Ισπανία

Πέρασαν 12 χρόνια από το ντεμπούτο του Λιονέλ Μέσι! (photos/vids)

Στις 16 Οκτωβρίου του 2004, στο ντέρμπι της Καταλονίας με την Εσπανιόλ, ο άνθρωπος που πλέον λογίζεται ως “μάγος”, ως κάτι μοναδικό, ως κάτι που έχει έρθει από άλλον πλανήτη να δείξει πόσο όμορφο είναι το ποδόσφαιρο και ένας εκ των δύο κορυφαίων σε ολόκληρο τον κόσμο στη σύγχρονη εποχή, περνάει στον αγωνιστικό χώρο.

tumblr_murwo8uopv1sj8ic2o5_1280

Παίρνει τη θέση του Ντέκο, με τους Φρανκ Ράικαρντ και Χενκ Τεν Κάτε που τότε βρίσκονταν στον πάγκο των “μπλαουγκράνα”, να του δίνουν τις σχετικές παροτρύνσεις, να τον χειροκροτούν και να του φωνάζουν να μπει στο ματς και να το απολαύσει.

Ο μικρός, τότε, Μέσι, όχι μόνο δεν είχε ανάγκη να τους ακούσει, αλλά έκανε… πράγματα και θαύματα με τη μπάλα στα πόδια, κάνοντας τον κόσμο να αρχίσει να ψάχνει κάπως περισσότερο την ιστορία του και να ενδιαφέρεται για εκείνον…

Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία. Μεγάλη και εκπληκτική ιστορία. Ρεκόρ από ‘δω, ρεκόρ από ‘κει, ρεκόρ παραπέρα…

Πρώτοι, είχαν την τύχη και την ευκαιρία να τον δουν οι 34.400 οπαδοί που βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στο “Montjuic”. Ο Ράικαρντ είχε πάρει στην αποστολή της πρώτης ομάδας τέσσερις πιτσιρικάδες ελέω των απουσιών και ο ένας, με το μαλλί μέχρι τον ώμο, με το παιδικό πρόσωπο αλλά το ταλέντο διαόλου, να βρίσκεται ανάμεσά τους.

Μάλιστα, σ’ εκείνο το ματς, βρισκόταν στους αναπληρωματικούς και ο Αντρές Ινιέστα! Ο Μέσι είχε πάρει το νούμερο «30» για τη φανέλα του και πέρασε στο γήπεδο στο τελευταίο δεκάλεπτο, στη θέση του Πορτογάλου, Ντέκο (που ήταν και σκόρερ του μοναδικού τέρματος, με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν τη νίκη με το τελικό 1-0).

3140120

Σε ηλικία 17 ετών, 3 μηνών και 22 ημερών, ο Μέσι γίνεται ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής που κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, με τον κάτοχο του ρεκόρ να είναι ο Παουλίνο Αλκάνταρα.

Ο άλλοτε άσος των “μπλαουγκράνα” που είχε σκοράρει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006 και πλέον έχει αποσυρθεί, Ζουλιάνο Μπελέτι, είχε να πει για εκείνη τη μέρα:

“Δεν είχε πολύ χρόνο να προσαρμοστεί σ’ εκείνο το παιχνίδι, αλλά πρόλαβε να δείξει ορισμένα από τα στοιχεία που είχαμε δει κι εμείς στις προπονήσεις που κάναμε μαζί του. Ήταν νεαρός μεν, αλλά είχε την ποιότητα και τις ικανότητες που θα παρατηρούσε κανείς σε ανδρική ομάδα… Όταν έπαιζε στους Νέους ή και στην U19, πάντα ξεχώριζε με τα όσα έδειχνε στο γήπεδο. Είναι ο … Πελέ της γενιάς μου”.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ανέλαβε το μαρκάρισμα του Μέσι σ’ εκείνο το προ 11ετίας παιχνίδι με την Εσπανιόλ, Νταβίντ Γκαρσία, δήλωσε:

“Εγώ έπαιζα στην αριστερή πτέρυγα, δηλαδή έπρεπε να τον μαρκάρω από τη στιγμή που ο Ράικαρντ είπε στον Μέσι τότε να παίξει δεξιά. Τον είχαμε μελετήσει και είχαμε αντιληφθεί ότι πρόκειται για ιδιαίτερο ποδοσφαιριστή παρά το νεαρό της ηλικίας του… Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γινόταν ο καλύτερος… Πιστεύω πως εκείνη τη στιγμή, ήταν πολύ καλύτερο να μαρκάρω τον Μέσι απ’ το να έχω αναλάβει το μαρκάρισμα του Ροναλντίνιο ή του Ετό”.

https://www.youtube.com/watch?v=fn7crDFsTGI

Πηγή: gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ

“Δεν ήθελα να φύγω από την Μπαρτσελόνα” – Ανακοίνωσε…...

Ο Αργεντινός αστέρας αναφέρθηκε στην απόφαση του να αποχωρήσει από τη Μπαρτσελόνα, αλλά και το πότε θα...
Εθνική Ανδρών

“Δεν είναι αποτυχία, είναι βήματα προς την επιτυχία”!

Η Εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί κόντρα στη Γεωργία, με αποτέλεσμα να επικρατεί απογοήτευση. Ο Οδυσσέας...
ΠΑΟΚ

“Ενα εξωπραγματικό ταλέντο”!

Ο Προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε για το μεγάλο του ταλέντο, λέγοντας τα καλύτερα λόγια. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε...
Παναθηναϊκός

Τσεκάρει ταλέντο της Φενέρ ο Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός φέρεται να τσεκάρει την περίπτωση του νεαρού Τούρκου ποδοσφαιριστή, που ξεχώρισε ο Φατίχ Τερίμ. Όπως υποστηρίζει...
UEFA

Νέοι τρόποι διεξαγωγής για τις Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της...

Η έκδοση 2024/25 του UEFA Champions League θα έχει νέα μορφή. Εξηγούμε τι θα αλλάξει, τι θα...