Σάββατο, 27/07/24
Γιάννης Οικονομόπουλος

Ο 17χρονος Έλληνας τερματοφύλακας στην Ουαλία! (photos)

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ - TRIALS

Πληροφορίες - Ανακοινώσεις

Ο νεαρός πορτιέρο, Γιάννης Οικονομόπουλος (γεννημένος 18/02/1999), είναι ένας ακόμη Έλληνας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής που με όνειρα, φιλοδοξίες και επιθυμία για σκληρή δουλειά, επιδιώκει να ξεκινήσει ευρωπαϊκή καριέρα. Από την πόλη της Ακράτας και με μεγάλη πίστη στις δυνατότητές του και όρεξη για δουλειά είναι πλέον “κάτοικος” Ουαλίας και μέλος της περσινής δευταραθλήτριας του ουαλικού πρωταθλήματος (Welsh Premier League), Bala Town FC.

Ο Γιάννης Οικονομόπουλος μίλησε αποκλειστικά στο talentabout.gr για την ποδοσφαιρική του πορεία, τη νέα του ομάδα και τη ζωή του στην Ουαλία, για τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του και τον βοήθησαν να πάρει την ευκαιρία, αλλά και για τη νέα προοπτική στην καριέρα του. Διαβάστε τι μας είπε:

Ας γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω, για να μας πεις την μέχρι στιγμής πορεία που έχεις διαγράψει στον χώρο του ποδοσφαίρου…

Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο σε ηλικία των 5 ετών στην ομάδα της πόλης μου, της Ακράτας. Αρχικά στα τμήματα υποδομής και έπειτα και στην πρώτη ομάδα, όπου είχα και δύο συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας Αχαΐας. Την περίοδο εκείνη ήμουν μέλος και της Μικτής Αχαΐας. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, άφησα την οικογένεια μου και μετακόμισα στην Αθήνα για να κάνω ατομικές προπονήσεις με τον κ. Χρήστο Λάμπρου της Athens Goalkeepers Academy, ενώ παράλληλα αγωνιζόμουν στον Ποσειδώνα Γλυφάδας. Μάλιστα με την ομάδα μου καταφέραμε και πανηγυρίσαμε την άνοδο στην Β κατηγορία, έχοντας μάλιστα την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.

oikonomopoulos_giannis (9)

Πως διάλεξες τη θέση του τερματοφύλακα; Σου άρεσε από μικρός αυτή η θέση ή προέκυψε κατά τύχη;

Από μικρός αγωνιζόμουν άλλοτε ως μέσος και άλλοτε ως επιθετικός. Πάντα μου άρεσε το σκοράρισμα. Στην ομάδα της Ακράτας, ο τότε προπονητής μου, Παύλος Ανωγιατης, αποφάσισε να με χρησιμοποιήσει ως τερματοφύλακα σε έναν αγώνα, καθώς υπήρχε έλλειψη σε αυτήν τη θέση. Η προοπτική του να πετάω και να κρατάω την τύχη στα χέρια μου, με συνεπήρε… Και από τότε καθιερώθηκα ως τερματοφύλακας…

Ποιο είναι το πιο δυνατό σου σημείο αυτή τη στιγμή και ποιο το πιο αδύναμο που θα πρέπει να δουλέψεις στο μέλλον;

Η ηλικία μου είναι τέτοια ώστε είναι φυσικό να υπάρχουν δυνατά και αδύνατα σημεία, όπως σε κάθε τερματοφύλακα. Προσπαθώ να δουλεύω καθημερινά σε όλους τους τομείς. Οι απαιτήσεις είναι πολλές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και πρέπει να είμαι έτοιμος για κάθε περίσταση. Ο προπονητής και μέντορας μου, κ. Λάμπρου, με προετοίμασε για όλες τις πιθανές προκλήσεις. Και αυτό απέδωσε, καθώς κατάφερα να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της Welsh Premier League.

 

Είναι η θέση του τερματοφύλακα η πιο δύσκολη και η πιο απαιτητική; Το λέω αυτό γιατί μπορεί να έχεις κάνει σπουδαίες επεμβάσεις σε ένα ματς, αλλά να δεχτείς ένα εύκολο γκολ στο τέλος και όλοι να ξεχάσουν τι είχες κάνει πιο πριν.

Αναμφίβολα. Είναι η πιο απαιτητική και η πιο δύσκολη θέση. Όλη η εικόνα σου, η εμφάνισή σου και ενδεχομένως μέρος ή όλη η καριέρα σου, μπορεί να κριθεί από μια στιγμή, από μια απόφαση, από μια κίνηση. Σίγουρα τα ψυχικά αποθέματα πρέπει να είναι πολλά για να αντιμετωπίσεις κάθε είδους περίσταση.

 

Ποιον θεωρείς ως τον καλύτερο τερματοφύλακα αυτή τη στιγμή στον κόσμο και σε ποιον θα ήθελες να μοιάσεις;

Από μικρός θαύμαζα τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ωστόσο, ο τρόπος παιχνιδιού του Νόιερ και δη με τα πόδια, ταιριάζει στο δικό μου στυλ. Του αρέσει να ρισκάρει και αυτό με ενθουσιάζει.

 

Το ενδιαφέρον της Balla Town πως προέκυψε;

Έπειτα από 2,5 χρόνια σκληρής προπόνησης με τον κ. Λάμπρου, ο ίδιος πίστεψε σε εμένα και καταφέραμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέσα από τις γνωριμίες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω τις ικανότητες μου στην Bala Town FC και έτσι ήρθε η πρόταση από την ουαλική ομάδα…

 

Πες μας λίγα λόγια για να περιγράψεις την ομάδα στους αμύητους του ουαλικού ποδοσφαίρου…

Η φιλοσοφία εδώ δεν διαφέρει πολύ από την αγγλική. Πάθος, δύναμη, ταχύτητα, πυγμή είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρό τους…

 

Η προσαρμογή σου σε ένα ξένο περιβάλλον ήταν εύκολη;

Καθόλου εύκολη. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό, αλλά όταν έχεις όνειρα και στόχους πρέπει να είσαι ικανός να τα ξεπεράσεις όλα.

Κάνοντας μία σύγκριση με αυτά που έζησες στην Ελλάδα, ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές;

Οι διαφορές είναι όντως τεράστιες. Η οργάνωση, οι υποδομές, η πειθαρχία, η ταπεινότητα είναι χαρακτηριστικά που λείπουν αρκετά από ορισμένες ομάδες στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι συνθήκες είναι ιδανικές…, ο χώρος προπόνησης, οι καιρικές συνθήκες… Όλα είναι ιδανικά για να έχεις την απαραίτητη διάθεση και όρεξη για “δουλειά”.

 

Πώς είναι να αφήνεις την Ελλάδα για την Ουαλία στα 17 σου χρόνια;

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο. Ήδη μου λείπει ο ήλιος και η θάλασσα…, αλλά όπως προανέφερα, όταν έχεις όνειρα και στόχους όλα αυτά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Είναι κρίμα να σου δίνουν φτερά και να μην θες να πετάξεις…

 

Η ζωή σου στην Ουαλία πώς είναι; Τι είναι αυτό που σου αρέσει; Ποιο στοιχείο σε δυσκόλεψε περισσότερο;

Όλη μου η ζωή, πλέον, περιστρέφεται γύρω από το ποδόσφαιρο. Εξάλλου, αυτό επιθυμούσα και αυτό επέλεξα. Το αγαπώ το ποδόσφαιρο. Σαφώς και με έχει δυσκολέψει αρκετά να βρίσκομαι μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους, αλλά κάθε αρχή και δύσκολη…

 

oikonomopoulos_giannis (5)

Ποιος είναι ο στόχος για τη φετινή ομάδα;

Η ομάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ έχει την ευκαιρία να αγωνίζεται σχεδόν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Το ίδιο στοχεύουμε και φέτος. Και φυσικά πρώτος στόχος το πρωτάθλημα.

 

Ο στόχος σου ποιος είναι, να επιστρέψεις στην Ελλάδα για μία μεγάλη ομάδα ή να μείνεις στο εξωτερικό;

Σίγουρα η προοπτική της ευρωπαϊκής καριέρας είναι δελεαστική… Αλλά δεν θα κρύψω ότι θα ήθελα να αγωνιστώ για λογαριασμό μιας μεγάλης ομάδας στην Ελλάδα.

 

Πώς βλέπεις το μέλλον σου; Υπάρχει κάτι που ονειρεύεσαι να κάνεις στην καριέρα σου;

Το όνειρο μου είναι να καταφέρω κάποια στιγμή να συγκαταλέγομαι στους κορυφαίους τερματοφύλακες. Ονειρεύομαι επίσης κάποια στιγμή να αγωνιστώ με το εθνόσημο. Είναι κάτι που σίγουρα το θέλω πάρα πολύ, όπως και όλοι οι αθλητές ανεξαιρέτου αθλήματος.

 

Θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιους ανθρώπους που σε βοήθησαν και σου συμπαραστάθηκαν στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Ό,τι έχω καταφέρει… όσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό…, τα χρωστάω όλα σε έναν άνθρωπο…, τον κ. Χρήστο Λάμπρου. Είναι ο άνθρωπος κλειδί για μένα, όχι μόνο της μετακίνησης μου στην Bala Town FC, αλλά και της ζωής μου όλης. Είναι ο άνθρωπος που πίστεψε σε εμένα πριν 2,5 χρόνια και αυτός που ανέδειξε τις ικανότητες μου. Με έκανε να τον αισθανθώ σαν δικό μου άνθρωπο, σαν μέλος της οικογένειας μου. Έχει μεγάλη καρδιά… Είναι γνώστης και ειδικός του επαγγέλματος του. Λείπουν τέτοιοι άνθρωποι από το χώρο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και αυτό τον καθιστά σπάνιο άνθρωπο… Δεν θυμάμαι μέρα που να μην ήθελα να κάνω προπόνηση, μόνο και μόνο επειδή ήταν αυτός εκεί. Η μεταδοτικότητα του είναι απίστευτη και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται κάθε περίσταση είναι εξαίρετος. Του χρωστάω ένα μεγάλο “Ευχαριστώ”
Παράλληλα, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” στους γονείς μου. Ήταν πάντα “εκεί”… Δεν θυμάμαι αγώνα, που να μην μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία…, δεν θυμάμαι αγώνα που να έλειπαν…, ήταν πάντα εκεί… και τους ευχαριστώ για αυτό. Νιώθω πολύ τυχερός για την οικογένεια μου, τους γονείς και τα δύο αδέρφια μου… Δεν μου στάθηκαν πότε εμπόδιο… Αντιθέτως, μου άνοιγαν το δρόμο για να πάω μπροστά…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Viral

Ο Μέσι αγόρασε… σπίτι γειτόνων επειδή τον ενοχλούσαν!

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία έφερε από το... παρελθόν ο Ράκιτιτς, σχετικά με τον πρώην συμπαίκτη του, Λιονέλ Μέσι. Και...
Viral

Στα… “Πράσινα” ο Τσιμίκας – Δεν το “είδε” ο...

Ο Κώστας Τσιμίκας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Άρνε Σλοτ, δείχνοντας την θέληση του αν κρατήσει τον...
Πορτογαλία

Η Μπενφίκα είναι… μανούλα στους νεαρούς – Πουλάει ακόμη...

Τι άλλο να κάνει η Μπενφίκα, παίρνει νεαρούς ποδοσφαιριστές και βγάζει... τρελά χρήματα από πωλήσεις. Πόσο μάλλον όταν...
Ισπανία

Η Παρί κάνει… ρελάνς για Νίκο Γουίλιαμς – Τη...

Η Παρί Σεν Ζερμέν θέλει να τη... σπάσει στη Μπαρτσελόνα και της "κλέψει" μια μεταγραφή, που οι...
ΠΑΟΚ

Συνεχίζουν να γράφουν για… Γερμανικές ομάδες και Κουλιεράκη!

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ φέρεται να έχει μπει για τα καλά στο... ενδιαφέρον αρκετών Γερμανικών ομάδων. Ο...