Πέμπτη, 25/04/24
Υγεία Αθλητή

“Καλή στοματική υγεία; Καλός αθλητής”!

Το πόσο μπορεί να επηρεάσει η καλή στοματική υγεία, την σωματική κατάσταση των αθλητών και την αγωνιστική τους απόδοση επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας της αθλητικής οδοντιατρικής, Θάνος Στάμος, στον ΣΠΟΡ FM.

Υποστήριξε πως η στοματική υγεία ενός αθλητή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του σώματος και του μυοσκελετικού του συστήματος, ενώ ανέφερε ότι ήδη αρκετές ελληνικές ομάδες έχουν ξεκινήσει να ενδιαφέρονται και να ενημερώνονται επί του θέματος.

Αναλυτικά όσα είπε ο Θάνος Στάμος

 

Για το πώς μπορεί να επηρεάσει η στοματική υγεία την απόδοση ενός αθλητή:

 

“Η στοματική υγεία μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του υπόλοιπου σώματος και στην σωματική κατάσταση των αθλητών μέσω του υπόλοιπου μυοσκελετικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο κέντρο βάρους του σώματος, στην επαφή του κρανίου με την κάτω γνάθο συν ότι υπάρχει έντονη πιθανότητα μικροβιακής μόλυνσης”.

 

Για το αν γνωρίζουν οι ποδοσφαιριστές της σημασία της στοματικής υγείας:

 

“Αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν 300 εκατομμύρια αθλητές που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, μόλις το 1% ασχολείται επαγγελματικά. Σε αυτούς πολλοί έχουν τερηδόνα, περιοδοντίτιδα αλλά και άλλες ασθένειες των δοντιών. Θεωρώ πως είναι ένας τομέας που θα αναπτυχθεί σημαντικά και θα μειωθεί το ρίσκο των τραυματισμών και της πρόσληψης αυτών. Είναι αρκετά ανησυχητικό ότι σε ανθρώπους ηλικίας 17-35 χρόνων παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στα δόντια τους. Πρέπει να ρίξουμε σημαντικό βάρος στην πρόληψη”.

 

Για το κατά πόσο ασχολούνται με το θέμα οι ελληνικές ομάδες:

 

“Στην Ελλάδα οι σύλλογοι τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με αυτό το θέμα όλο και περισσότερο . Στο συνέδριο της FIFA υπήρχαν εκπρόσωποι πολλών μεγάλων ομάδων. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε αναφορά στα οδοντιατρικά. Από έρευνες που έχουμε κάνει βάσει των ευρημάτων που βρήκαμε τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά. Παρουσίασα κάποιες περιπτώσεις για να δείξω τη σημασία της υγιούς στοματικής κοιλότητας. Η στοματική κοιλότητα είναι η μόνη περιοχή γύρω από την οποία υπάρχει σκοτάδι. Αυτό προσπαθούμε να προβάλλουμε τώρα. Ακόμα και στο εξωτερικό υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρευνα

Ένα Ελληνόπουλο στα… 100 πιο έμπειρα ταλέντα του κόσμου!

Ένας Έλληνας στην ίδια λίστα με ονόματα όπως ο Νέβες της Μπενφίκα, ο Γκαρνάτσο της Γιουνάιτεντ και...
Ισίδωρος Κουτσίδης

Ο Κουτσίδης είναι η… εγγύηση στην άμυνα του Ολυμπιακού!

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής πήρε την πρώτη του κλήση για την πρώτη ομάδα, δείχνοντας πως... έχει μέλλον.
Super League U15

Ματσάρες στα μπαράζ της Super League U15!

H Super League U15 κάνει σέντρα το Σαββατοκύριακο, με τους αγώνες μπαράζ που θα κρίνουν την τελική...
Super League U17

“Χαμός” στα ημιτελικά της Super League U17 για μια...

Η Super League U17 έφτασε αισίως στα ημιτελικά των μπαράζ αγώνων, για μια θέση στον τελικό που...
Super League U19

Με δυο μεγάλα ντέρμπι έρχεται η Super League U19!

Το πρωτάθλημα της Super League U19 φτάνει στο τέλος του, με τον Ολυμπιακό να έχει ένα μικρό...