Παρασκευή, 29/03/24
Μπάσκετ

Ο πιτσιρικάς που προτίμησε την ΑΕΚ από την… Ρεάλ! (photo)

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να προτιμήσεις την ΑΕΚ από την Ρεάλ Μαδρίτης; Ακόμα και όταν αναφερόμαστε στο μπάσκετ, η ομάδα της Ρεάλ είναι μια από τις κορυφαίες στην Ευρώπη με μπάτζετ πολλές φορές πιο πάνω από το αντίστοιχο των “κιτρινόμαυρων”.

Και όμως ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, αποφάσισε να αγωνιστεί στην ΑΕΚ, παρά το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 18χρονος (γεννημένος στις 27/6/2001) μίλησε στο Sport FM γι’ αυτή την επιλογή του.

 

 

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου έχεις πάρει σημαντικούς τίτλους με την φανέλα της ΑΕΚ, όπως το Basketball Champions League, το κύπελλο Ελλάδας και το διηπειρωτικό κύπελλο. Πως διαχειρίζεσαι αυτές τις επιτυχίες;

“Είναι τεράστιες επιτυχίες για την ομάδα, είναι επιτυχίες που δείχνουν πως η ομάδα ανεβαίνει επίπεδο, από εκεί και πέρα εγώ δεν είχα ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής οπότε θα ήθελα η ομάδα να κατακτήσει κάποιους τίτλους με εμένα βασικό στέλεχος”.

Ως τώρα είστε μέσα και στους 3 αρχικούς σας στόχους. Πόσο εφικτό θεωρείς πως είναι η επίτευξη και των τριών;

“Στο κύπελλο όπως είναι τα πράγματα και με την απουσία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι ένας στόχος που πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί. Ωστόσο στο Basketball Champions League τα πάμε πολύ καλά, τώρα στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός είναι πολύ δυνατός θα κριθεί κατά πόσο δυνατά θα παίξουμε εμείς και πόσο συγκεντρωμένοι θα είμαστε.”

Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει αρκετά σκαλοπάτια στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Πιστεύεις πως ήρθε η ώρα να αγωνιστεί στο κορυφαίο διασυλλογικό πρωτάθλημα την Ευρωλίγκα;

“Τα μπάτζετ είναι τεράστια, δεν ξέρω αν η διοίκηση θα κάνει αυτό το μεγάλο βήμα σαφώς μιλάμε για μια μεγάλη οικονομική ενίσχυση ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί”.

Πριν 1 μήνα περίπου ήρθε στην ΑΕΚ ο δις πρωταθλητής στο NBA Μάριο Τσαλμερς. Πώς νιώθεις που έχεις έναν τόσο έμπειρο και με τέτοιες επιτυχίες παίκτη μπροστά σου;

“Είναι ένας τρομερός παίκτης που έχει κατακτήσει σπουδαίους τίτλους αλλά και φοβερό παιδί χωρίς έπαρση και αυτό είναι το βασικό. Γενικά προσπαθώ να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ από αυτόν.”

Στην ως τώρα καριέρα σου με ποιον παίκτη έχεις συνεργαστεί καλύτερα μέσα στο γήπεδο;

“Με τον Ζώη Καράμπελα στην εθνική ομάδα διότι είναι ο πλέι-μεικερ και ήμασταν και μαζί στο παιδικό και βρισκόμαστε πολύ καλά μέσα στο γήπεδο.”

Πες μου ποιο είναι το πρωτότυπο σου και γιατί;

“Ο αγαπημένος μου παίκτης, πρότυπο μου είναι ο Κέβιν Ντουράντ διότι μου αρέσει πολύ ο τρόπος που αγωνίζεται αλλά κυρίως μοιάζει ο σωματότυπος μας και γενικά μου αρέσουν οι παίκτες που μοιάζουμε στο σώμα”.

Το σωματότυπο σου θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον Γιάννη Αντετοκούμπο και αρκετός κόσμος θεωρεί πως μπορείς να τον φτάσεις και να τον ξεπεράσεις. Πώς εκλαμβάνεις αυτήν την σύγκριση;

“Αυτή η σύγκριση είναι υπερβολική, αυτή την στιγμή ο Γιάννης είναι MVP στο ΝΒΑ οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι θα του μοιάσω ή θα τον ξεπεράσω εγώ κάνω ότι μπορώ από την πλευρά μου και ότι είναι να γίνει ας γίνει”.

Ποια στοιχεία του παιχνιδιού σου πιστεύεις θέλουν βελτίωση;

“Τα πάντα. Κυρίως η άμυνα μου, η βελτίωση του σώματος μου και ο χειρισμός της μπάλας θεωρώ πως είναι αυτή την στιγμή τα βασικότερα”.

Εάν βελτιωθείς σε αυτά που προανέφερες θεωρείς πως το επόμενο βήμα της καριέρας σου είναι το ΝΒΑ;

“Θα μπορούσε! Θα το προσπαθούσα με όλες μου τις δυνάμεις γιατί είναι το όνειρο μου”.

Ποια θεωρείς πως είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας παίκτης για να κυριαρχήσει στο σύγχρονο μπάσκετ;

“Πρέπει να είναι καλός αθλητής, και καλός επαγγελματίας. Οι αθλητές τις μέρες μας έχουν μάθει πως πρέπει να είναι ένας σωστός επαγγελματίας, πρέπει να τρέφεται σωστά να γυμνάζεται σωστά, να κοιμάται σωστά, αυτά είναι τα βασικά. Σαφώς η ικανότητα και το ταλέντο παίζουν βασικό ρόλο στην πορεία ενός αθλητή”.

Αν μπορούσες να φτιάξεις τον τέλειο παίκτη. Τι χαρακτηριστικά θα έπαιρνες και από ποιους παίκτες;

“Το διάβασμα παιχνιδιού του Ντόνσιτς, την ικανότητα του Γιάννη να είναι κυρίαρχος στο παιχνίδι και το σουτ του Κάρι”.

Εάν είχες την επιλογή να διαλέξεις έναν παίκτη και να κάνεις μαζί του προπόνηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ποιον θα επέλεγες και γιατί;

“Τον Ντουράντ διότι λατρεύω τον τρόπο που αγωνίζεται και θα ήθελα να του μοιάσω στο έπακρο στο τρόπο παιχνιδιού”.

Το 2016 υπήρξε μια κρούση από την Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση σου. Πες μου με λίγα λόγια την ιστορία πώς εξελίχθηκε και την τελική σου μεταγραφή στην ΑΕΚ;

“Η Ρεάλ με ήθελε όταν ήμουν 16 χρονών πήγα εκεί είδα τις εγκαταστάσεις που ήταν τρομερές αλλά η ΑΕΚ μου έκανε μια πρόταση που ήταν πάρα πολύ καλή και θεώρησα πως να μείνω στην Ελλάδα και κοντά στην οικογένειά μου ήταν η καλύτερη επιλογή. Δεν μετανιώνω για την απόφαση μου”!

Ένα χρόνο μετά αγωνίστηκες στο τουρνουά που διοργάνωσε η εταιρία Τζόρνταν στην Βαρκελώνη που λαμβάνουν μέρος ταλέντα από όλες τις χώρες του κόσμου. Πως προέκυψε η συμμετοχή σου;

“Καλούν 40 άτομα συνολικά και χωρίζονται σε 4 ομάδες και παίζουν διάφορα παιχνίδια 5 εναντίων 5 και από εκεί θα διάλεγαν 10 άτομα που θα πήγαιναν στην Αμερική. Με διάλεξαν στους 10 και έτσι ταξίδεψα στο Μπρούκλιν”.

Λίγους μήνες μετά κατέκτησες με την εθνική ομάδα κάτω των 16 ετών το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μάλιστα αναδείχθηκες ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Πως ένιωσες μετά από αυτήν την μεγάλη επιτυχία με το εθνόσημο;

“Ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για την ομάδα, ήμασταν όλοι σε πολύ καλή κατάσταση. Σαν προσωπική επιτυχία ήταν πολύ χαρούμενη στιγμή για μένα διότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μιας σεζόν και ευτυχώς όλα πήγαν πολύ καλά”.

Θεωρείσαι ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ. Σε βαραίνει αυτός ο τίτλος;

“Όχι. Προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος καθημερινά και το αν είμαι καλός θα το κρίνει ο προπονητής μου”.

Το 2018 συμμετείχες στο Κάμπ του οργανισμού Μπάσκετ χωρίς σύνορα. Εκεί γνώρισες τον σπουδαίο προπονητή Γκρεγκ Πόποβιτς. Σου έδωσε κάποια συμβουλή ώστε να βελτιώσεις το παιχνίδι σου;

“Ναι, μου είπε να κάνω περισσότερες αλλαγές ρυθμού στο παιχνίδι μου και να μην πηγαίνω με μια ταχύτητα”.

Ποια είναι η πιο χαρούμενη μπασκετική σου ανάμνηση και αντίστοιχα η πιο δυσάρεστη

“Η πιο χαρούμενη ήταν φέτος όταν περάσαμε με την Εθνική στους “4” στο Ευρωμπάσκετ κάτω των 18 ετών και η πιο δυσάρεστη όταν μαθαίνω πως είμαι εκτός 12αδας στην ομάδα”.

Θεωρείς πως τα νεώτερα παιδιά παίρνουν τις απαραίτητες αγωνιστικές ευκαιρίες ώστε να εξελιχθούν σαν παίκτες στην χώρα μας;

“Σίγουρα όχι. Γενικότερα βλέπουμε πως τα νέα παιδιά δεν παίρνουν ευκαιρίες στο Ελληνικό πρωτάθλημα και δυστυχώς αναγκάζονται και φεύγουν στο εξωτερικό για να παίξουν όπως ο Γιώργος Καλαϊτζάκης και ο αδελφός του ο Παναγιώτης που είναι πολύ ταλαντούχοι. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτό το θέμα διότι έτσι όπως είναι το πρωτάθλημα αναγκάζονται οι προπονητές να κοιτάξουν καθαρά το αποτέλεσμα και όχι το κάτι διαφορετικό”.

Πες μου την καθημερινότητα σου και αν έχεις κάποιο χόμπι;

“Ξυπνάω πάω προπόνηση αν έχω, αλλιώς κάθομαι σπίτι και ξεκουράζομαι μετά το μεσημέρι κάνω πάντα προπόνηση είτε με την ομάδα είτε μόνος μου. Όπως καταλαβαίνεις αυτά μου παίρνουν πολλές ώρες την ημέρα και ίσως το βράδυ να ξανακάνω προπόνηση μόνος μου. Σαν χόμπι μου αρέσει να παίζω PlayStation με τους φίλους μου”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...
Old Stories

Ο Λεβαντόφσκι είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό! – Γιατί...

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν γνωρίζαμε το τι θα είχε συμβεί στο μέλλον; Αυτό...
Ισπανία

“Ο Μέσι πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής της...

Άπαντες θα ήθελαν να δουν τον Μέσι ξανά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο υπάρχει και... κάποιος που τον θέλει...
Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.
Εθνική Ανδρών

“Ο αποκλεισμός πονάει, αλλά δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε...

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έδωσε το... σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία Ο...