Έρευνα

Σοκάρει η έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών! (photos)

Η FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών) παρουσίασε πριν από λίγο καιρό τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Έρευνας Εργασίας για το 2016 τα οποία…σοκάρουν!

Στην εν λόγω έρευνα, έλαβαν μέρος 54 Εθνικοί Σύνδεσμοι Ποδοσφαιριστών (31 από την Ευρώπη, 13 από την Αφρική, 10 από την Αμερική) και συμπληρώθηκαν 13.876 ερωτηματολόγια από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται σε 87 πρωταθλήματα.

Ο Τέο Φαν Σέγκελεν, Γενικός Γραμματέας FIFPro, δήλωσε υπερήφανος για αυτήν την τεράστια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών, μέσω της οποίας προέκυψαν ουκ ολίγα σημαντικά στοιχεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έδειξε η έρευνα, ένα ποσοστό της τάξης του 40% των ποδοσφαιριστών δεν πληρώνεται έγκαιρα, αρκετοί ποδοσφαιριστές τίθενται αντιμέτωποι με αρκετά δυσμενείς πρακτικές από τους συλλόγους, όπως η ατομική προπόνηση, ενώ άλλοι πιέζονται αρκετά να ανανεώσουν τα συμβόλαια τους (ή να τα λύσουν). Βέβαια, δεν λείπει και το ποσοστό των ποδοσφαιριστών οι οποίοι τίθενται αντιμέτωποι με περιστατικά βίας αλλά και με διακρίσεις.

vice

 

Ένα μεγάλο μέρος των ποδοσφαιριστών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έχει την πεποίθηση πως οι νεαροί ποδοσφαιριστές είναι το πιο ευαίσθητο…”κομμάτι” του ποδοσφαιρικού κόσμου, καθώς δεν προστατεύονται με επάρκεια τα δικαιώματα που έχουν.

Ένα στοιχείο που χρήζει επισήμανσης, είναι ότι τουλάχιστον ένας ποδοσφαιριστής από κάθε ενδεκάδα, έχει προσεγγισθεί από ανθρώπους που στήνουν ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, τουλάχιστον μία φορά στην καριέρα του.

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο προκύπτει από την έρευνα είναι η χρονική διάρκεια των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Ενδεικτικό είναι, ότι δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι υπογράφουν συμβόλαια μικρότερα των 2 ετών. Επίσης, το 45% των ποδοσφαιριστών που απάντησαν στα ερωτήματα κερδίζει κάτι λιγότερο από 900 ευρώ το μήνα.

Δείτε πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:

-Το 2% των ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο, κερδίζει πιο πολλά από 700.000 ευρώ τον χρόνο ενώ το 45% λαμβάνει περίπου 900 ευρώ μηνιαίως

-Το 21% λαμβάνει ένα ποσό της τάξης των 270 ευρώ τον μήνα.

-Το 41% των ποδοσφαιριστών αντιμετωπίζει προβλήματα στις πληρωμές.

-Το 29% μετεγγράφεται από μία ομάδα σε άλλη, δίχως τη θέληση τους και κάτω από πίεση.

-Το 8% των ποδοσφαιριστών δεν έχει συμβόλαιο ασφαλών συνθηκών εργασίας

-Το 22% γνωρίζει για την πρακτική πίεσης που ασκούν οι ομάδες, που τους υποχρεώνει να προπονούνται μόνοι τους, ως μέτρο πίεσης. Μάλιστα, το 7% έχει μπει στην διαδικασία να προπονείται εκτός ομάδας.

-Ένα ποσοστό της τάξης του 7% υποστήριξε πως έχει δεχθεί “κρούση” προκειμένου να συμμετέχει σε “χειραγώγηση” αγώνα ποδοσφαίρου, την ώρα που το 9% απάντησε ότι στο πρωτάθλημα που αγωνίζεται έχει υπάρξει χειραγωγημένο παιχνίδι.

-Το 9% έχει πέσει θύμα βίας, το 8% έχει αντιμετωπίσει διάκριση οποιασδήποτε μορφής και το 16% έχει βιώσει καταστάσεις άκρως επιθετικής συμπεριφοράς.

podosfairistes_aplirotoi 6

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι στην επεξεργασία, αλλά και στην ανάλυση των απαντήσεων, βοήθησαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ

“Δεν ήθελα να φύγω από την Μπαρτσελόνα” – Ανακοίνωσε…...

Ο Αργεντινός αστέρας αναφέρθηκε στην απόφαση του να αποχωρήσει από τη Μπαρτσελόνα, αλλά και το πότε θα...
Εθνική Ανδρών

“Δεν είναι αποτυχία, είναι βήματα προς την επιτυχία”!

Η Εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί κόντρα στη Γεωργία, με αποτέλεσμα να επικρατεί απογοήτευση. Ο Οδυσσέας...
ΠΑΟΚ

“Ενα εξωπραγματικό ταλέντο”!

Ο Προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε για το μεγάλο του ταλέντο, λέγοντας τα καλύτερα λόγια. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε...
Παναθηναϊκός

Τσεκάρει ταλέντο της Φενέρ ο Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός φέρεται να τσεκάρει την περίπτωση του νεαρού Τούρκου ποδοσφαιριστή, που ξεχώρισε ο Φατίχ Τερίμ. Όπως υποστηρίζει...
UEFA

Νέοι τρόποι διεξαγωγής για τις Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της...

Η έκδοση 2024/25 του UEFA Champions League θα έχει νέα μορφή. Εξηγούμε τι θα αλλάξει, τι θα...