Παρασκευή, 29/03/24
Άποψη

Επικοινωνία και συνεργασία!

“Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο αν θα πετύχει ένα παιδί ή όχι είναι η νοοτροπία των ανθρώπων που έχει γύρω του.  Αν οι άνθρωποι αυτοί συνεργάζονται με κοινό στόχο την ατομική εξέλιξη του παιδιού ή αν χρησιμοποιούν το παιδί έτσι ώστε να προβάλει ο καθένας την δουλειά του και το ατομικό του συμφέρον.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει τακτική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ όλων, στη ζωή του παιδιού. Αν το παιδί πάει για παράδειγμα σε αθλητικό σχολείο είναι σημαντικό να μιλάει ο προπονητής της ομάδας, που αγωνίζεται, με τους Γυμναστές του στο αθλητικό σχολείο, για να βγάλουν ένα κοινό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί το παιδί και μόνο.

Δυστυχώς όμως, πολλές φορές λόγου εγωισμού, κάνεις δεν σηκώνει το τηλέφωνο να αναρωτηθεί τι κάνει το παιδί τις ώρες που δεν είναι κοντά του. Πιστεύω ότι αυτή η μικρή λεπτομέρεια είναι τόσο σημαντική, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εξωτερικό.

Στο εξωτερικό τα παιδιά βρίσκονται από το πρωί ως το βράδυ στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας και όλα ελέγχονται από τους ανθρώπους της Ακαδημία. Εκπαίδευση, φαγητό, προπόνηση, γυμναστική, Mental Game Coaching, Ψυχολογική υποστήριξη και ύπνος…

Στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όμως η συνεργασία και η τακτική επικοινωνία μεταξύ γονιών, προπονητών και γυμναστών επιβάλλεται. Καμία φορά επικρατεί και η μυστικοπάθεια σε πολλές και διάφορες μορφές.

Για παράδειγμα ένας γονιός δεν ενημερώνει τον προπονητή του παιδιού του οτι του παρέχει έξτρα γυμναστική, για πολλούς και διάφορους λόγους. Χωρίς όμως την συνεργασία και ένα κοινό πρόγραμμα είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί να πάθει “υπερφόρτωση” ψυχική αλλά και σωματική και ακόμα να τραυματιστεί.

Όταν φτάσεις στους Elite του αθλητισμού, όπως το ΝΒΑ, διαπιστώνεις ότι το προπονητικό team που κάθετε στον πάγκο είναι πιο μεγάλο και από το roster των παικτών της ομάδας.

Ας αφήσουμε λοιπόν όλοι μας τους εγωισμούς μας και τις ανασφάλειες. Το μόνο που πρέπει να μας προβληματίζει είναι το συμφέρον του παιδιού και η ατομική του εξέλιξη. Ας συνεργαστούμε όλοι λοιπόν για αυτό το σκοπό και μόνο. Πίσω από ένα πετυχημένο άντρα κρύβεται πάντα μια έξυπνη γυναίκα λένε.

Εκείνο που κάνεις δεν ξέρει όμως είναι ότι πίσω από ένα πετυχημένο αθλητή κρύβονται: γονείς, δεκάδες προπονητές, γυμναστές και άλλοι τόσοι εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Μάριος Προδρόμου M. Ed
College of New Jersey
Mental Game Coach
2017- Genius of the Year for Europe

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...
Old Stories

Ο Λεβαντόφσκι είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό! – Γιατί...

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν γνωρίζαμε το τι θα είχε συμβεί στο μέλλον; Αυτό...
Ισπανία

“Ο Μέσι πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής της...

Άπαντες θα ήθελαν να δουν τον Μέσι ξανά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο υπάρχει και... κάποιος που τον θέλει...
Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.
Εθνική Ανδρών

“Ο αποκλεισμός πονάει, αλλά δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε...

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έδωσε το... σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία Ο...