Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές απάτες που έγιναν ποτέ. Οι ιστορίες που ακολουθούν μπορεί να μοιάζουν απίστευτες, όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινές και έχουν αποκτήσει -δικαιολογημένα- διαστάσεις θρύλου, αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία.
Απολαύστε:
O “ξάδερφος” του Γουεά
Το Νοέμβριο του 1996, ο Αλί Ντιά πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Σαουθάμπτον σε αναμέτρηση με αντίπαλο τη Λιντς. Αυτή ήταν και η μοναδική του εμφάνιση στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς, λίγα λεπτά αργότερα όλο το γήπεδο είχε αντιληφθεί ότι το παλικάρι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του άσου της ομάδας, Ματ Λε Τισιέ, ο οποίος θυμάται: “Βλέποντας τον στην προπόνηση την παραμονή του αγώνα, νόμιζα ότι είχε κερδίσει κάποιο διαγωνισμό με έπαθλο μια προπόνηση με την ομάδα”.
Πως κατάφερε, όμως, εκείνος ο απίθανος τύπος να κερδίσει μια θέση στο ρόστερ της Σαουθάμπτον; Με ένα τηλεφώνημα! Ο σπουδαίος επιθετικός των ’90s, Ζορζ Γουεά, τηλεφώνησε στον τότε προπονητή του συλλόγου, Γκρέιαμ Σούνες, λέγοντας ότι ο Ντιά ήταν ξάδερφος του, είχε αγωνιστεί με επιτυχία στην Παρί Σεν Ζερμαίν και άξιζε μια ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του στα αγγλικά γήπεδα.
Το μυστήριο της όλης υπόθεσης; Όταν ρωτήθηκε ο Γουεά σχετικά με τον ξάδερφο του, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Αλί Ντιά…
Η Λίβερπουλ και ο Γάλλος “σταρ”
Το 1999 η Λίβερπουλ βρέθηκε μια ανάσα από την απόκτηση του διεθνή με την εθνική ελπίδων της Γαλλίας, Ντιντιέ Μπαπτίστ.
Οι “κόκκινοι”, οι οποίοι, ήταν λογικό εκείνη την περίοδο να στοχεύσουν στη γαλλική αγορά λόγω της παρουσίας του Ζεράρ Ουγιέ στον πάγκο τους, ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του νεαρού αμυντικού, καθώς, επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που κυκλοφορούσαν στην πιάτσα.
Γιατί ναυάγησε η μεταγραφή; Διότι, ο Μπαπτίστ δεν ήταν στην πραγματικότητα ανερχόμενο αστέρι του ποδοσφαίρου αλλά της τηλεόρασης, καθώς, επρόκειτο για χαρακτήρα βρετανικής τηλεοπτικής σειράς.
Κάπως έτσι οι αγγλικές εφημερίδες μπέρδεψαν τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με την πλοκή του σίριαλ, ο νεαρός ποδοσφαιριστής ήταν στόχος μεγάλου συλλόγου ο οποίος είχε Γάλλο προπονητή, περιγραφή που ταίριαζε γάντι στη Λίβερπουλ.
Ο πολλά υποσχόμενος Ιταλός
Όταν το καλοκαίρι του 2005 η άσημη Μπάνγκορ Σίτι απέκτησε τον Αλεσάντρο Ζαρέλι οι φίλοι του Ουαλικού συλλόγου έστησαν πανηγύρι, καθώς, είδαν στο πρόσωπο του Ιταλού τον ποδοσφαιριστή που θα έκανε τη διαφορά στο επόμενο πρωτάθλημα.
Εξάλλου, δεν ήταν λίγο πράγμα να διαθέτει η ομάδα τους έναν παίκτη με θητεία στις μικρές ομάδες των Ρέιντζερς και της Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Το πρόβλημα ήταν ότι, όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο Ζαρέλι ουδέποτε είχε αγωνιστεί στις συγκεκριμένες ομάδες, αφού επρόκειτο για ερασιτέχνη παίκτη με περισσότερο ταλέντο στην απατεωνιά παρά στο ποδόσφαιρο.
Σύντομα οι άνθρωποι της ομάδας πληροφορήθηκαν ότι ο ατζέντης του Ιταλού “άσσου” δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο, ενώ, τα φαξ που νόμιζαν ότι είχαν λάβει από την Ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στην πραγματικότητα είχαν αποσταλεί από κάποιο μαγαζί που βρισκόταν κοντά στο πατρικό του σπίτι.
Δυστυχώς για τον Ζαρέλι η απάτη που είχε στήσει ξεσκεπάστηκε σύντομα, ωστόσο, πρόλαβε να φεσώσει τον Ουαλικό σύλλογο, ο οποίος, πλήρωσε την ολιγοήμερη διαμονή του Ιταλού “αστέρα” σε τοπικό ξενοδοχείο πριν γίνει καπνός.
Ο παίκτης-φάντασμα
Το 2008 εμφανίστηκαν κάποια δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδιαφέρον της Άρσεναλ για την απόκτηση του Μασάλ Μπογκντούφ, ενός νεαρού Μολδαβού επιθετικού ο οποίος θα άφηνε εποχή.
Μάλιστα, το γεγονός ότι οι επαφές των “κανονιέρηδων” με τον Μπογκντούφ είδαν το φως της δημοσιότητας έθεσε σε κίνδυνο τη μεταγραφή του στο Λονδίνο, καθώς, κι άλλα μεγάλα Ευρωπαϊκά κλαμπ μπήκαν στο κόλπο της απόκτησης του.
Τελικά, όπως φάνηκε στην πορεία, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ δεν κινδύνεψε ποτέ να χάσει τον νεαρό μέσα από τα χέρια της, καθώς, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.
Ο Μπογκντούφ δεν ήταν παρά ένα δημιούργημα της φαντασίας ενός Ιρλανδού φιλάθλου, ο οποίος, στον ελεύθερο χρόνο του αποφάσισε να κάνει ρεζίλι όλες τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της Ευρώπης και απ’ ότι φαίνεται τα κατάφερε μια χαρά.
Η εθνική που δεν ήταν…εθνική
Κανονικά το φιλικό ανάμεσα στο Μπαχρέιν και το Τογκό που διεξήχθη το 2010 θα είχε ξεχαστεί λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του, ωστόσο, η ενδεκάδα που παρέταξε ο Μπάνα Τσανίλε (ομοσπονδιακός τεχνικός του Τογκό) προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο.
Η ήττα με 3-0 ήταν το μικρότερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ο προπονητής των Τογκολέζων, καθώς, το πραγματικά μεγάλο ζήτημα που δημιουργήθηκε στον απόηχο της αναμέτρησης ήταν η πλήρης άγνοια της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας για τη διεξαγωγή του αγώνα!
Όπως αποδείχτηκε μετά από έρευνα της FIFA ο Τσανίλε είχε κλείσει μόνος του το φιλικό παιχνίδι με το Μπαχρέιν χωρίς να ενημερώσει την ομοσπονδία, έτσι ώστε να δοκιμάσει μια πειραματική ενδεκάδα από την οποία απουσίαζαν αρκετοί Τογκολέζοι διεθνείς, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο, αγωνίζονταν στην εθνική επειδή έτσι ήθελαν οι άνθρωποι της ομοσπονδίας.
Μάλιστα, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό από κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο.
Ο επιθετικός με τα μηδέν γκολ
Είναι γνωστό οτι “ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”, ωστόσο, κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Αυτό αποδεικνύει η απίστευτη ιστορία του Κάρλος Κάιζερ, του ανθρώπου που κατόρθωσε να πραγματοποιήσει σχεδόν 15ετή ποδοσφαιρική καριέρα χωρίς να καταλάβει κανείς οτι δεν ήταν πραγματικός ποδοσφαιριστής!
Ο Κάιζερ ήταν ένας Βραζιλιάνος που ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας παίκτης, όμως, είχε ένα πρόβλημα: Δεν ήξερε μπάλα. Αντί λοιπόν να αποδεχτεί τη μοίρα του -όπως πιθανότατα θα έκανε κάθε συνηθισμένος άνθρωπος– βάλθηκε να αποδείξει οτι αυτό δεν ήταν πρόβλημα.
Τι έκανε; Εκμεταλλεύτηκε τον ευχάριστο χαρακτήρα του για να πιάσει “κολλητιλίκια” με γνωστούς παίκτες της εποχής του, και κάπως έτσι βρήκε ένα δοκιμαστικό συμβόλαιο στη Μποταφόγκο στις αρχές των 80s. Κάπως έτσι ξεκίνησε η…”καριέρα” του, κατά τη διάρκεια της οποίας φόρεσε μεταξύ άλλων τη φανέλα των Φλαμένκο, Αζαξιό, Φλουμινένσε και Βάσκο ντα Γκάμα!
Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του σε όλες αυτές τις ομάδες το πέρασε προσποιούμενος οτι είναι τραυματίας (ώστε να αποφεύγει να αγωνίζεται), ενώ, τις περισσότερες φορές που…κινδύνεψε να περάσει στο ματς κατάφερνε να βρει έναν τρόπο για να τη γλιτώσει την τελευταία στιγμή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενέργεια του να πλακωθεί με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας όταν αγωνιζόταν στη βραζιλιάνικη Μπανγκού, γεγονός που οδήγησε στην αποβολή του λίγο πριν μπει στο παιχνίδι σαν αλλαγή.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Κάιζερ κατάφερε να ζήσει σαν επαγγελματίας παίκτης για μια 15ετία, γεγονός που του επέτρεπε να γνωρίζει γυναίκες, να δηλώνει ποδοσφαιριστής και να κάνει τη ζωή που ονειρευόταν. Ο απολογισμός της “καριέρας” του, βέβαια, με περίπου 20 επίσημες εμφανίσεις και μηδέν (!) γκολ είναι απογοητευτικός, όμως, ποιος νοιάζεται; Σίγουρα όχι ο ίδιος…
Πηγή: mpenalti.com