Αλέξανδρος Κατράνης

“Προσπαθώ η πορεία μου να είναι ανοδική”! (photos)

Ο Αλέξανδρος Κατράνης αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα “next big thing” του Ατρομήτου και του ελληνικού ποδοσφαίρου, πραγματοποιώντας φέτος πολύ καλές εμφανίσεις και αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Τις δύο προηγούμενες σεζόν, ο νεαρός ποδοσφαιριστής υπήρξε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της U20 του Ατρόμητου, αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις και ποικίλα θετικά σχόλια, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αποτελεί και αναντικατάστατο μέλος της εθνικής Νέων.

Ο 18χρονος Βολιώτης, που ξεκίνησε την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο στην ηλικία των 4,5 ετών, μίλησε αποκλειστικά στο talentabout.gr και δήλωσε απόλυτα αφοσιωμένος στη “στρογγυλή θεά” και στον Ατρόμητο. Διαβάστε, όπως την εξιστορεί ο ίδιος, την πορεία του από την Αγία Παρασκευή Βόλου στο Περιστέρι, ποιοι ήταν αρωγοί στην προσπάθεια του, ποιοι προπονητές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του και ποιο είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

katranis_alex

Ο διεθνής αριστερός μπακ μίλησε για την Εθνική ομάδα και τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιάννη Γκούμα, για τον συμπαίκτη του και συνοδοιπόρο Δημήτρη Λημνιό, ενώ δεν παρέλειψε να προσδιορίσει πως φαντάζεται τον εαυτό του σε μια πενταετία. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο ποδοσφαιρικό του ίνδαλμα. Μάθετε τις προθέσεις του και τα θέλω του, σε όσα μεταγραφικά σενάρια ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Πάμε όμως να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο talentabout.gr.

Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πότε και που ξεκίνησες το ποδόσφαιρο;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το μόνο πράγμα που ήθελα ήταν να παίζω μπάλα. Στα 4,5 μου, οι γονείς μου αποφάσισαν να με “γράψουν” στη σχολή ποδοσφαίρου Αγίας Παρασκευής Βόλου.

 

Πως προέκυψε ο Ατρόμητος; Εξιστόρησε μας λίγο την πορεία μέχρι το Περιστέρι; Ποιοι είναι αυτοί που σε επέλεξαν και σε στήριξαν τα πρώτα χρόνια στην Ακαδημία;

Στην ηλικία των 15, μετά από παρότρυνση της σχολής μου και του θείου μου Βασίλη Κιτση, ο οποίος είναι υπεύθυνος στη σχολή Α.Ο Γιάννενα, πήρα μέρος σε κάποια δοκιμαστικά που έκανε τότε ο Ατρόμητος. Οι άνθρωποι του Ατρομήτου εξέφρασαν την επιθυμία να με εντάξουν στο δυναμικό τους και ο κ. Αποστόλου μαζί με τον αείμνηστο κ. Μιχαλέτο ξεκίνησαν επαφές με την οικογένεια μου και με την σχολή μου. Έτσι προέκυψε ο Ατρόμητος και αισθάνομαι πολύ τυχερός που είμαι μέλος αυτής της ομάδας – οικογένειας.

katranis

 

Είχες σημαντική παρουσία στην U20 του Ατρόμητου και μέσα από την παραγωγική διαδικασία των Ακαδημιών έφτασες στην πρώτη ομάδα. Κατά τη γνώμη σου, ποια είναι τα “σκαλοπάτια”, ο δρόμος για την πρώτη ομάδα; Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή που είναι στις Ακαδημίες για να ακολουθήσει τον δρόμο προς την πρώτη ομάδα;

Η πορεία μου στις Ακαδημίες του Ατρομήτου ξεκίνησε στην U17, μετά στην U20 και τώρα στην πρώτη ομάδα. Δεν έχω να δώσω “μαγικές συνταγές” σε κάποιον νεαρό ποδοσφαιριστή, απλά γιατί δεν υπάρχουν. Οι συμβουλές μου όμως είναι να δουλεύει, να κάνει υπομονή και να ακούει μόνο τους γονείς του και τους προπονητές του.

 

Είσαι πολλά χρόνια στις υποδομές του Ατρόμητου. Πως κρίνεις την δουλειά που γίνεται εκεί; Περιέγραψε μας το κλίμα;

Επειδή έχω ζήσει “από μέσα” τις ακαδημίες τους Ατρομήτου, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω ότι γίνεται σοβαρή και συστηματική δουλειά. Αυτό βέβαια μπορεί να το καταλάβει πλέον ο καθένας, βλέποντας τόσα παιδιά από την Ακαδημία, ειδικά φέτος, να παίζουν με την πρώτη ομάδα. Το γεγονός αυτό, από μόνο του λέει πολλά!

 

 

Ο ρόλος του Γιώργου Κορακάκη στην καριέρα σου. Είναι αυτός που σε καθιέρωσε στην U20 και αυτός που σε καθιέρωσε στην πρώτη ομάδα. Μίλησε μας για τον “κόουτς Κορακάκη” και τον “άνθρωπο Κορακάκη”; Τι θυμάσαι πιο έντονα από αυτόν;

Ο κ. Κορακάκης έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία μου. Αρχικά με καθιέρωσε στην U20 και μετά, όταν έκατσε στον πάγκο της πρώτης ομάδας, με εμπιστεύτηκε και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής και ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Αυτό που θυμάμαι από εκείνον είναι να μου λέει συνέχεια: “μην ακούς κανέναν, δούλεψε και στον τέλος θα ανταμειφθείς”.

 

Έχει ακουστεί ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων της Ελλάδας για σένα, αλλά και από ομάδες του Εξωτερικού. Πως βιώνεις αυτό το ενδιαφέρον, σε επηρεάζει;

Το τι λέγεται και το τι γράφεται δεν θα πρέπει να με επηρεάζει και δεν με επηρεάζει. Είμαι στον Ατρόμητο! Όταν και αν υπάρξει κάποια σοβαρή, επίσημη πρόταση – εξέλιξη…, τότε θα το συζητήσω με τους ανθρώπους της ομάδας μου.

 

Ήρθε η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα, όπως ο συμπαίκτης σου και συνοδοιπόρος από τις μικρές ομάδες, ο Λημνιός;

Αρχικά, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην Δημήτρη και να του ευχηθώ υγεία και καλή επιτυχία. Όπως είπα και πιο πάνω, εγώ είμαι στον Ατρόμητο και δεν έχω να σκεφτώ κάτι άλλο αυτή την στιγμή.

katranis_limnios_natsos

 

Μια υποθετική ερώτηση. Αν την ίδια χρονική στιγμή, υπάρχει ενδιαφέρον από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και ταυτόχρονα από το εξωτερικό, προς τα που γέρνει η σκέψη σου; Είσαι έτοιμος να υποστηρίξεις την επιλογή σου;

Είναι, όπως είπατε, μια υποθετική ερώτηση, άρα δεν μπορεί να έχει βάσιμη απάντηση. Αν τύχει αυτό, τότε θα προσπαθήσω να πάρω την καλύτερη δυνατή απόφαση για εμένα.

 

Ποιο είναι το μεγάλο σου ποδοσφαιρικό όνειρο; Πως φαντάζεσαι τον Αλέξανδρο σε μια πενταετία;

Πάνω από όλα θέλω να είμαι γερός. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είμαι σε 5 χρόνια. Το μόνο που θέλω και επιδιώκω και προσπαθώ, είναι η πορεία μου να είναι ανοδική.

 

Είναι κάτι που έχεις κάνει μέχρι τώρα και θα το άλλαζες; Έχεις μετανιώσει για κάτι;

Όχι, δεν θα άλλαζα κάτι.

 

Εθνική Ομάδα! Βρεθήκατε μια ανάσα από τα τελικά του EURO. Tι γεύση σας άφησε o αποκλεισμός από τα τελικά;

Σίγουρα, αδιαμφισβήτητος στόχος μας ήταν η πρόκριση, κάτι το οποίο δεν καταφέραμε. Μας αφήνει πικρή γεύση αυτός ο αποκλεισμός. Ήταν η τελευταία διοργάνωση για αυτή την ομάδα της εθνικής, ηλικιακά, και θέλαμε να φτάσουμε την Ελλάδα όσο πιο μακριά γίνεται. Μακάρι στο μέλλον να έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε την πρόκριση στην χώρα μας.

katranis_limnios

 

Φτάσατε να διεκδικείτε την πρόκριση επί των γηπεδούχων Ολλανδών. Που θεωρείς ότι κρίθηκε ο αποκλεισμός;

Τα αποτελέσματα και η πορεία μας, μας έφεραν στη θέση να “παίζουμε” την πρόκριση στο τελευταίο παιχνίδι με την Ολλανδία, … στην Ολλανδία. Άποψη μου είναι ότι δεν είχαμε τίποτα να ζηλέψουμε από αυτούς και η πρόκριση κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

 

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Γκούμας, είναι νεαρός προπονητής και με πλούσια καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Την γνώμη σου γι΄ αυτόν;

Ο κ. Γιάννης Γκούμας είναι ένας πολύ αξιόλογος προπονητής και το ότι έχει πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα βοηθάει πάρα πολύ στο να μας καταλαβαίνει και να μας δίνει σωστές οδηγίες. Είναι πάντα δίπλα μας και προσπαθεί για το καλύτερο.

katranis_olympiacos_atromitos

 

Το πρόσωπο των ημερών είναι ο συμπαίκτης σου Δημήτρης Λημνιός. Πες μας λίγα πράγματα για τον Δημήτρη. Έχετε διανύσει μαζί την διαδρομή από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Πιστεύεις ότι έκανε σωστή επιλογή; Που μπορεί να φτάσει;

Τον Δημήτρη τον γνωρίζω από τον Βόλο, που παίζαμε αντίπαλοι, και τελικά έτυχε η στιγμή να γίνουμε συμπαίκτες στον Ατρόμητο, πρώτα στην U20 και τώρα στην πρώτη ομάδα. Είναι πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής, με σπάνια προσόντα. Μακάρι να αποδειχθεί ότι έκανε την καλύτερη επιλογή. Πιστεύω ότι μπορεί να φτάσει σε “top επίπεδο”.

 

Πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές πήραν το “βάπτισμα του πυρός” στην πρώτη ομάδα. Κατά την γνώμη σου, που νομίζεις ότι οφείλεται αυτή η τάση των προπονητών και των ομάδων, το να δώσουν ευκαιρία σε νεαρούς ποδοσφαιριστές;

Είδαμε φέτος, όχι μόνο από τον Ατρόμητο αλλά και από άλλες ομάδες, αφενός να χρησιμοποιούν ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία και αφετέρου να προσπαθούν να ελληνοποιήσουν τα ρόστερ τους. Σίγουρα παίζει ρόλο σε αυτό η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά πιστεύω ότι από όλο αυτό μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν όλοι. Πρώτοι απ’ όλους οι ποδοσφαιριστές που πρέπει να “αρπάξουν” την ευκαιρία και μετά οι ομάδες, αλλά και η Εθνική Ελλάδος.

 

Θεωρείς ότι το πρωτάθλημα της U20 είναι ανταγωνιστικό, έτσι ώστε οι νεαροί ποδοσφαιριστές να κάνουν το “αγροτικό” τους και να μεταπηδήσουν στην πρώτη ομάδα;

Πιστεύω ότι το πρωτάθλημα U20 είναι σε πολύ καλό επίπεδο, έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στην πρώτη ομάδα. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά το επίπεδο είναι ικανοποιητικό.

katranis_atromitos

 

Ποιον ποδοσφαιριστή θαυμάζεις και σε ευχαριστεί ιδιαίτερα όταν τον παρακολουθείς; Προσπαθείς να “ξεσηκώσεις” κινήσεις του;

Θα πω τον Μαρσέλο της Ρεάλ, που αγωνίζομαι και στην ίδια θέση με αυτόν. Είναι από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στον κόσμο και θα ήθελα να φτάσω στο επίπεδο του.

Σωτήρης Μήλιος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολλανδία

Ισπανικό… μπάσιμο για τον Παυλίδη!

Ο Έλληνας παιχταράς έχει μπει στο μάτι των Ισπανών, που... τσεκάρουν την περίπτωση του για το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά...
EURO U17

Στην Κύπρο το EURO U17 – Αυτοί θα διεκδικήσουν...

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας U17 κάνει σέντρα στην Κύπρο, για πρώτη φορά στα χρονικά. Ανάμεσα στις ομάδες...
ΗΠΑ

“Δεν ήθελα να φύγω από την Μπαρτσελόνα” – Ανακοίνωσε…...

Ο Αργεντινός αστέρας αναφέρθηκε στην απόφαση του να αποχωρήσει από τη Μπαρτσελόνα, αλλά και το πότε θα...
Εθνική Ανδρών

“Δεν είναι αποτυχία, είναι βήματα προς την επιτυχία”!

Η Εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί κόντρα στη Γεωργία, με αποτέλεσμα να επικρατεί απογοήτευση. Ο Οδυσσέας...
ΠΑΟΚ

“Ενα εξωπραγματικό ταλέντο”!

Ο Προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε για το μεγάλο του ταλέντο, λέγοντας τα καλύτερα λόγια. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε...