Τρίτη, 16/04/24
Έρευνα

Ο κορονοϊός… γονάτισε το ποδόσφαιρο! (photo)

Κλαίνε τα λεφτά τους αρκετές ομάδες με τον κορονοϊό. Ο ιός χτύπησε και το ποδόσφαιρο και ήταν η αιτία να αλλάξουν αρκετά πράγματα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η έξαρση του ιού επηρέασε την τύχη των πρωταθλημάτων ανά τον κόσμο, με μόλις τέσσερα από αυτά να συνεχίζουν κανονικά την δράση του.

Σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα αναγκάστηκαν να διακόψουν την αγωνιστική δράση με σκοπό την προφύλαξη των ποδοσφαιριστών. Μόνο εκείνα της Λευκορωσίας, της Νικαράγουα, του Μπορουντί και του Τατζικιστάν δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την κρίση.

Στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, η διακοπή έφερε τεράστια χασούρα και ήταν η αιτία για αρκετές ανακατατάξεις. Μόνο στην κορυφαία πεντάδα των πρωταθλημάτων υπολογίζεται πως εκτιμώμενη αξία της αγοράς έπεσε κατά 28%, από 23,4 έως και 32,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

Όμως δεν είναι μόνο η αξία που επηρεάστηκε. Στη Γαλλία για παράδειγμα το τηλεοπτικό δίκτυο Canal + αρνήθηκε να δώσει 110 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες της Ligue 1 από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Και οι συνέπειες δεν σταματούν εκεί. Υπολογίζεται πως οι ομάδες των δύο κορυφαίων κατηγοριών στη Γαλλία θα χάσουν 56,66 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση που συνεχιστεί η διακοπή μέχρι το καλοκαίρι.

Ωστόσο τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα άμα διακοπεί η ποδοσφαιρική σεζόν. Μόνο τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, θα υποστούν ζημιές αξίας 4.6 δις σύμφωνα με την KMG.

Μία τέτοια εξέλιξη θα γονατίσει αρκετά της ομάδες που έχουν ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές. Στην Μπαρτσελόνα για παράδειγμα τα χαμένα έσοδα αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια, κοντά στο 10% του προϋπολογισμού.

Ήδη στη Βαρκελώνη αναγκάστηκαν να μειώσουν τους μισθούς του Μέσι και των συμπαικτών του στο 70%, την ώρα που και η Γιουβέντους αναγκάστηκε να προβεί σε “ψαλίδι” της τάξεως των 30%.

Την ίδια στιγμή η FIFA ψάχνει τρόπους για να περιορίσει τη ζημιά. Η παγκόσμια ομοσπονδία έχει οργανώσει ένα ειδικό σχέδιο “Μάρσαλ”, για το οποίο θα αντλήσει από τα αποθέματα της 2,48 δις για την σωτηρία των ομάδων.

Με πληροφορίες από το CIES Football Observetory!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός κρατά Αλεξανδρόπουλο!

Η απόφαση για την παραμονή του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου στο Λιμάνι έχει παρθεί και άπαντες... δουλεύουν την μεταγραφή...
Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός πάει… Τουρκία με ένα μεγάλο ταλέντο!

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής αναμένεται να πάει στην Τουρκία, ως μέλος της αποστολής της ομάδας. Με τον ταλαντούχο Ισίδωρο...
ΠΑΟΚ

Ο Κουλιεράκης τσεκάρεται ως ο… νέος “Γκβαρντιόλ”!

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στο Μπριζ, με... αρκετά μάτια πάνω του, που τον παρακολουθούσαν. Όπως έγραψε το Sportdog,...
UEFA Youth League

Το αφιέρωμα της UEFA για το Ολυμπιακός – Ναντ!

Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο παιχνίδι την Παρασκευή, στην ημιτελική φάση της Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η ομάδα του Πειραιά αντιμετωπίζει...
Ολλανδία

Ακόμα συζητούν την… γκολάρα του Παυλίδη! (vid)

Ο Βαγγέλης Παυλίδης σκόραρε ξανά το Σαββατοκύριακο και στην Ολλανδία... έχουν να λένε για τη νέα γκολάρα. Η...