Παρασκευή, 29/03/24
Τένις

Αυτός έχει εκτοξεύσει τον Στέφανο Τσιτσιπά! (photos/vids)

Το 1952 ο 11χρονος Πάρης Μουράτογλου αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Ελλάδα στη Γαλλία, έπειτα από απόφαση του επιχειρηματία πατέρα του. Έμαθε τη γλώσσα, αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο, έπιασε δουλειά στην –άκρως πρωτοποριακή τότε- ΙΒΜ και γνώρισε μια Γαλλίδα, την οποία παντρεύτηκε και έκανε μαζί της δύο παιδιά. Το 1970 γεννήθηκε ο Πατρίκ και τρία χρόνια μετά ο Φίλιππος, που σήμερα είναι βιρτουόζος κιθαρίστας της σύγχρονης τζαζ.

 

 

Ο πρωτότοκος Πατρίκ έπαιζε από μικρός τένις, όμως υπερίσχυσε η άποψη του πατέρα του να σπουδάσει. Η Εμπορική Σχολή δεν ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία του και γρήγορα ζήτησε οικονομική στέγη στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο Πάρης Μουράτογλου είναι ένας από τους 60 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γαλλία σύμφωνα με το Forbes και θεώρησε σωστό να βάλει τον γιο του στην πλέον χαμηλόμισθη θέση, αυτή του βοηθού λογιστηρίου.

Ούτε εκεί βέβαια στέριωσε για πολύ, διότι ήθελε να πραγματοποιήσει το δικό του όνειρο και σίγουρα θα μπορούσε να τα καταφέρει με τα χρήματα του πατέρα του.

 

https://www.instagram.com/p/Brz3OSEDQvY/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Έτσι το 1996 αποφασίζει να καταπιαστεί ξανά με το τένις, αυτή τη φορά ως προπονητής. Για την ακρίβεια ίδρυσε μια ακαδημία, που σήμερα θεωρείται από τις κορυφαίες στον κόσμο και έχει υπό τη σκέπη της και τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Με πρώτη έδρα το Παρίσι, ο Πατρίκ Μουράτογλου ή Μουρατογκλού, όπως τον αποκαλούν οι Γάλλοι, συγκέντρωσε σιγά-σιγά την αφρόκρεμα προπονητών και ανθρώπων που είχαν σχέση με το άθλημα.

Και του ίδιου έκοβε το μάτι του, όπως θα δούμε λίγο παρακάτω, στον εντοπισμό νεαρών καλών παικτών, όμως παράλληλα αποκόμισε τεράστιες εμπειρίες και γνώσεις από τους ανθρώπους που είχε δίπλα του. Τις εκμεταλλεύτηκε όλες και γι’ αυτό σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.

Η πρώτη επιτυχία

Τα πρώτα χρόνια δεν έμεινε πολύ ικανοποιημένος από το επίπεδο των αθλητών που φοιτούσαν στην ακαδημία του και αποφάσισε να προσελκύσει κάποια ταλέντα που ο ίδιος είχε δει. Έτσι το 1998 ταξίδεψε στην Κύπρο για να συναντήσει τον Μάρκο Παγδατή και τους γονείς του. Σε μια μικρή χώρα ο 13χρονος τενίστας δεν είχε μέλλον, οπότε η πρόταση του Μουράτογλου ήρθε ως μάνα εξ ουρανού.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Το 2006 όλος ο πλανήτης έμαθε τον Μάρκο, ο οποίος  έφτασε ως τον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, έχασε από τον Φέντερερ και αμέσως μετά στα ημιτελικά του Γουίμπλεντον.

Η καριέρα του Κύπριου δεν εκτοξεύθηκε ποτέ. Αφενός είχε τραυματισμούς, αφετέρου έληξε, για άγνωστο λόγο, η σχέση με τον Πατρίκ Μουράτογλου, με τον οποίον δεν μιλιούνται ως σήμερα.

 

Στη συνέχεια ανέλαβε διαδοχικά και ανέβασε κατά πολύ τρεις νεαρές τενίστριες, την Παβλιουτσένκοβα πήγε ως το Νο. 13 στον κόσμο, τη Ρεζάι Νο. 19 και τη Γουικμάγερ Νο. 12, όμως το μεγάλο του “έργο” αφορά τη Σερίνα Γουίλιαμς.

 

 

Τον Ιούνιο του 2012, η πιο πετυχημένη τενίστρια όλων των εποχών, βρισκόταν σε κάμψη, έχοντας μόλις αποκλειστεί στον πρώτο γύρο του Ρολάν Γκαρός. Προβλήματα υγείας και τραυματισμοί έφεραν ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, ώσπου ανέλαβε ο Μουράτογλου. Η μεταμόρφωσή της ήταν άμεση με τον ελληνογάλλο προπονητή, κατακτώντας διαδοχικά το Γουίμπλεντον, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου σε μονό και διπλό και την πρωτιά στο Αμερικανικό Όπεν.

Γενικότερα τα επόμενα χρόνια και μέχρι την εγκυμοσύνη της, η Σερίνα κατέκτησε τα πάντα έχοντας τον Μουράτογλου προπονητή –ακόμη κι ως τώρα– και στην αρχή ως σύντροφο. Η ερωτική τους σχέση διαλύθηκε, όχι όμως και η επαγγελματική. Παράλληλα με τον Μουράτογλου, η Σερίνα διατηρεί ως προπονητή τον πατέρα της, κάτι που κάνει και ο Τσιτσιπάς.

 

 

Η δουλειά με τον Τσιτσιπά

Περισσότερο ο 48χρονος Πατρίκ λειτουργεί ως μέντορας και συμβουλάτορας του Στέφανου, οδηγώντας τον μαθηματικά προς την επιτυχία.

Εδώ και 11 μήνες, ο Έλληνας αθλητής μαζί με τον 19χρονο Αλεξέι Ποπίριν συγκροτούν την “TEAM Mouratoglou”, με τον προπονητή τους να θεωρεί πως αυτοί οι δύο είναι τα επόμενα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του τένις.

Ο Τσιτσιπάς παρέα με τον Αυστραλό προπονούνται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Μουράτογλου, όταν δεν έχουν αγώνες, ακολουθώντας ένα απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα.

Μια τυπική τους εβδομάδα εκεί, έχει ως εξής:

07.00: Πρωινό ξύπνημα και ελαφρύ πρωινό

08.30-10.30: Προπόνηση τακτικής και τεχνικής στο τένις

12.00-14.00: Γεύμα και μετά ξεκούραση

14.00-14.30: Ασκήσεις στρέτσινγκ

14.30-15.30: Γυμναστήριο

15.30-17.00: Προπόνηση τένις

17.00-18.00: Αποκατάσταση-μασάζ

18.00-19.00: Δείπνο

19.00-22.00: Ελεύθερος χρόνος

22.00: Ύπνος

Αυτό είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Μουράτογλου από Δευτέρα ως Παρασκευή.

Το Σάββατο ο κάθε αθλητής δουλεύει πάνω στις προσωπικές αγωνιστικές του αδυναμίες και μόνο την Κυριακή έχει ρεπό.

Πάντως, με τον Τσιτσιπά συνεργάστηκε και τα προηγούμενα χρόνια, βοηθώντας πολύ στο ξεπέταγμά του στον χώρο του παγκόσμιου τένις.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κόουτς σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πελοπόννησος

“ανακάλυψα τον Στέφανο μέσω Youtube. Επειδή παραμένω μισός Έλληνας, πάντοτε αναζητώ παιδιά από την πατρίδα του πατέρα μου”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=SXx4P6wstyg

 

Η δομή της Ακαδημίας

Η  περιβόητη Mouratoglou Tennis Academy εδρεύει πια στη Νίκαια της Γαλλίας και θεωρείται ως η αρτιότερη και μοιραία ακριβότερη στην Ευρώπη, ίσως και σε όλο τον κόσμο.

Η Ακαδημία φιλοξενεί 145 παιδιά ανά έτος, παρότι δέχεται χιλιάδες αιτήσεις. Όσα άτομα ηλικίας 8-18 ετών εγκριθούν από τις αρχικές αιτήσεις, περνούν από ένα σωρό εξετάσεις.

Καταρχάς μαθητικές, όπου οι υποψήφιοι πρέπει να βγάλουν βαθμό αρκετά πάνω από τη βάση.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά επιπέδου Lower τουλάχιστον, να έχουν άρτια φυσική κατάσταση και βέβαια να γνωρίζουν καλό τένις.

Από τους 145 μαθητές, τα 80 είναι κορίτσια και τα 65 αγόρια. Οι πιο συνηθισμένες ηλικίες είναι 10-14 και το 25% προέρχεται από την Αγγλία.

 

https://www.instagram.com/p/BoOsNshjERT/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Ο Πατρίκ Μουράτογλου επιβλέπει μεγάλος μέρος του προγράμματος των παιδιών και συχνά συμμετέχει, ενώ οι τιμές αγγίζουν τις 25.000 τον χρόνο για κάθε μαθητή.

Πέρα από τα σχολικά μαθήματα, η προπόνηση είναι 4-6 ώρες ημερησίως και τη διεξάγουν 32 προπονητές, ενώ στο team υπάρχει τόσο ψυχολόγος όσο και γιατροί κάθε ειδικότητας.

Η Ακαδημία, πέρα από το στάνταρ πρόγραμμα για τα παιδιά και για τους επαγγελματίες τύπου Τσιτσιπά, διοργανώνει καλοκαιρινά camps τόσο ανήλικους όσο και για ενήλικους, ενώ πρόσφατα άνοιξε αντίστοιχη σχολή στις ΗΠΑ.

Όσο για τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, περιλαμβάνουν 34 γήπεδα τένις, ένα ποδοσφαίρου-στίβου, κλειστά γυμναστήρια, εσωτερικές πισίνες και μία εξωτερική σε σχήμα ρακέτας!

 

https://www.youtube.com/watch?v=Uf3IM2-Qjkk

 

Ο Πατρίκ Μουράτογλου μπορεί να μην αναλάβει ποτέ τις οικογενειακές επιχειρήσεις στο μέλλον, μπορεί να πήρε πατρική οικονομική βοήθεια για να ανοίξει την Ακαδημία, όμως απέδειξε ότι ήταν ικανός να εκμεταλλευτεί τα εφόδια που είχε στα χέρια του και να γίνει κορυφαίος στον τομέα του.

 

Πηγή: athensvoice.gr

 

ΟΛΑ τα SPORTS… ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...
Old Stories

Ο Λεβαντόφσκι είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό! – Γιατί...

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν γνωρίζαμε το τι θα είχε συμβεί στο μέλλον; Αυτό...
Ισπανία

“Ο Μέσι πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής της...

Άπαντες θα ήθελαν να δουν τον Μέσι ξανά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο υπάρχει και... κάποιος που τον θέλει...
Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.
Εθνική Ανδρών

“Ο αποκλεισμός πονάει, αλλά δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε...

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έδωσε το... σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία Ο...