Ιταλία

Αρκάντιους Μίλικ – Ο επιθετικός που ξεπέρασε τον Ζλάταν!

Μεγάλωσε στη βιομηχανική πόλη, Σλέσια, και στα πρώτα του βήματα κάπνιζε και δεν είχε πρόβλημα να κλέψει ψιλοπράγματα από μαγαζιά. Ο Σλάβομιρ Μοτζιλάνι, προπονητής του στην Κατοβίτσε, ήταν ο άνθρωπος που είδε κάτι στον Μίλικ και προσπάθησε να τον βάλει στον ίσιο δρόμο. Τον πήγε στην Γκόρνικ Ζάμπρζε και εκεί ο νεαρός επιθετικός γνώρισε τον Ανταμ Ναβάλκα, σημερινό τεχνικό της Εθνικής Πολωνίας. Το 2012 ήρθε η μεταγραφή στην Λεβερκούζεν. Η Μπάγερ έδωσε 2.6 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει όμως δεν είδε από τον Πολωνό όσα ήθελε και τον παραχώρησε δανεικό στην Αουγκσμπουργκ και στη συνέχεια τον Αγιαξ. Ο Μίλικ δεν έδειχνε ότι μπορεί να τα καταφέρει στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όμως ακόμα ήταν πολύ μικρός. Ο Αίαντας τον πίστεψε, έδωσε 2.8 εκατ. ευρώ στην Λεβερκούζεν το περασμένο καλοκαίρι για να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή και δικαιώθηκε πανηγυρικά. «Το αριστερό του είναι ένα μαγικό ραβδί» είπε μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες που έχουν παίξει ποτέ ποδόσφαιρο, ο Ντένις Μπέρκαμπ.

milik_napoli_1

Στην Ολλανδία όλα ήταν διαφορετικά και ο Αγιαξ είχε να δει έναν τόσο αποτελεσματικό σκόρερ από τότε που στην ομάδα ήταν οι Λουίς Σουάρες και Κλαας-Γιαν Χούντελααρ, οι οποίοι όμως είχαν πολύ καλύτερους συμπαίκτες. Στα δύο χρόνια του στο Αμστερνταμ ο Μίλικ είχε καλύτερους αριθμούς από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Για την ακρίβεια, ο αριστεροπόδαρος Πολωνός έβαλε 47 γκολ και έδωσε 23 ασίστ, επίδοση που κάνει κομμάτια εκείνη του Σουηδού legend που είχε 30 τέρματα και 7 ασίστ. Ο Μίλικ σε αυτό το διάστημα ισοφάρισε το ρεκόρ του Σουάρες, που είχε σκοράρει σε 5 σερί αγώνες.

Η παρουσία του στο Euro τον έκανε στα μάτια πολλών να είναι απλά ένας χασογκόλης, όμως άλλα στοιχεία του παιχνιδιού του όπως οι κινήσεις του εκτιμήθηκαν περισσότερο από τα κλαμπ. Έχοντας τα ταμεία της γεμάτα ρευστό από την πώληση του Γκονσάλο Ιγουαΐν, η Νάπολι μπορούσε να χτυπήσει σε όλα τα μέτωπα για να βρει αντικαταστάτη και τελικά το έκανε με τον επιθετικό τον οποίο ο Αγιαξ δεν ήθελε να χάσει από φέτος.

«Συγχαρητήρια στο τμήμα scouting που τον βρήκε, ήταν φανταστικός, οι αριθμοί του μιλάνε από μόνοι τους. Θέλαμε να τον κρατήσουμε, όμως τη στιγμή που συμφωνήσαμε ότι δεν θα φύγει φέτος, μας έγινε μια εντελώς διαφορετική πρόταση. Η Νάπολι τον ήθελε πολύ και ο Αρεκ ήθελε να πάει πολύ» ήταν τα λόγια του τεχνικού του Αγιαξ, Φρανκ Ντε Μπουρ.

milik_napoli_2

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το κλαμπ, ο Μίλικ έγινε η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του Αγιαξ αφού η Νάπολι τον απέκτησε με 32+1 εκατ. ευρώ. Ο Πολωνός είναι επίσης η πιο ακριβή εξαγωγή του ποδοσφαίρου της Ολλανδίας, αν και αυτό είναι περισσότερο χαρακτηριστικό του πως έχει η κατάσταση με τα ποσά στις μέρες μας, αφού κόστισε περισσότερο από Ρονάλντο, Ρομάριο, Σουάρες, Ιμπραΐμοβιτς, Φαν Νίστελροϊ, Ρόμπεν, Μπέρκαμπ, Σνάιντερ, Σταμ.

Ο Μίλικ, ίσως μαζί με τον Μανόλο Γκαμπιαντίνι, έχει το πολύ δύσκολο έργο να καλύψει το κενό του Ιγουαΐν, ο οποίος τη σεζόν 2015-16 έβαλε 36 γκολ στην Serie A και έσπασε ρεκόρ που κρατούσε 55 χρόνια. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, όμως η Νάπολι φτιάχνει ισχυρή παράδοση και τους επιθετικούς της…

Πηγή gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιταλία

Ο Μαρτίνες κλείνει τα αυτιά του στις “σειρήνες”!

Ο Λαουτάρο Μαρτίνες νιώθει ευτυχισμένος που βρίσκεται στον Μιλάνο και γι' αυτό τον λόγο δεν βλέπει καμία...
Εθνική Ανδρών

Ο επικρατέστερος για την θέση του αντί – Πογέτ!

Ο Γκουστάβο Πογέτ θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας, με το πρώτο όνομα να...
Ολλανδία

Ισπανικό… μπάσιμο για τον Παυλίδη!

Ο Έλληνας παιχταράς έχει μπει στο μάτι των Ισπανών, που... τσεκάρουν την περίπτωση του για το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά...
EURO U17

Στην Κύπρο το EURO U17 – Αυτοί θα διεκδικήσουν...

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας U17 κάνει σέντρα στην Κύπρο, για πρώτη φορά στα χρονικά. Ανάμεσα στις ομάδες...
ΗΠΑ

“Δεν ήθελα να φύγω από την Μπαρτσελόνα” – Ανακοίνωσε…...

Ο Αργεντινός αστέρας αναφέρθηκε στην απόφαση του να αποχωρήσει από τη Μπαρτσελόνα, αλλά και το πότε θα...