Ο Κωνσταντίνος Σταμέλος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και πήγε στην Πορτογαλία για μεταπτυχιακές σπουδές, ως προπονητής ποδοσφαίρου. Δεν περίμενε, ωστόσο, πως μέσα σε λίγους μήνες θα αποτελούσε μέλος των προπονητών της Ακαδημίας της Σπόρτινγκ και θα μάθανε σε μικρά παιδιά τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα. Φυσικά, αυτή η επιλογή μόνο τυχαία δεν έγινε, καθώς ο Βολιώτης Κωνσταντίνος διαθέτει τις γνώσεις, αλλά και τις παιδαγωγικές ικανότητες για να σταδιοδρομήσει σ’ έναν δύσκολο και απαιτητικό χώρο και πόσο μάλιστα μακριά από την Ελλάδα, εκεί όπου μετρούν και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Η αγάπη του Κωνσταντίνου για το ποδόσφαιρο ήταν μεγάλη από παιδί. Έπαιξε ποδόσφαιρο στην ΑΠΟΒ και στη συνέχεια επέλεξε να ακολουθήσει το επάγγελμα του καθηγητή φυσικής αγωγής, σπουδάζοντας στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Όνειρό του να ασχοληθεί με την προπονητική ποδοσφαίρου και η φιλοδοξία του αυτή τον έφερε πριν από ένα χρόνο στην Πορτογαλία για μεταπτυχιακές σπουδές. Βρέθηκε, δε, σε λίγους μήνες να διδάσκει σε μικρά παιδιά σε μια απαιτητική σχολή, όπως είναι αυτή της Σπόρτινγκ, η οποία θεωρείται η καλύτερη στην Πορτογαλία.
Πώς προέκυψε και έγινες μέλος του προπονητικού τιμ της Ακαδημίας της Σπόρτινγκ;
“Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, με ειδικότητα προπονητής ποδοσφαίρου και κάτοχος διπλώματος UEFA B, πήγα στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία για μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην προπονητική ποδοσφαίρου. Ήμουν σε μια σχολή βελτίωσης ατομικής τεχνικής, τακτικής και φυσικής κατάστασης, καθώς ήθελαν έναν ξένο προπονητή με γνώσεις αγγλικής γλώσσας για να κάνει προπονήσεις σε παιδιά που δεν ήταν από την Πορτογαλία. Κάθισα σ’ αυτή τη σχολή δύο μήνες και μέσω του ιδιοκτήτη της σχολής πήγα στην Σπόρτινγκ. Εκείνη τη περίοδο η Σπόρτινγκ χρειαζόταν ένα προπονητή για την ομάδα U9. Για ένα μήνα έκανα προπόνηση στα παιδιά με δύο ακόμη προπονητές και στη συνέχεια ανέλαβα μόνος μου να προπονώ το τμήμα.
Να σημειώσω, πως η Σπόρτινγκ έχει Ακαδημία στο Πόρτο με τμήματα μέχρι και την ηλικία 14 ετών. Από εκεί και πέρα οι καλύτεροι νεαροί ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας πηγαίνουν στην Λισσαβόνα, στην κεντρική σχολή της Σπόρτινγκ.
Εργάζομαι στην Ακαδημία της Σπόρτινγκ από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα είμαι και βοηθός στην ομάδα U14.”
Οι συνθήκες δουλειάς είναι διαφορετικές στην Πορτογαλία, σε σχέση με την Ελλάδα;
“Υπάρχει πολύ καλύτερη οργάνωση. Υπάρχει ο πρόεδρος, καθώς και ο τεχνικός διευθυντής που παρακολουθεί όλες τις προπονήσεις και αξιολογεί όλους τους προπονητές. Εμένα προσωπικά για δύο μήνες με έκανε φροντιστήριο για το τι προπόνηση θα πρέπει να κάνω στα παιδιά. Πήγαινα δύο ώρες νωρίτερα από την προπόνηση και παρέμενα και μία ώρα μετά την προπόνηση για να μου εξηγήσει τι θα πρέπει να δουλεύω με τα παιδιά. Μιλούσε με τους γονείς και έπαιρνε απόψεις για τη συμπεριφορά μου προς στα παιδιά και πόσο αυτά με είχαν αποδεχθεί.
Θεωρώ πως υπάρχει καλύτερο σύστημα επιλογής στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας απ’ ότι στην Ελλάδα. Η Σπόρτινγκ, άλλωστε, είναι αναγκασμένη και λόγω οικονομικής κατάστασης να έχει όλους σχεδόν τους παίκτες της πρώτης ομάδας από τα τμήματα υποδομής. Στην ενδεκάδα μπορεί να είναι και επτά παίκτες από τις Ακαδημίες.”
Πως αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία;
“Στο εξωτερικό βλέπουν πιο σοβαρά το ποδόσφαιρο και το αγαπούν περισσότερο. Στην Ελλάδα αυτό που τους ενδιαφέρει, πρώτιστα, είναι μέσα από το ποδόσφαιρο να βγάλουν χρήματα. Στην Πορτογαλία γνωρίζουν από ποδόσφαιρο και από τακτικής άποψης. Θεωρώ πως είναι πιο ποδοσφαιρικός λαός.”
Ποιες είναι οι δραστηριότητες της Ακαδημίας;
“Διεξάγεται κανονικά πρωτάθλημα Ακαδημιών στο Πόρτο με τη συμμετοχή αρκετών ομάδων, της Πόρτο, της Ρίο Άβε και άλλων που εδρεύουν στην επαρχία του Πόρτο. Με την ομάδα λαμβάνουμε μέρος και σε τουρνουά στη Λισσαβόνα, έχουμε πάει στην Ισπανία δύο φορές και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, ενώ στο στάδιο «Ζοζέ Αλβαλάδε» παίξαμε σε τουρνουά με όλες τις σχολές της Σπόρτινγκ.
Στο Πόρτο όλα σχεδόν τα γήπεδα είναι πλαστικά. Εμείς, ως Ακαδημία, χρησιμοποιούμε δύο γήπεδα 11Χ11 με συνθετικό χλοοτάπητα και τρία γήπεδα 5Χ5. Το δικό μου τμήμα κάνει προπόνηση όλο το χρόνο σε κλειστό γήπεδο 5Χ5, χωρίς να μας επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες.
Για να καταλάβετε πόσο σπουδαία Ακαδημία είναι αυτή της Σπόρτινγκ, στον τελικό του EURO από τους 14 Πορτογάλους που έπαιξαν κόντρα στη Γαλλία οι 10 προέρχονταν από την Ακαδημία της Σπόρτινγκ. Ξεκίνησαν σε ηλικία 10-11 χρονών, πήγαν στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα και μετά πήραν μεταγραφή, όπως οι Ρονάλντο, Κουαρέσμα, Νάνι, Ρούι Πατρίτσιο κ.α..”
Σε έχουν βοηθήσει στο επάγγελμά σου οι σπουδές σου στην Πορτογαλία;
“Κάθε μέρα μαθαίνω και διαφορετικά πράγματα, τόσο στο Πανεπιστήμιο, όσο και στην Σπόρτινγκ, αλλά και στη σχολή που πηγαίνω για την ατομική μου βελτίωση. Έρχονται προπονητές από τη σχολή της Σπόρτινγκ στη Λισσαβόνα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μας δίνουν διάφορες συμβουλές, ακόμη και πως θα πρέπει να είναι ο τόνος της φωνής μας, πως θα πρέπει να στεκόμαστε μέσα στο γήπεδο.
Στο Πανεπιστήμιο μας επισκέπτονται και μας μιλούν και προπονητές από την Πόρτο, την Μπενφίκα. Είναι μεγάλη εμπειρία για μας.”
Σκέφτεσαι να μείνεις στην Πορτογαλία και να δουλέψεις ως προπονητής;
“Στην Πορτογαλία κάνω το μεταπτυχιακό μου, θα μείνω σίγουρα άλλον ένα χρόνο. Ο δεύτερος χρόνος δεν έχει μαθήματα. Θα πρέπει να κάνω πρακτική σε ομάδα και μεταπτυχιακή εργασία. Εγώ ήδη εργάζομαι σε ομάδα και θα συνεχίσω στη Σπόρτινγκ. Έχω μιλήσει με τους υπεύθυνους του συλλόγου και από τον Σεπτέμβριο θα είμαι και πάλι στο τμήμα μου. Θα κάνω, παράλληλα και μια εργασία στην ανάλυση του παιχνιδιού.
Πρώτος μου στόχος είναι να μείνω στην Πορτογαλία και μετά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Αν πρόκειται για προπονητής Ακαδημιών, θα ήθελα να συνεχίσω στη Σπόρτινγκ. Αν ασχοληθώ με την ανάλυση παιχνιδιού θα ήθελα να πάω σε ομάδα Α’ Εθνικής της Πορτογαλίας, καθώς μερικές ομάδες έχουν πολύ καλές σχέσεις με το Πανεπιστήμιο.
Είτε ως σκάουτερ, είτε ως αναλυτής, είτε ως γυμναστής. Όλα θα με ενδιέφεραν. Μου αρέσει να δουλεύω με παιδιά σε Ακαδημία, αλλά και να δουλεύω την ανάλυση τακτικής του παιχνιδιού σε υπολογιστή. Στην Πορτογαλία, άλλωστε, οι μεγάλες ομάδες είναι υποχρεωτικό να δουλεύουν με τις σύγχρονες μεθόδους προπονητικής.”
Πως το έζησαν το EURO οι Πορτογάλοι φίλαθλοι;
“Το μισό EURO το είδα στην Πορτογαλία, καθώς στη συνέχεια ήρθα στο Βόλο. Από την επιλογή των 23 ποδοσφαιριστών υπήρχε αντίδραση. Κι αυτό γιατί οι φίλαθλοι χωρίζονται μεταξύ τριών ομάδων, Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ και θέλουν να βλέπουν όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες από τις ομάδες τους στην εθνική. Η Πόρτο – για παράδειγμα – είχε μόνο έναν παίκτη στο EURO. Εγώ που ζω εκεί είδα ότι υπήρχε μεγάλη αντίδραση. Αλλά ως χώρα υπάρχει ενότητα. Ειδικά την ώρα του αγώνα όλοι είναι ενωμένοι.
Στην πρώτη ισοπαλία με την Ισλανδία δεν υπήρξε απογοήτευση, στη δεύτερη με την Αυστρία άρχισε η γκρίνια και τα έβαζαν με τον Σάντος. Μετά την τρίτη ισοπαλία με την Ουγγαρία και παρά την πρόκριση, δεν υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια. «Με αυτή την ομάδα δεν πάμε πουθενά» έλεγαν. Να όμως που η Πορτογαλία έφτασε στον τελικό και είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Η γνώμη σου για τον Φερνάντο Σάντος;
“Πρόκειται για μεγάλο προπονητή. Το μεγάλο του προσόν είναι, πως σε όποιο σύλλογο πηγαίνει να εργαστεί καταφέρνει και φτιάχνει ομάδα. Τακτικά μπορεί να μην είναι τέλειος, αλλά καταφέρνει και δημιουργεί «δεμένες» ομάδες, με προσανατολισμό στο στόχο. Ο Ρονάλντο – για παράδειγμα – σ’ αυτό το EURO δεν κοίταξε το εγώ του κι αυτό οφείλεται στον Σάντος.
Είδαμε, άλλωστε, εμείς οι Έλληνες τη δουλειά του Σάντος, τόσο στην ΑΕΚ, όσο στον ΠΑΟΚ, αλλά και στην Εθνική μας ομάδα. Δεν υπάρχουν στις ομάδες του Σάντος απείθαρχοι παίκτες και όλοι δουλεύουν για το σύνολο.”