Σάββατο, 27/07/24
Βασίλης Γεωργόπουλος

“Η Εθνική ομάδα πάνω απ’ όλους”! (photos)

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ - TRIALS

Πληροφορίες - Ανακοινώσεις

Ο προπονητής της Εθνικής Παίδων (U17) μας μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι οι ομάδες να εμπιστευτούν τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά και την φιλοσοφία που περνά στους νεαρούς διεθνείς. Μας περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζονται οι νεαροί που στελεχώνουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και δηλώνει λάτρης της “τακτικής” Μπέντο.

Ας ξεκινήσουμε με λίγα πράγματα γι΄αυτόν…

Ο Βασίλης Γεωργόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα και εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα σαν ποδοσφαιριστής. Σε ηλικία 15 χρονών έκανε ντεμπούτο στην Β’ Εθνική με την ομάδα της Καλαμάτας και την επόμενη χρονιά ήταν από τα βασικά στελέχη της Μαύρης Θύελλας στην Α’ Εθνική. Καλαμάτα-Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ-Πανιώνιος και ΑΕΚ ήταν η πορεία του ως ποδοσφαιριστής, συμπληρώνοντας 230 συμμετοχές στην Α’ Εθνική κατηγορία, ενώ είχε δυο συμμετοχές με το Εθνόσημο.

Ως προπονητής, ο Βασίλης Γεωργόπουλος οδήγησε την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του στην θέση του Ελληνικού Πρωταθλήματος, την καλύτερη θέση στην ιστορία της Καλαμάτας, και της έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ευρώπη, μέσω του Ιντερτότο. Την ίδια χρονιά έφτασε μια “ανάσα” από τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.

Αυτά έγιναν στο παρελθόν και τώρα ως προπονητής της Εθνικής βαδίζει σε διαφορετικά “μονοπάτια”. Την καλύτερή του στιγμή, έως τώρα, αποτέλεσαν τα τελικά της Βουλγαρίας, έχοντας στο ρόστερ ποδοσφαιριστές γεννημένους το 1998.

georgopoulos

 

Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

Πόσο εύκολο είναι ένας προπονητής να διαχειριστεί ποδοσφαιριστές αυτής της ηλικίας και κατά πόσο μάλλον σε Εθνικό επίπεδο;

Είναι συναρπαστικό και συνάμα περίπλοκο, όχι δύσκολο, αυτό που συμβαίνει με αυτές τις ηλικίες. Κάθε φορά που έρχονται νέα παιδιά βλέπεις και διαφορετικούς χαρακτήρες, βλέπεις παιδιά με πολύ καλό επίπεδο, αλλά το σημαντικότερο για εμάς είναι ο χαρακτήρας. Ο χαρακτήρας μαζί με το ταλέντο είναι ο συνδυασμός που θα οδηγήσουν στην επιτυχία αλλά και στην επίτευξη των στόχων. Όσοι αποτελούμε το ”team” της Εθνικής Παίδων δουλεύουμε πάνω στην ψυχολογία των παιδιών, στεκόμαστε στα προβλήματα τους, ενδιαφερόμαστε για τις σχολικές τους επιδόσεις και όχι μόνο. Είμαστε κοντά τους και έχουμε καλές σχέσεις. Αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε κυρίως σε αυτά τα παιδιά είναι να τους μάθουμε τι σημαίνει Εθνική ομάδα και ότι είναι διαφορετικά να αγωνίζεσαι για τον σύλλογο και διαφορετικά για το εθνόσημο. Προσπαθούμε να τους κάνουμε νικητές και να δίνουνε και τη ψυχή τους για την Εθνική ομάδα.

Πως εντοπίζονται οι νεαροί ποδοσφαιριστές για τις Εθνικές ομάδες;

Η ανίχνευση των ποδοσφαιριστών ξεκινά από τα πρωταθλήματα προεπιλογής των Εθνικών ομάδων (Μικτές Ενώσεων) που διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο, αλλά και από την Super League U17 και U15. Αυτές είναι οι κύριες πηγές που τροφοδοτούν την Εθνική ομάδα. Επίσης επικοινωνούμε με τους προπονητές και τους τεχνικούς διευθυντές των Ακαδημιών. Ανταλλάσσουμε απόψεις, παρακολουθούμε παιχνίδια και ενημερωνόμαστε για όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις Ακαδημίες. Κάπως έτσι έχουμε εικόνα και παραμένουμε ενήμεροι για όλους τους ποδοσφαιριστές που πιθανότατα ενδιαφέρουν τις μικρές Εθνικές ομάδες.

Υπάρχουν αρκετοί νεαροί Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Με ποιον τρόπο ενημερώνεστε για αυτούς;

Η ενημέρωση για τα παιδιά του εξωτερικού γίνεται μέσω της επικοινωνίας που έχουμε με τους τεχνικούς διευθυντές των ομάδων τους, οι οποίοι μας πληροφορούν για την κατάσταση την οποία βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές και εμείς κρίνουμε για το αν θα τους συμπεριλάβουμε στην αποστολή.

Οι ομογενείς ποδοσφαιριστές καλούνται να επιλέξουν σε ποια εθνική ομάδα, θα αγωνιστούν. Εσείς τους προσεγγίζετε, προκειμένου να τους πείσετε να φορέσουν την “γαλανόλευκη”;

Εμείς ποτέ δεν μπαίνουμε σε αυτήν την διαδικασία. Είναι θέμα καθαρά του ποδοσφαιριστή. Σε αυτές τις ηλικίες συνήθως, οι γονείς αποφασίζουν για το ποια Εθνική ομάδα θα επιλέξουν τα παιδιά τους. Η Εθνική ομάδα δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να πιέζεις για να προσφέρει ο ποδοσφαιριστής. Είναι τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται με το Εθνόσημο. Άρα πρέπει να έχουν το αίσθημα ότι προσφέρουν στην Εθνική ομάδα και κανείς δεν θα πρέπει να πιεστεί για να φορέσει τη “γαλανόλευκη” φανέλα. Η Εθνική ομάδα είναι πάνω απ’ όλους!

georgopoulos3

Πρόσφατα βρεθήκατε στην Σλοβενία και ακολουθεί η Κύπρος. Ποιος είναι ο σκοπός των φιλικών αναμετρήσεων;

Στον όμιλο της “Elite Round” οι αντίπαλοι μας είναι αρκετά δύσκολοι. Έτσι, αυτά τα προκαθορισμένα φιλικά είναι μία καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε αγωνιστικά και επίσης τα παιδιά να γνωριστούν μεταξύ τους και να γίνουν “ομάδα”. Μέσα από τα φιλικά αποκτούμε ομοιογένεια και δοκιμάζουμε σχηματισμούς και συστήματα. Στόχος μας είναι να πάμε “διαβασμένοι” και “έτοιμοι” στην Elite Round.

Τον προηγούμενο μήνα στην Τουρκία κατακτήσατε το “Aegean Cup”. Λίγα λόγια για αυτό;

Κάθε χρόνο συμμετέχουμε σε αυτό το τουρνουά που διεξάγεται στην Τουρκία με παιδιά μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας από αυτά που συμμετέχουν στην U17. Στην πραγματικότητα είναι η U16, όπου αυτή θα στελεχώσει την επόμενη χρονιά την Εθνική Παίδων (U17). Τα παιδιά που αγωνίστηκαν στην Τουρκία τα ξέρουμε πάρα πολύ καλά, τα έχουμε παρακολουθήσει πολύ στενά και τους δώσαμε την ευκαιρία να αγωνιστούν με το εθνόσημο. Βέβαια, θα πρέπει να τονίσω, πως μέχρι την έναρξη των επίσημων αναμετρήσεων της “Νέας” Εθνικής Παίδων (U17) θα δοκιμάσουμε και άλλους νεαρούς ποδοσφαιριστές από όλη την Ελλάδα.

Ποια είναι η άποψη σας για την δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες των Ελληνικών ομάδων;

Πιστεύω ότι οι ακαδημίες των Ελληνικών ομάδων βρίσκονται σε καλή “ρότα”, όσον αφορά στην εκπαίδευση των ταλαντούχων νεαρών ποδοσφαιριστών για την εξέλιξη τους. Δουλεύουν όλες αρκετά καλά, με τα μέσα που έχουν, και ευελπιστώ στο μέλλον να δώσουν περισσότερους ποιοτικούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, όχι μόνο για τους συλλόγους τους, αλλά και για την Εθνική ομάδα.

Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος, Κατράνης, Λημνιός, Μίγγος, Δελληγιανίδης, Νάτσος, Γαλανόπουλος και Ευαγγέλου είναι μερικοί από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που έχουν ξεχωρίσει φέτος. Τι έχετε να πείτε σε αυτά τα παιδιά;

Η διαδρομή προς την καθιέρωση τους δείχνει το πόσο ταλαντούχοι είναι. Εγώ θα ήθελα να τους προτρέψω να συνεχίσουν να δουλεύουν με μεθοδικότητα, ίδια με αυτή που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια. Θέλω επίσης να πω ένα μεγάλο μπράβο στους ίδιους προσωπικά, αλλά και στους συλλόγους τους που τους εμπιστεύονται.

georgopoulos2

Ο Πάουλο Μπέντο δίνει αρκετό χρόνο σε νεαρούς ποδοσφαιριστές την φετινή σεζόν στον Ολυμπιακό. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό;

Είναι απόλυτα σωστό αυτό που κάνει ο κ. Μπέντο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προπονητής γνωρίζει την ψυχοσύνθεση του κάθε ποδοσφαιριστή καλύτερα από όλους. Επομένως για να “ρίχνει” κάποιον νεαρό ποδοσφαιριστή τώρα στα βαθιά, πάει να πει ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι μπορεί να του “δώσει” μέσα στο γήπεδο.

Είστε υπέρ της δημιουργίας πρωταθλήματος Β’ Ομάδων;

Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητας μου. Αυτό που επιθυμώ και ευελπιστώ είναι όλες οι Ελληνικές ομάδες να “ανοίξουν” τις πόρτες τους και να εμπιστευθούν τους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Δίνοντας την ευκαιρία στους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν…, τα οφέλη είναι πολλαπλά. Άλλωστε σε όλους θα ήταν αρεστό ένα πρωτάθλημα στο οποίο θα πρωταγωνιστούν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές.

georgopoulos4

Μία ευχή για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους.

Να προσπαθούν καθημερινά στην προπόνηση, να έχουν υπομονή, να είναι ταπεινοί και πάνω απ’ όλα να έχουν τύχη. Να έχουν κλειστά τα αυτιά τους στις “σειρήνες” που θα τους βγάλουν από τον δρόμο της δουλειάς και γενικότερα σε ό,τι θα τους κάνει να χάσουν το στόχο τους. Επίσης κάτι τελευταίο… και πολύ σημαντικό όσον αφορά στην υπομονή, … “κανένα κάστρο δεν έπεσε σε λίγες ώρες!”, άρα για να πετύχουν θα πρέπει να υπομείνουν.

Σωτήρης Μήλιος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Viral

Ο Μέσι αγόρασε… σπίτι γειτόνων επειδή τον ενοχλούσαν!

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία έφερε από το... παρελθόν ο Ράκιτιτς, σχετικά με τον πρώην συμπαίκτη του, Λιονέλ Μέσι. Και...
Viral

Στα… “Πράσινα” ο Τσιμίκας – Δεν το “είδε” ο...

Ο Κώστας Τσιμίκας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Άρνε Σλοτ, δείχνοντας την θέληση του αν κρατήσει τον...
Πορτογαλία

Η Μπενφίκα είναι… μανούλα στους νεαρούς – Πουλάει ακόμη...

Τι άλλο να κάνει η Μπενφίκα, παίρνει νεαρούς ποδοσφαιριστές και βγάζει... τρελά χρήματα από πωλήσεις. Πόσο μάλλον όταν...
Ισπανία

Η Παρί κάνει… ρελάνς για Νίκο Γουίλιαμς – Τη...

Η Παρί Σεν Ζερμέν θέλει να τη... σπάσει στη Μπαρτσελόνα και της "κλέψει" μια μεταγραφή, που οι...
ΠΑΟΚ

Συνεχίζουν να γράφουν για… Γερμανικές ομάδες και Κουλιεράκη!

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ φέρεται να έχει μπει για τα καλά στο... ενδιαφέρον αρκετών Γερμανικών ομάδων. Ο...