Ο Μπίλι Στιούαρτ έχει ένα “πλούσιο” βιογραφικό στην προπονητική, καθώς έχει διατελέσει προπονητής τερματοφυλάκων στη Λίβερπουλ, στην Έβερτον, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη Γουίγκαν και την Εθνική Αγγλίας, δουλεύοντας με όλα τα ηλικιακά γκρουπ και θεωρείται μάλιστα ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς ταλέντων στην χώρα του.
Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Μπίλι Στιούαρτ και δείτε τι είπε για το 4ο Training Camp Goalkeeper Evaluation, για το επίπεδο των τερματοφυλάκων και των ακαδημιών στην Ελλάδα, αλλά και την πλούσια καριέρα του.
Καλησπέρα κ. Στιούαρτ και καλώς ήρθατε στην Ελλάδα και στο Talentabout.gr. Είναι πραγματική τιμή μας που μας παραχωρείτε αυτή την συνέντευξη.
“Ευχαριστώ πάρα πολύ για το καλωσόρισμα στην Ελλάδα.”
Πείτε μας τι σας έκανε να θέλετε να συμμετάσχετε ως προπονητής στο 4ο Training camp Evaluation Goalkeeper, που διοργανώνει με ιδιαίτερη επιτυχία η Athens Goalkeeper Academy του κ. Χρήστου Λάμπρου;
“Είχα επισκεφθεί πριν μερικά χρόνια ένα camp στην Ελλάδα και είχα μείνει εντυπωσιασμένος από ορισμένους τερματοφύλακες που βρισκόντουσαν σε αυτό. Έτσι κάλεσα 4 από αυτούς για δοκιμή στην Έβερτον. Όσο ήμουν λοιπόν στην Ελλάδα, γνώρισα τον Χρήστο Λάμπρου που πραγματοποιεί εξαιρετική δουλειά στην ακαδημία του. Κάπως έτσι λοιπόν, ο Χρήστος μου ζήτησε να έρθω για μερικές μέρες, να συμμετάσχω και να δω αν μπορώ να βρω τερματοφύλακες, οι οποίοι θα ήταν αρκετά καλοί ώστε να δοκιμαστούν στην Αγγλία, από ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Μόλις ο Χρήστος «φιξάρισε» τις ημερομηνίες, ήταν μια απλή απόφαση να έρθω.
Υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι τερματοφύλακες όλων των ηλικιών στην Ελλάδα και έχω δει ήδη 2 που έχουν τη στόφα και το ταλέντο που χρειάζεται, ώστε να έρθουν στην Αγγλία να προπονηθούν και να δούμε αν μπορούν να συγκριθούν με τερματοφύλακες της ίδιας ηλικίας εκεί.”
Οι τερματοφύλακες που πρόκειται να μεταβούν στην Αγγλία μέσω του camp, θα προπονηθούν εκεί υπό τις οδηγίες σας;
“Ναι, θα προπονηθούν από εμένα αλλά και από σας προπονητές τερματοφυλάκων σας ομάδας.”
Κύριε Στιούαρτ, προέρχεστε από μια χώρα που η παράδοση σας στο ποδόσφαιρο και στο πως πρέπει να δουλεύει μια ακαδημία για την παραγωγή ταλέντων, είναι αδιαμφισβήτητη. Ποια η γνώμη σας για το επίπεδο των ακαδημιών στην Ελλάδα;
“Από ότι βλέπω, υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές και επίσης ορισμένοι Έλληνες τερματοφύλακες έχουν όπως είπα και πριν την κατάλληλη στόφα και ταλέντο που χρειάζεται. Όσο αφορά την Αγγλία, ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι ώρες προπόνησης που γίνονται στους τερματοφύλακες σε όλες τις ηλικίες. Μιλάμε για 4 προπονήσεις την εβδομάδα από την ηλικία των 9 ετών. Μάλιστα από αυτή την ηλικία αρχίζουν και υπογράφουν συμβόλαια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το ξεκίνημα τους στις ακαδημίες γίνεται ακόμα και πριν τα 9 τους χρόνια.”
Τι σας έκανε να διαλέξετε μια προπονητική καριέρα δουλεύοντας με μικρά παιδιά και πως ξεκινήσατε;
“Όταν ακόμη έπαιζα επαγγελματικά, ο πατέρας μου με ενθάρρυνε και μου έλεγε να αποκτήσω διπλώματα προπονητικής και να ασχοληθώ μαζί της. Ήμουν πολύ τυχερός στην καριέρα μου, καθώς είχα εξαιρετικούς προπονητές που με βοήθησαν στην καριέρα μου και ήθελα και εγώ να περάσω αυτή τη γνώση και στους επόμενους. Ο Τζο Κόριγκαν που ήταν προπονητής τερματοφυλάκων στην Λίβερπουλ και ο Στιβ Χέιγουεϊ που ήταν επικεφαλής των ακαδημιών της, ήταν αυτοί που μου έδωσαν την πρώτη μου ευκαιρία, όταν άρχισε να λειτουργεί η ακαδημία. Πάντα μου άρεσε περισσότερο να δουλεύω και να προπονώ νεαρούς τερματοφύλακες, βελτιώνοντας την τεχνική τους και την κατανόηση του παιχνιδιού, παρά να δουλεύω με τερματοφύλακες της πρώτης ομάδας που η μόνη σου έγνοια είναι να τους κρατάς σε υψηλό επίπεδο.”
Έχοντας ένα τεράστιο βιογραφικό και έχοντας δουλέψει με μικρές ηλικίες αλλά και με τερματοφύλακες πρώτης ομάδας, ποιος ήταν αυτός που ξεχωρίζετε και απολαμβάνατε να δουλεύετε μαζί του;
“Έχω δουλέψει με πάρα πολλούς, όντως. Για παράδειγμα, με τον Μάρτιν Χάνσεν που αγωνίζεται στην Ολλανδία και τον Πέτερ Γκουλάσκι που βρισκόταν στα γήπεδα της Γαλλίας για το Euro, τον Τζόρνταν Πίκφορντ στους U19 της Αγγλίας. Αλλά, ο αγαπημένος μου θα έλεγα ότι είναι ο Πέπε Ρέινα. Ήταν τόσο συγκεντρωμένος και πάντα δούλευε στο μάξιμουμ. Τεχνικά ήταν άριστος. Τέλος, θα κάνω και μια αναφορά στον Γέρζι Ντούντεκ, με τον οποίο επίσης έχω δουλέψει και όπως γνωρίζετε είναι πλέον ο θρύλος της Λίβερπουλ, ειδικά δε μετά την καταπληκτική του “παράσταση” στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 στην Κωνσταντινούπολη.
Το ποδόσφαιρο και οι μέθοδοι προπόνησης συνεχώς προοδεύουν και αλλάζουν. Τι χρειάζεται πλέον για να παραχθεί ένας σύγχρονος τερματοφύλακας;
“Το παιχνίδι είναι το ίδιο που ήταν πάντα. Όμως, οι ποδοσφαιριστές γίνονται γρηγορότεροι, η ταχύτητα της μπάλας, επίσης. Ο σύγχρονος τερματοφύλακας πρέπει να είναι ψυχικά δυνατός και να έχει την καλύτερη δυνατή αυτοπεποίθηση. Η ικανότητα του, στο να καταλαβαίνει και να “διαβάζει” το παιχνίδι, πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή. Από εκεί και πέρα, πρέπει να είναι αθλητικός όσο και οι υπόλοιποι παίκτες και να μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια. Τέλος η ικανότητα, η ταχύτητα και η δύναμη, παίζουν σημαντικό ρόλο.”
Ποια είναι η γνώμη σας για τον Τζο Χαρτ και την κριτική που δέχθηκε μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας από το Euro;
“Ο Τζο είναι ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας, αλλά δεν έπαιξε στο μάξιμουμ που θα μπορούσε να παίξει στο EURO. Είμαι σίγουρος, πως στο μέλλον θα δείξει πλήρως σε αντίστοιχο επίπεδο το πόσο πραγματικά καλός είναι.”
Μιλώντας για το Euro, ποια ομάδα πιστεύετε πως είναι το φαβορί για την κατάκτηση;
“Θα έλεγα η Γαλλία. Έχουν εξαιρετική ομάδα, ικανή και φυσικά έχουν το πλεονέκτημα ότι αγωνίζονται στη χώρα τους.”
Τέλος, θα ήθελα να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη, ζητώντας να μας ονομάσετε τον all time αγαπημένο σας τερματοφύλακα.
“Δεν έχω έναν! Είναι δύο και εξίσου εκπληκτικοί. Ο πρώτος είναι ο Ρέι Κλέμενς, που τον έβλεπα να υπερασπίζεται την εστία της Λίβερπουλ από την θέση μου στο ΚΟΠ και ο δεύτερος είναι ο Νέβιλ Σάουθχολ. Από εκεί και πέρα με την ευκαιρία θα αναφέρω και τον Μπρους Γκρόμπελααρ, με τον οποίο είχα τη τιμή να προπονούμαι μαζί του όταν βρισκόμουν στην Λίβερπουλ.”
Δείτε και ένα video προπόνησης του Mπίλι Στιούαρτ: