Όσα σύγχρονα και μεγαλοπρεπή στάδια κι αν έχει επισκεφτεί κανείς, είναι σίγουρο οτι θα έμενε με το στόμα ανοιχτό αν έμπαινε σε κάποιο από τα γήπεδα που ακολουθούν.
Κύριοι, αυτά είναι μερικά από τα πιο παράξενα -αλλά και εντυπωσιακά- ποδοσφαιρικά γήπεδα του κόσμου:
Στάδιο Σβάγκασκαρντ
Προφανώς δεν πρόκειται για πραγματικό στάδιο, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία. Αυτό το συμπαθέστατο γηπεδάκι βρίσκεται σ’ ένα μικρό χωριό των Νήσων Φερόες, του οποίου οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 900.
Η αλήθεια είναι οτι ποδοσφαιρικό γήπεδο σαν κι αυτό, όπου ο λόφος που βρίσκεται πάνω από τον αγωνιστικό χώρο μετατρέπεται σε εξέδρα έχουμε και στο χωριό μου, όμως, το “Σβάγκασκαρντ” ξεχωρίζει για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Η θάλασσα βρίσκεται τόσο κοντά, ώστε κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ενός βαρκάρη κατά τη διάρκεια των αγώνων για να μαζεύει τις μπάλες από το νερό.
Ουνιβερσιτάριο Αλμπέρτο “Τσίβο” Κόρδοβα
Αν και μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής, το στάδιο που κάποτε αποτέλεσε την έδρα της μεξικάνικης Ντεπορτίβο Τολούκα κρατιέται μια χαρά.
Το ιδιαίτερο σχήμα, καθώς και τα εντυπωσιακά χρώματα της ζωγραφιστής εξέδρας καθιστούν το συγκεκριμένο γήπεδο αρκετά πρωτότυπο, πράγμα που μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα με μια ματιά στην παραπάνω φωτογραφία.
Στάδιο Μαμπαθό
Το συγκεκριμένο στάδιο που βρίσκεται στη Ν. Αφρική αποτελεί περισσότερο…εικαστικό δρώμενο παρά ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Οι πολύχρωμες εξέδρες έχουν διάφορα σχήματα, όμως, είναι τοποθετημένες σε διάταξη ρόμβου παραπέμποντας σε διαμάντι,πράγμα που καθιστά το “Μαμπαθό” μοναδικό.
Το πλωτό στάδιο στη Σιγκαπούρη
Δεν είναι το μοναδικό πλωτό γήπεδο στον κόσμο, είναι όμως το μεγαλύτερο. Φυσικά, το εν λόγω γήπεδο αποτελεί περίτρανο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει κανείς όταν έχει αρκετή φαντασία και χρήματα για πέταμα.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το γεγονός οτι τα σουτ που δεν γίνονται γκολ καταλήγουν στη θάλασσα δεν είναι το μοναδικό λειτουργικό πρόβλημα του συγκεκριμένου γηπέδου. Οι πανύψηλοι μεταλλικοί στύλοι που βρίσκονται τοποθετημένοι κατά μήκος της πλάγιας γραμμής δημιουργούν ακόμα περισσότερα πρακτικά ζητήματα, καθώς, δημιουργούν μεγάλες σκιές που καθιστούν δύσκολη την τέλεση του αγώνα.
Στάδιο Βικτόρια
Εντάξει, η αλήθεια είναι οτι αν είσαι Έλληνας δε σου προκαλεί εντύπωση το να δεις ένα βράχο να υψώνεται δίπλα από το γήπεδο. Άρα, αν αναρωτιέται κανείς “τι παραπάνω έχει αυτό το στάδιο που βρίσκεται στο Γιβραλτάρ από εκείνα του Βύρωνα και της Καλλιθέας”, δεν θα ξαφνιαστώ.
Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς: Η πρασινάδα στον βράχο σε συνδυασμό με το απαλό φως των προβολέων δημιουργούν μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που σε προδιαθέτει να πάρεις και το έτερον σου ήμισυ μαζί και να απολαύσετε το παιχνίδι πίνοντας ένα μπουκάλι κρασί.
Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε το ότι πίσω από την εστία που βρίσκεται απέναντι από τον βράχο η απουσία εξέδρας επιτρέπει να ρίχνετε ματιές στην παραλία, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το “Στάδιο Βικτόρια” προσφέρει ταυτόχρονα βουνό και θάλασσα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς…
Σέντραλ Κοστ Μάρινερς Στάντιουμ
Η έδρα των Σέντραλ Κοστ Μάρινερς θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στη Χαβάη και όχι στην Αυστραλία.
Φοίνικες, καταγάλανα νερά και πολυτελή σκάφη συνθέτουν το εξωτικό τοπίο που αντικρίζει κανείς κοιτάζοντας πίσω από τη μια εστία, σ’ ένα γήπεδο του οποίου η χωρητικότητα, όσο κι αν δεν του φαίνεται, ξεπερνάει τους 20.000 θεατές.
Ότμαρ Χίτσφελντ Αρένα
Οι Ελβετικές Άλπεις δεν είναι απλώς ένα διάσημο τουριστικό θέρετρο ιδανικό για σκι και χειμερινές διακοπές, αλλά και ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη του πλανήτη για να παίξει κανείς ποδόσφαιρο.
Αυτό το γηπεδάκι που βρίσκεται στο χωριό Γκσπον, 2000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργήθηκε το 2008 και πήρε το όνομα του προς τιμήν του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού της Ελβετίας, Ότμαρ Χίτσφελντ.
Η μεταφορά από και προς το γήπεδο γίνεται αποκλειστικά με τελεφερίκ, ενώ, η περιεκτικότητα του αέρα σε οξυγόνο είναι τόσο χαμηλή που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε απόπειρα να παίξει κανείς ποδόσφαιρο αν δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες συνθήκες.
Πηγή: mpenalti.com