από τα τρία γκολ της εθνικής Βραζιλίας. Ωστόσο, το… κανονικό του ντεμπούτο, είχει συμβεί δύο μήνες νωρίτερα, όταν χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή στον αγώνα με την Αργεντινή (2-0).

Κάτι ανάλογο, συνέβη και με έναν από τους κορυφαίους Βέλγους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ο Πολ Βαν Χιμστ ήταν μόλις 17 ετών, όταν χρίσθηκε διεθνής στους “κόκκινους διάβολους”, στις 18 Οκτωβρίου 1960 και στον αγώνα με την Σουηδία (0-2). Ενδεκα ημέρες αργότερα και στην αναμέτρηση με την Ουγγαρία (2-1), ο Βαν Χιμστ σημείωσε το πρώτο από τα 30 τέρματα που πέτυχε συνολικά για λογαριασμό της εθνικής Βελγίου.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος, “κλείνει” με τον Σαμουέλ Ετό. Ο Καμερουνέζος επιθετικός, που είναι ένας από τους κορυφαίους Αφρικανούς στην ποδοσφαιρική Ιστορία, ήταν 17 ετών στις 27 Μαϊου 1998 όταν χρίσθηκε διεθνής στην αναμέτρηση με την Ολλανδία, που έληξε χωρίς τέρματα.

Δείτε τον στο ντεμπούτο του:

https://www.youtube.com/watch?v=hQ7Kop3115w

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...
Old Stories

Ο Λεβαντόφσκι είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό! – Γιατί...

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν γνωρίζαμε το τι θα είχε συμβεί στο μέλλον; Αυτό...
Ισπανία

“Ο Μέσι πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής της...

Άπαντες θα ήθελαν να δουν τον Μέσι ξανά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο υπάρχει και... κάποιος που τον θέλει...
Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.
Εθνική Ανδρών

“Ο αποκλεισμός πονάει, αλλά δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε...

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έδωσε το... σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία Ο...