Ο 18χρονος Δημήτρης Κυριατζής μίλησε στο talentabout.gr για το πως μετακόμισε στην Αγγλία, για την προσαρμογή του στο “νησί”, για τους υψηλούς στόχους του με την Μπρέντφορντ, αλλά και για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ελλάδα.
Το who is who του Δημήτρη:
Ο νεαρός τερματοφύλακας, Δημήτρης Κυριατζής (γεννημένος 28/11/1998), αγωνίζεται στην Αγγλία και είναι ο δεύτερος τερματοφύλακας της πρώτης ομάδας της Μπρέντφορντ. Από μικρό παιδί είχε όνειρο τη μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού και όταν του δόθηκε η ευκαιρία… την “άρπαξε” από τα “μαλλιά”. Ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα “Αυλώνας” και έπειτα από 2 χρόνια σκληρής δουλειάς μεταπήδησε στις Ακαδημίες της Φούλαμ. Όταν ολοκλήρωσε την συνεργασία του με την ομάδα του Λονδίνου, “εντοπίστηκε” από ανθρώπους της Μπρέντφορντ, οι οποίοι πείστηκαν για τις ικανότητες του και έτσι εντάχθηκε στις Ακαδημίες του συλλόγου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του νεαρού:
Πότε και πως έκανες τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα;
Ξεκίνησα στην ηλικία των 13 ετών στην “Αυλώνα”, όπου αγωνίστηκα στην U16 και την U18, ενώ μερικές φορές ήμουν και βασικός στην πρώτη ομάδα. Εκεί παρέμεινα για 2 χρόνια. Η Αγγλία δεν προέκυψε για ποδοσφαιρικούς λόγους, αλλά για επαγγελματικούς της οικογένειας μου, αφού μετακομίσαμε εκεί όταν ήμουν 15.
Πως προέκυψε η Μπρέντφορντ;
Στην αρχή είχα πάει σε ένα camp τερματοφυλάκων και εκεί ένας προπονητής από τη Φούλαμ διέκρινε κάποια στοιχεία σε εμένα. Έτσι μου πρόσφεραν συμβόλαιο 1 έτους. Στη Φούλαμ αγωνίστηκα στις ομάδες U15 και U16, ωστόσο δεν μου έδωσαν την υποτροφία και αναγκάστηκα να ψάξω αλλού. Μετά από δοκιμαστικά που έκανα στην Μπρέντφορντ, έπεισα την ομάδα και έτσι υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο.
Πως ήταν η προσαρμογή σου στην Αγγλία;
Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα γιατί έπρεπε να μάθω την γλώσσα, αλλά μετά κάνοντας φίλους και παρέες προσαρμόστηκα και όλα ήταν πιο εύκολα. Όταν πήγα στη Μπρέντφορντ όμως είχα προσαρμοστεί πλήρως, γιατί ήδη είχα αποκτήσει μεγάλη ευχέρεια στη γλώσσα, ενώ “κουβαλούσα” και τις ποδοσφαιρικές εμπειρίες που αποκόμισα από τις Ακαδημίες της Φούλαμ.
Το βήμα στο εξωτερικό σε φόβισε;
Η αλήθεια είναι πως στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα γιατί ήταν κάτι ξένο για εμένα, δεν ήξερα που θα πάω και πως θα βρω τα πράγματα εκεί. Άλλωστε, όπως είπα και προηγουμένως, η μετακίνηση μου στην Αγγλία δεν ήταν επιλογή μου, αλλά λόγω της μετεγκατάστασης της οικογένειας μου. Τώρα… όσον αφορά αυτό που βρήκα στην Αγγλία αρχικά με φόβισε. Αυτό, γιατί το επίπεδο του ποδοσφαίρου στο “νησί” είναι εντελώς διαφορετικό από την Ελλάδα. Με τον καιρό προσαρμόστηκα στα δεδομένα του Αγγλικού ποδοσφαίρου.
Τι σου έκανε εντύπωση, στο μικρό διάστημα προσαρμογής σου;
Ενθουσιάστηκα με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν εδώ στις Ακαδημίες και γενικά το πως βλέπουν το ποδόσφαιρο. Είναι εντελώς διαφορετικά από την Ελλάδα. Τα πράγματα εδώ κυλούν ήρεμα, ο καθένας ξέρει να κάνει τη δουλειά του και γενικά είναι προσηλωμένος μόνο και μόνο σε αυτήν. Οι προπονητές και όλοι όσοι εμπλέκονται στην ομάδα κάνουν focus στο ποδόσφαιρο και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, δεν ασχολούνται με άλλα παρασκηνιακά… όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Τι θεωρείς ότι σου προσφέρει η Μπρέντφορντ και γενικά πως διαχειρίζεται τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της;
Οι άνθρωποι της Μπρέντφορντ έχουν δημιουργήσει έναν μηχανισμό τέτοιο, ωστε οι Ακαδημίες και η πρώτη ομάδα είναι στενά συνδεδεμένες. Αυτό δίνει κίνητρο στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας για να δουλέψουν περισσότερο και να πετύχουν τους στόχους τους γρηγορότερα. Τρανταχτό παράδειγμα οι δύο περσινοί συμπαίκτες μου που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα και ήδη τα πάνε πάρα πολύ καλά. Από την πλευρά μου και εγώ έχω συμμετάσχει σε κάποιες προπονήσεις της πρώτης ομάδας και έχω παίξει σε κάποια φιλικά παιχνίδια. Αντιλαμβάνεστε… ότι αυτό μου δίνει κίνητρο και δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκομαι όλο και πιο κοντά στην πρώτη ομάδα. Όλοι οι προπονητές είναι πολύ φιλικοί με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Εγώ, από την μεριά μου, δίνω τον καλύτερο εαυτό μου στις προπονήσεις και στους αγώνες και έχω σαν στόχο μετά από σκληρή δουλειά, να πείσω τους προπονητές μου και να καθιερωθώ στην πρώτη ομάδα.
Φαντάζομαι υπάρχουν διαφορές στο στυλ προπόνησης της Ελλάδας και της Αγγλίας. Ποια είναι η γνώμη σου;
Στην Αγγλία οι ομάδες δουλεύουν πάρα πολλές ώρες την ημέρα. Δεν είναι δύο ώρες προπόνησης και μετά “ελεύθεροι”, όπως είναι στην Ελλάδα. Όσον αφορά τη θέση του τερματοφύλακα, εδώ οι προπονητές μας ασχολούνται πάρα πολύ με την διδασκαλία της θέσης. Μας μαθαίνουν να παίζουμε πολύ με τα πόδια και να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, πράγμα που στην Ελλάδα γίνεται πάρα πολύ σπάνια. Γενικά πρέπει να τονίσω ότι εδώ οι συνθήκες είναι πολύ πιο επαγγελματικές από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Γιατί πιστεύεις ότι στην Ελλάδα δεν δίνεται χρόνος σε νεαρούς ποδοσφαιριστές να δείξουν το ταλέντο τους;
Στην Ελλάδα, οι “μεγάλες” ομάδες δεν κοιτάνε να αξιοποιήσουν τα ταλέντα που διαθέτουν στις Ακαδημίες τους, αλλά αναλώνονται στη χρησιμοποίηση ξένων ποδοσφαιριστών. Όσο για τις “μικρόμεσαίες”, κάποιες προσπαθούν από ότι βλέπω να προωθήσουν τα δικά τους παιδιά. Σε αυτό βέβαια έχει βοηθήσει πολύ η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπου οι “μικρομεσαίες” ομάδες μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν ξένους έμπειρους ποδοσφαιριστές, δίνουν την ευκαιρία στους νεαρούς. Στην Αγγλία πάντως υπάρχει μεγαλύτερη υπομονή και οι ευκαιρίες που δίνονται στους νεαρούς είναι περισσότερες. Αυτό γιατί πιστεύουν ότι η ύπαρξη των Ακαδημιών είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας, της εξέλιξης ταλέντων και της δημιουργίας νέων ποδοσφαιριστών.
Τι έχει αλλάξει στον χαρακτήρα σου από τότε που πήγες στην Αγγλία;
Η καθημερινή και πολύωρη παραμονή μου στο προπονητικό κέντρο, όπως υποχρεούμαστε να κάνουμε, μου έχει δημιουργήσει έντονα το αίσθημα του επαγγελματισμού και αυτό θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο με βοηθάει να εξελίσσομαι.
Πως είναι οι εγκαταστάσεις της ομάδας σου και πως είναι γενικά στην Αγγλία;
Οι εγκαταστάσεις εδώ στην Αγγλία είναι υπέροχες, είναι φανταστικές. Δεν συγκρίνονται με αυτές στην Ελλάδα. Αυτό είναι λογικό, γιατί οι ομάδες επενδύουν αρκετά χρήματα σε αυτές.
Αν κάνεις κάποιο λάθος κατά την διάρκεια του παιχνιδιού σε καταβάλλει ή το ξεχνάς και συνεχίζεις παρακάτω;
Παλαιότερα, όταν έκανα κάποιο λάθος… αυτό είχε αρνητική επιρροή πάνω μου, αλλά με τον καιρό έμαθα να το διαχειρίζομαι. Η αλήθεια είναι ότι έχω καταφέρει να το αλλάξω. Όταν κάνεις κάποιο λάθος θα πρέπει να το ξεχνάς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μετά το τέλος βλέπεις τα λάθη σου, κάνεις την αυτοκριτική σου και προσπαθείς να μην τα επαναλάβεις. Κατά κάποιο τρόπο μου αρέσει να κάνω λάθη και να μαθαίνω από αυτά.
Έχει τύχει μέχρι σήμερα να πεις “δεν αντέχω, τα παρατάω”;
Πολλές φορές. Το ποδόσφαιρο έχει περισσότερες δυσκολίες παρά χαρές. Μέσα όμως από αυτές τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος. Υπήρχαν στιγμές που έλεγα “τέρμα δεν αντέχω άλλο”, αλλά το επόμενο λεπτό το μετάνιωνα. Καταλαβαίνεις αρκετές φορές ότι όλο αυτό είναι μία σκέψη που περνάει.
Σκοπεύεις κάποια στιγμή να επιστρέψεις στην Ελλάδα;
Προς το παρόν απολαμβάνω το ποδόσφαιρο εδώ, είμαι συγκεντρωμένος στο να καθιερωθώ στην ομάδα μου, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω να είμαι μέλος των Εθνικών Ομάδων. Είναι τιμή για τον καθένα να αγωνίζεται με τα χρώματα της χώρας του.
Ποιος ποδοσφαιριστής σε εμπνέει; Έχεις δηλαδή κάποιο πρότυπο;
Από πολύ μικρός θαύμαζα τον Νικοπολίδη. Μου άρεσε πως συμπεριφερόταν σαν τερματοφύλακας. Από το εξωτερικό ξεχωρίζω τους Νόιερ και Τερ Στέγκεν. Ο λόγος είναι ότι παίζουν πάρα πολύ με τα πόδια τους και έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα τη θέση του τερματοφύλακα.
Κάνεις παρέα με άλλους Έλληνες ποδοσφαιριστές που ζουν στην Αγγλία;
Ο πρώτος μου φίλος στην Αγγλία ήταν μισός Σύριος και μισός Έλληνας. Ήμασταν μαζί στο κολέγιο και παίζαμε στην ίδια ομάδα. Τώρα από ότι ξέρω έχει γυρίσει στην Ελλάδα και βρίσκεται στον Πλατανιά. Αυτόν τον καιρό κάνω πολύ παρέα με τον συμπαίκτη μου Χατζηθεοδωρίδη Ηλία που ήρθε φέτος από την U18 της Άρσεναλ, αλλά γενικότερα και με πολλά παιδιά μέσα από την ομάδα. Έχουμε ένα πολύ όμορφο κλίμα.
Το 2017 τι θέλει να φέρει στον Δημήτρη;
Σίγουρα ένα καινούργιο συμβόλαιο. Σχετικά με αυτό, η ομάδα θα με ενημερώσει Φλεβάρη με Μάρτη. Και επίσης υγεία και τύχη.
Δείτε videos με τον νεαρό Δημήτρη: