Πέμπτη, 25/04/24
Ολλανδία

Ενές Ουνάλ: Το 19χρονο ταλέντο του τουρκικού ποδοσφαίρου! (photos/vids)

Δεινός εκτελεστής, με φοβερή τεχνική κατάρτιση και περίσσιο ποδοσφαιρικό θράσος. Ο Ενές Ουνάλ σε ηλικία 19 ετών δεν είναι ακόμα άγνωστος στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, όμως το ταλέντο του και οι πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποιεί ήδη με την Τβέντε αναγκάζουν τους ποδοσφαιρόφιλους να εστιάσουν το βλέμμα τους πάνω του.

 

Ο Τούρκος επιθετικός, που πέρσι αποχώρησε από την Μπούρσασπορ για να δοκιμάσει την τύχη του στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει θέση στο ρόστερ των “Πολιτών” και παραχωρήθηκε για τη φετινή σεζόν με την μορφή δανεικού στην ολλανδική Τβέντε, όμως σύντομα αναμένεται να συστηθεί στον ποδοσφαιρικό πλανήτη με τον καλύτερο τρόπο.

Ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει στην τουρκική Σούπερ Λίγκα

Το ταλέντο του στο σκοράρισμα φάνηκε από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, καθώς στη δεύτερη συμμετοχή του με την ομάδα της Προύσας και στο επίσημο ντεμπούτο του στο τουρκικό πρωτάθλημα χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά για να σκοράρει κόντρα στην Γαλατασαράι και να “κόψει” βαθμούς, μετά το τελικό 1-1, από την ομάδα του Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Ήταν 25 Αυγούστου του 2013, όταν οι γηπεδούχοι βρέθηκαν να χάνουν από την “τσιμπόμ”. Στο 71’ ο Ουνάλ, σε ηλικία 16 ετών, 3 μηνών και 15 ημερών, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Στο 74’, στη φάση της ισοφάρισης, δεν έκανε κάτι το εξεζητημένο, καθώς πλάσαρε σε κενή εστία μετά από όμορφη ομαδική προσπάθεια της Μπρούσασπορ, όμως έδειξε ότι έχει την αίσθηση του χώρου και… μυρίζεται το γκολ. Από την ασίστ του Πάμπλο Μπατάλια έβαλε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει στην τουρκική Super League.

Το επίσημο ντεμπούτο του είχε γίνει 25 ημέρες νωρίτερα στο γήπεδο “Καρατζόρτζε” του Νόβι Σαντ στα σύνορα της Σερβίας με τη Ρουμανία, όπου ο Ουνάλ αγωνίστηκε για πέντε λεπτά στο ισόπαλο 2-2 ανάμεσα στην Βοϊβοντίνα και την Μπούρσασπορ για το Europa League.

Ο Ενές Ουνάλ είναι ένας κλασικός φορ περιοχής που γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1997 στο Οσμανγκαζί της Προύσας. Έχει ύψος 1,85 μέτρα, που τον βοηθά να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ευκολία τους αντίπαλους αμυντικούς. Είναι παίκτης που προέρχεται από τις ακαδημίες των “πράσινων κροκόδειλων”, όπως αποκαλείται η Μπούρσασπορ και με την ομάδα της χώρας του πρόλαβε να κάνει 54 συμμετοχές μέχρι το 2015, έχοντας απολογισμό 7 γκολ. Σίγουρα τα τέρματα σε σχέση με τις εμφανίσεις του δεν είναι ένα στατιστικό που… γεμίζει το μάτι, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για ένα γκολ ανά σχεδόν 8 ματς, ωστόσο αναφερόμαστε σε ένα παιδί 16-17 ετών, που έπαιξε σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως το τουρκικό.

https://www.youtube.com/watch?v=_xUVSfPv5o0

Δανεικός από την Σίτι σε Βέλγιο και Ολλανδία

Απόδειξη του ταλέντου και της προοπτικής που έχει ο Ενές Ουνάλ είναι η αγορά του από την Μάντσερστερ Σίτι του Μανουέλ Πελεγκρίνι. Στις 7 Ιουλίου του 2015 οι “πολίτες” δαπάνησαν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν, ολοκληρώνοντας την πρώτη μεταγραφική τους κίνηση για την συγκεκριμένη σεζόν. Ο Ουνάλ συμμετείχε στο καλοκαιρινό τουρ της Σίτι στην Αυστραλία και έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του στο φιλικό με την Αδελαΐδα, όπου οι Άγγλοι επικράτησαν με 2-0. Εκεί έπαιξε στην ενδεκάδα του δευτέρου ημιχρόνου.

https://www.youtube.com/watch?v=Be6KVq7dxJM

Στα τέλη Ιουλίου η Σίτι συμφώνησε με την Γκενκ και τον παραχώρησε στην ομάδα του Βελγίου με τη μορφή δανεισμού για δύο χρόνια, όμως τον Δεκέμβρη ο δανεισμός τερματίστηκε. Με απολογισμό 2 γκολ σε 14 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο ο Ουνάλ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο αγωνιστικό πλάνο των Βέλγων, με αποτέλεσμα το δεύτερο μισό της σεζόν 2015-16 να τον βρει στην Eredivisie της Ολλανδίας με την ομάδα της Μπρέντα. Ο ολλανδικός σύλλογος του προσέφερε την ευκαιρία να αναδείξει την εκτελεστική του δεινότητα και κατάφερε σε μόλις 11 παιχνίδια να βρει τον δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα 9 φορές, παίρνοντας τη φανέλα του βασικού στο… σπίτι! Στην ομάδα του ολλανδικού νότου πέτυχε και το πρώτο χατ-τρικ της επαγγελματικής του καριέρας, με θύμα την Τέλσταρ.

Φέτος, ο Πεπ Γκουαρντιόλα, που ανέλαβε τη Σίτι, έκρινε ότι στην Τβέντε θα μπορέσει να πάρει χρόνο συμμετοχής και θα έχει την ευκαιρία να εξελίξει το ταλέντο του. Μπορεί στην πρώτη αγωνιστική του ολλανδικού πρωταθλήματος να ήταν εκτός αποστολής και στην δεύτερη να μπήκε στο γήπεδο κόντρα στην Φέγενορντ ως αλλαγή, όμως απέδειξε την αξία του στο εκτός έδρας ματς απέναντι στην Γκρόνινγκεν. Ο 19χρονος, πλέον, Ουνάλ αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης και χρειάστηκε μόλις 16 λεπτά για να πετύχει χατ-τρικ, αναγκάζοντας τους οπαδούς της ομάδας του να τον αποθεώσουν. Η Τβέντε κατάφερε να πάρει την πρώτη της φετινή νίκη με 4-3, ενώ ο Ουνάλ αντικαταστάθηκε στο 71’. Τη σεζόν που διανύουμε ο νεαρός Τούρκος θα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί και να βελτιώσει την αντοχή του, στοιχείο στο οποίο υστερεί, όμως με την τελευταία του εμφάνιση κατάφερε να στείλει το πρώτο μήνυμα στον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ήδη διεθνής με την ανδρών

Σε ότι αφορά την εθνική ομάδα της χώρας του ο Ουνάλ έχει γίνει ήδη μία φορά διεθνής με την ανδρών, καθώς έπαιξε ως αλλαγή στο φιλικό της Τουρκίας με το Λουξεμβούργο στις 31 Μαρτίου 2015. Με την U16 πέτυχε 25 γκολ σε 24 ματς και προωθήθηκε άμεσα στην U17, ενώ μετά το γκολ απέναντι στην Γαλατά, έγινε μέλος την U21, παρότι ήταν μόλις 16 ετών. Το πρώτο του γκολ με την «ελπίδων» της Τουρκίας σημειώθηκε στη νίκη με 4-0 κόντρα στη Μάλτα.

Ο Εμέρ Ουνάλ είναι ένας παίκτης που έχει όλα τα προσόντα για να εξελιχθεί σε παίκτη top-class, όμως για να το πετύχει χρειάζεται να δουλέψει. Αν θα τα καταφέρει ή όχι είναι ένα ερώτημα που θα το απαντήσει ο ίδιος τα επόμενα χρόνια με την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο αποτελεί σίγουρα το next big thing του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Η πορεία του Ουνάλ σε κλικ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιταλία

Στη Γιουβέντους μιλούν με τον… αντί – Αλέγκρι!

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δύσκολα θα παραμείνει στον πάγκο της Γιουβέντους, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν τον......
Άρης

Στην Κρήτη για ταλέντα ο Άρης!

Ο Άρης ψάχνει να βρει νεαρούς ποδοσφαιριστές για την Ακαδημία του και έτσι ξεκινά δοκιμές στους μελλοντικούς...
Σαουδική Αραβία

Ο Ράκιτιτς δείχνει το… μέλλον του Μόντριτς!

Ο Κροάτης αστέρας κοιτάζει πως να... φέρει το φιλαράκι του στα λημέρια του, για να συνεχίσει την...
Κωνσταντίνος Κωστούλας

Έχει έναν… βράχο με μέλλον ο Ολυμπιακός! (photos/vid)

Η μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού έχει φέρει αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές στο... Ευρωπαϊκό προσκήνιο, που άφησαν θετικές εντυπώσεις. Συνεχίζοντας...
Γερμανία

Τούρκικο ενδιαφέρον για τον νεαρό Τζόλη!

Ο Χρήστος Τζόλης κάνει... παπάδες με την Φορτούνα Ντίσελντορφ, με το ενδιαφέρον να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Ο...