Ιταλία

Φραντσέσκο Τότι: Το ντεμπούτο ενός… “αυτοκράτορα”! (vid)

Το ημερολόγιο έγραφε “28/03/1993” όταν ο Φραντσέσκο Τότι πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Ρόμα. Σήμερα, 24 χρόνια αργότερα έχει γίνει, ενδεχομένως, η θρυλικότερη μορφή στην ιστορία των “τζιαλορόσι”.

Όλες αυτές τις σεζόν που ηγείται της Ρόμα, ο “αυτοκράτορας” έχει αγωνιστεί 778 φορές, έχει σκοράρει 307, ενώ έχει μοιράσει και 123 ασίστ. Φτάνοντας στα 40 του χρόνια, σκέφτεται πολύ σοβαρά να βάλει “τέλος” σε μία τεράστια και συνάμα σπουδαία καριέρα. Όπως και να έχει, όμως, η παρθενική του εμφάνιση πάντοτε θα έχει ξεχωριστή σημασία για εκείνον.

Ο άνθρωπος που του έδωσε, ουσιαστικά, την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, ήταν ο τότε προπονητής της Ρόμα, ο αείμνηστος Βουγιαντίν Μπόσκοφ, ο οποίος τον πέρασε αλλαγή στο 88′ της αναμέτρησης των πρωτευουσιάνων με την Μπρέσια για την Serie A. Από κει και μετά, όλα τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε, λίγο ως πολύ, όλοι μας. Η συνέχεια γνωστή…

Για το ντεμπούτο του, ο Τότι έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2007:

“Θυμάμαι εκείνο το Σάββατο έπαιζα με τη δεύτερη ομάδα κόντρα στην Άσκολι. Πέτυχα δύο γκολ από το πρώτο ημίχρονο εκείνου του αγώνα και ο προπονητής με έβγαλε στο ημίχρονο και μου είπε ότι θα ταξίδευα με την πρώτη ομάδα στη Μπρέσια για το παιχνίδι πρωταθλήματος!

Δεν περίμενα και πολλά κι εκείνη τη στιγμή θεωρούσα πραγματικά Θείο Δώρο ακόμα και την συμμετοχή μου στην αποστολή της Ρόμα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Μπρέσια, ο κ.Μπόσκοφ γύρισε κάποια στιγμή και μου είπε “σήκω, κάνε ζέσταμα κι ετοιμάσου… Θα μπείς κι εσύ”!

Κοίταξα τον Ρομπέρτο Μούτσι, τον οποίο είχα δίπλα μου, αλλά εκείνος μου είπε “εσένα λέει, άντε πήγαινε”. Έκανα ζέσταμα για… δεκα δευτερόλεπτα και μπήκα. Το ματς είχε τελειώσει κι έπαιξα για πέντε λεπτά, όμως ακόμα κι αυτά ήταν σημαντικά. Ήμουν ευτυχισμένος”

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε, πως ο τότε προπονητής της Ρόμα ΠριμαβέραΚάρλο Ματσόνε, ήταν τρομερά αυστηρός με τον τρόπο προστασίας του Τότι, κρατώντας τον μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και από τους…σκάουτερς. Πριν από λίγα χρόνια είχε δηλώσει:

“Είχα δώσει ρητή εντολή στους βοηθούς μου, να μην μιλήσουν για το πόσο καλός ήταν ο Τότι. Όλοι ξέρουμε τη Ρώμη… Δεν ήθελα κανείς να του χαλάσει ή να του επηρεάσει τη βελτίωση και την αγωνιστική ωριμότητα.

Παραδέχομαι ότι ήταν κάπως… εγωιστική η συμπεριφορά μου γιατί σκεφτόμουν ότι δεν ήθελα να τον ανακαλύψουν άλλες ομάδες. Στα 17 σου χρόνια είναι πολύ εύκολο να σου φουσκώσουν τα μυαλά και να στα γεμίσουν φρούδες ελπίδες. Γι’ αυτό και προσπαθούσα να τον προστατεύσω”

Το παρθενικό γκολ του Τότι με την πρώτη ομάδα της Ρόμα:

https://youtu.be/LxNV__BXOfE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτοί θα είναι οι προπονητές της Ακαδημίας του Αστέρα Aktor!

Νέα εποχή ξεκινά για την Ακαδημία του Αστέρα Aktor,...

Νεαρός της U19 του Ατρομήτου πήρε μεταγραφή σε ομάδα της Γ’ Εθνικής!

Ο Αστέρας Αγίου Νικολάου ενισχύει την επιθετική του γραμμή...

Αλλαγές στον πάγκο της U19 του Άρη – Πήρε “προαγωγή” ο Παπαδόπουλος!

Ανακατατάξεις στο τεχνικό επιτελείο του Άρη, με μια κίνηση...

Επαγγελματικό συμβόλαιο έδωσε σε ταλέντο του ο Ολυμπιακός!

Ο Ολυμπιακός κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για να κρατήσει...

ΣΟΚ – Νεκρός 19χρονος ποδοσφαιριστής στη Ρόδο!

Τραγικό τέλος για έναν 19χρονο ποδοσφαιριστή που βρισκόταν στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ