Η μεγάλη της Παιανίας ποδοσφαιρική σχολή, η πρώτη που λειτούργησε εν Ελλάδι σε ευρωπαϊκά πρότυπα, τα τελευταία χρόνια, λόγω και της αλλαγής ρότας των διοικούντων τον Παναθηναϊκό, είχε χάσει τη… διεθνή της πιστοποίηση. Η παραγωγή ποδοσφαιριστών υψηλής ποιότητας, που θα ήταν σε θέση να μετάγγιζε νέο αίμα στην πρώτη ομάδα αλλά και θα συνέβαλλε στην εισροή χρημάτων στα ταμεία της ΠΑΕ από την πώλησή τους, μειώθηκε δραματικά.
Οι “πράσινοι”, αφού πρώτα πήραν την απόφαση να εγκαταστήσουν τα τμήματα υποδομής τους εκ νέου στο προπονητικό κέντρο της Παιανίας, εκεί όπου παρήχθησαν πολλοί διεθνείς παίχτες, στη συνέχεια αναζήτησαν τον ειδικό, τον προπονητή που θα μπορέσει να οδηγήσει και πάλι τις ακαδημίες σε δρόμους επιτυχιών. Ο Τάκης Φύσσας, που ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού διευθυντή στα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού, φρόντισε να φέρει στην ομάδα έναν γκουρού των ακαδημιών.
Το βιογραφικό
Ο Θεσσαλονικέας προπονητής Θεόδωρος Ελευθεριάδης ως ποδοσφαιριστής δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός, καθώς στο υψηλότερο επίπεδο στο οποίο αγωνίστηκε ήταν η Γ’ Εθνική, παίζοντας, για μόλις επτά χρόνια (1989-1996) σε Αστέρα Αμπελοκήπων, Καλαμάτα, Εράνη Φιλιατρών, Ποσειδώνα Ν. Μηχανιώνας και ΑΕ Αμπελοκήπων. Αντιθέτως έπαιξε πολύ καλή… μπάλα ως “δάσκαλος”, συνεργασθείς μέχρι τώρα με τον Ηρακλή, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και τις Εθνικές ομάδες, πριν καταλήξει πρόσφατα στον Παναθηναϊκό.
Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη διακινήθηκε η είδηση πως πριν αποδεχθεί την πρόταση του Τάκη Φύσσα, με τον οποίον είχε συνεργαστεί (2011-2014) και στις Εθνικές ομάδες, είχε δεχθεί κρούση και από τον ΠΑΟΚ, στον οποίον είχε αφήσει τα διαπιστευτήριά του πριν υποβάλει αιφνιδιαστικά, τον Απρίλιο του 2010, την παραίτησή του, ύστερα από περίπου τρία χρόνια προσφοράς και παραγωγής παιχτών που φέρουν τη “σφραγίδα” του.
Εκείνος ήταν που διέκρινε το ταλέντο που διέθετε ο 15χρονος τότε Κώστας Σταφυλίδης και αμέσως του έδωσε προαγωγή στη β’ ομάδα, παίζοντας με παιδιά μεγαλύτερά του κατά 2-3 χρόνια. Και δεν έμεινε μόνο εκεί: του άλλαξε θέση, υποχωρώντας τον από εσωτερικό μέσο σε αριστερό μπακ, καθώς θεωρούσε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εκτοξευόταν η καριέρα του. Όπως κι έγινε τελικά.
Δικά του “παιδιά” στον ΠΑΟΚ θεωρούνται και οι Πέλκας, Κάτσε, Κουλούρης και Κωνσταντινίδης, οι οποίοι αφού πρώτα προήχθησαν στην πρώτη ομάδα του “Δικεφάλου του Βορρά”, άνοιξαν την πόρτα και των εθνικών συγκροτημάτων. Μετά την αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ ο 47χρονος Θ. Ελευθεριάδης εργάστηκε ως συνεργάτης του Γιώργου Χ. Γεωργιάδη αλλά και του Κώστα Τσάνα στην Εθνική Ελπίδων, υπήρξε μέλος του προπονητικού επιτελείου της Εθνικής Νέων, η οποία κατέλαβε τη 2η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012, ενώ για μία διετία (2012-14) διετέλεσε προπονητής της νεοσύστατης Εθνικής ομάδας U-15. Επίσης πρόσφατα ο Ζήσης Βρύζας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγωνιστικού της ΕΠΟ, που γνώριζε εκ των έσω τις ικανότητες του Θ. Ελευθεριάδη, είχε συναντηθεί μαζί του και του πρότεινε θέση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των Εθνικών ομάδων, αλλά η επιστροφή του στην Ομοσπονδία δεν ολοκληρώθηκε, διότι δεν κατέστη εφικτό να ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις του.
Ο συντονιστής του προγράμματος ανάπτυξης των ακαδημιών του ΠΑΟ σε όποιο περιβάλλον κι αν βρίσκεται, όταν νιώθει ότι δεν περνάει καλά, σηκώνεται και φεύγει. Το έπραξε όταν ανήκε στον ΠΑΟΚ, το επανέλαβε πριν από περίπου δύο μήνες όταν αποχώρησε από τον Ολυμπιακό.
Ένα τόσο πλούσιο και ελκυστικό βιογραφικό, όπως αυτό που διαθέτει ο Θ. Ελευθεριάδης, σε παρακινεί να του ρίξεις μερικές ματιές. Το έργο, όμως, που έχει παραγάγει στα χρόνια που εργάζεται στα τμήματα υποδομής συλλόγων και Εθνικών ομάδων, και για το οποίο έχει αποκομίσει πολλά εγκώμια, είναι εκείνο που τον πήγε στον Ολυμπιακό και τον έφερε τώρα, σε ρόλο συντονιστή προγράμματος ανάπτυξης, στον Παναθηναϊκό.
Η βάση δεδομένων
Ο “γκουρού” των μικρών παιδιών, που είχε την ιδέα να δημιουργήσει τα ηλικιακά τμήματα και να οργανώσει δίκτυο συνεργαζόμενων ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα, έχει χαρτογραφήσει τα περισσότερα ταλέντα που υπάρχουν στη χώρα και δικαίως επαίρεται ότι η βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει διαθέτει ποδοσφαιριστές “χρυσάφι”. Μερικοί εξ αυτών, που εξελίχθηκαν επί των ημερών του και προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού από τον Πάουλο Μπέντο, αποτελούν τεράστια περιουσία για τους “ερυθρόλευκους”.
Οι Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος και Νικολάου, όπως και άλλα παιδιά που βρίσκονται στον προθάλαμο της πρώτης ομάδας, είναι παίχτες που αναδείχθηκαν (και) από τον Θ. Ελευθεριάδη, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικές επαφές όχι μόνο στην Ελλάδα, όπερ σημαίνει ότι θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως τους “πράσινους” στην εξεύρεση ταλέντων. Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει χάσει πολλά ταλέντα από την επαρχία και ο νέος συντονιστής του προγράμματος ανάπτυξης των ακαδημιών του ΠΑΟ είναι σε θέση να δώσει λύσεις ώστε να σταματήσει η “διαρροή”.
Πηγή : ethnos.gr