Παρασκευή, 29/03/24
Κόσμος

Κάτι παραπάνω από ένας… “μάγος”! (photos/vids)

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους θρυλικότερους ποδοσφαιριστές που έχουν πατήσει το πόδι τους στον αγωνιστικό χώρο την τελευταία 20ετία και όχι μόνο. Είναι ο άνθρωπος, που έγινε η αφορμή να γεμίζει ο κόσμος τα γήπεδα και να απολαμβάνει ποδόσφαιρο.

Η τεράστια και αδιαμφισβήτητη αξία του έχει αναγνωριστεί από φίλους και…”εχθρούς” κατά καιρούς. Πιο χαρακτηριστική στιγμή το “standing ovation” των φιλάθλων της Ρεάλ Μαδρίτης στο clasico του Μπερναμπέου τον Νοέμβριο του 2005.

Είναι ο ποδοσφαιριστής, που με τον απλό και μαγικό τρόπο παιχνιδιού του συνέβαλε στην αναγέννηση και στην γιγάντωση της Μπαρτσελόνα την τελευταία δεκαετία.

Ο λόγος για Ροναλντίνιο Γκαούτσο, ή αλλιώς Ρονάλντο Ντε Ασίς Μορέιρα, έναν ποδοσφαιριστή όπου για περίπου μία δεκαετία μάγευε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη δείχνοντας πως μπορεί να αφήσει εποχή και να μπει στην βίβλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να το πετύχει αλλά η…εξωγηπεδική του ζωή τα τελευταία χρόνια δεν του το επέτρεψε.

Από τα τσικό της Γκρέμιο στην καθιέρωση στην πρώτη ομάδα

ronaldinho

Ο Ροναλντίνιο είναι γεννημένος στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας στις 21 Μαρτίου 1980 με το όνομα Ρονάλντο Ντε Ασίς Μορέιρα και το ψευδώνυμό του σημαίνει “Μικρός Ρονάλντο“. Ο “μάγος”, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν, έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Γκρέμιο, ενώ αποτέλεσε και μέλος της πρώτης ομάδας την τριετία 1998-2001. Ο απολογισμός του με την φανέλα της “Αθάνατης Τρίχρωμης” (ψευδώνυμο της Γκρέμιο) ήταν 21 γκολ σε 52 συμμετοχές ενώ κατέκτησε και δύο τίτλους, ένα “Σάουθ Καπ” και ένα “Καμπεονάτο Γκαούτσο” το 1999.

Τα πρώτα του βήματα στην Ευρώπη με την φανέλα της Παρί Σερ Ζενμεν

ronaldinho 2

Το καλοκαίρι του 2001 ο “Ρόνι” θα πατήσει για πρώτη φορά τους ευρωπαϊκούς αγωνιστικούς χώρους για λογαριασμό της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν. Με τους Παριζιάνους είχε υπογράψει πενταετές συμβόλαιο έναντι 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Συμβόλαιο το οποίο παρόλα αυτά δεν θα τηρήσει μέχρι τέλους καθώς μετά την λήξη της σεζόν 2002-03, θα γνωστοποιήσει στην διοίκηση της Παρί την πρόθεση του να λύσει την συνεργασία του με τον γαλλικό σύλλογο. Με την φανέλα των Παριζιάνων ο Ρόνι δεν θα πανηγυρίσει κάποιο τρόπαιο, παρά μόνο μία “κατάκτηση” κυπέλλου Ιντερτότο το 2001, ενώ σε 55 συμμετοχές θα πετύχει μόλις 17 τέρματα.

Η απογείωση της καριέρας του στην Μπαρτσελόνα και η καθιέρωση στους κορυφαίους

ronaldinho 3

Ο επόμενος σταθμός του έμελλε να είναι και αυτός με τον οποίο θα πραγματοποιήσει τις περισσότερες επιτυχίες στην τεράστια καριέρα του. Στις 19 Ιουλίου του 2003, η Μπαρτσελόνα εντάσσει στο δυναμικό της τον Ροναλντίνιο έναντι του ποσού των 27 εκατομμυρίων ευρώ. Στους Μπλαουγκράνα θα καθίσει μέχρι το καλοκαίρι του 2008 και θα περάσει ουσιαστικά τα καλύτερα του χρόνια, καθώς κατάφερε να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ισπανίας (2004-05, 2005-06), δύο Σούπερ Καπ Ισπανίας (2005, 2006) και ένα Τσάμπιονς Λίγκ (2005-06) ενώ σε 145 εμφανίσεις θα πετύχει και 70 γκολ. Επίσης, το 2005 αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη κατακτώντας την χρυσή μπάλα.

Η θητεία στην Μίλαν

ronaldinho 4

Στις 15 Ιουλίου του 2008 θα μετακομίσει στην Ιταλία για λογαριασμό της Μίλαν, έναντι του ποσού των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στην επτάκις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης θα κάτσει για περίπου δυόμισι χρόνια πετυχαίνοντας 20 γκολ σε 76 συμμετοχές ενώ θα βοηθήσει την ομάδα στην πορεία της προς τον τίτλο το πρώτο μισό της σεζόν 2010-2011.

Η “δύση” της καριέρας του

ronaldinho 5

Τον Γενάρη του 2011 θα επιστρέψει ξανά πίσω στην πατρίδα του για λογαριασμό της Φλαμένγκο. Με την φανέλα της “Φλα” θα αγωνιστεί 33 φορές θα πετύχει 15 γκολ ενώ θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της ομάδας στον δρόμο προς την κατάκτηση του “Καμπεονάτο Καριόκα” την ίδια σεζόν. Το 2012 υπέγραψε ξανά σε ομάδα της Βραζιλίας. Αυτή δεν ήταν άλλη από την Ατλέτικο Μινέιρο. Στα δύο χρόνια παρουσίας του στους “ασπρόμαυρους” θα πετύχει 17 γκολ σε 48 παιχνίδια ενώ θα κατακτήσει και τρεις τίτλους. Ένα Καμπεονάτο Μινέιρο το 2013, ένα Κόπα Λιμπερταδόρες την ίδια σεζόν και ένα Ρεκόπα Σουνταμερικάνα το 2014. Εκείνη την χρονιά θα αλλάξει εκ νέου ομάδα, αλλά και χώρα. Θα μετακομίσει στο Μεξικό και θα υπογράψει στην Κερετάρο, ομάδα με την οποία θα αγωνιστεί σε 25 παιχνίδια και θα πετύχει 8 γκολ δίχως ωστόσο να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Ο τελευταίος σταθμός στην ένδοξη καριέρα του έμελλε να είναι η Φλουμινένσε. Με την φανέλα της “Φλου” ο Ρόνι δεν θα πετύχει κάτι το ιδιαίτερο καθώς θα αγωνιστεί μόλις σε εννέα παιχνίδια, δεν θα σκοράρει κανένα γκολ και δεν θα κατακτήσει κανένα τρόπαιο. Τελικά, το 2015 θα λύσει κοινοί συναινέσει το συμβόλαιο του με την ομάδα βάζοντας τέλος σε μία τεράστια καριέρα.

Κεφάλαιο “Σελεσάο”

ronaldinho 6

Στις 26 Ιουνίου 1999, έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας και κέρδισε το Copa America, σκοράροντας επί της Παραγουάης. Το 2002, βοήθησε τη Βραζιλία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ενώ τρία χρόνια αργότερα (2005) με εκπληκτικές εμφανίσεις συνέβαλε στο να κατακτήσει η Βραζιλία το Confederations Cup. Το 2006 έλαβε μέρος στο μουντιάλ της Γερμανίας χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διακριθεί όπως και όλη η ομάδα της Βραζιλίας. Τελευταία διάκριση του “Ρόνι” με το εθνόσημο ήταν το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στην Ολυμπιάδα του 2008 στο Πεκίνο!

https://youtu.be/1ugMAsZh-fw

https://www.youtube.com/watch?v=0rWrPZpVEuY

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...
Old Stories

Ο Λεβαντόφσκι είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό! – Γιατί...

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν γνωρίζαμε το τι θα είχε συμβεί στο μέλλον; Αυτό...
Ισπανία

“Ο Μέσι πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής της...

Άπαντες θα ήθελαν να δουν τον Μέσι ξανά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο υπάρχει και... κάποιος που τον θέλει...
Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.
Εθνική Ανδρών

“Ο αποκλεισμός πονάει, αλλά δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε...

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έδωσε το... σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία Ο...