Παρασκευή, 29/03/24
Ακαδημίες

“Μια ακαδημία θα έχει αποτελέσματα όταν βρει τη φιλοσοφία της”

Το 4ήμερο 5-8 Μαΐου, στην Παιανία φιλοξενήθηκε το Elite Neon Cup 2016. Η ομάδα της Μπρέντφορντ κατάφερε και ξεχώρισε στις ηλικίες U13, νικώντας στον τελικό του τουρνουά την ΑΕΚ.

Ο υπεύθυνος ακαδημιών του αγγλικού συλλόγου, Όζι Αϊμπάντζι, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν με τα παιδιά. Που ρίχνουν το βάρος τους και πως εξηγούν σε ένα παιδί πως δεν είναι αρκετά καλός για να παίξει;

Παράλληλα μίλησε για την ομάδα της ΑΕΚ που τον εντυπωσίασε, όπως και τον… πολύ ψηλό Κωνσταντόπουλου που θα πετύχει στην Premier League.

Πως δουλεύουν οι Ακαδημίες στην Αγγλία;

“Στην Αγγλία, ο κάθε σύλλογος δουλεύει διαφορετικά έχει τη δική του φιλοσοφία και δουλεύει πάνω στο δικό του πλάνο. Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει ιδέες, που κάποιοι σύλλογοι τις ακολουθούν και κάποιοι άλλοι που δεν τους αρέσουν. Στην Αγγλία οι σύλλογοι προσπαθούν να εξελίξουν τη δική τους φιλοσοφία, όπως είπα και το πρόγραμμα που έχουν, πάνω σε αυτά που χρειάζονται οι προπονητές. Ο τρόπος δουλειάς διαφέρει, η Τσέλσι έχει διαφορετική από την Άρσεναλ και η Άρσεναλ από κάποιον άλλον σύλλογο. Αρκετές χώρες στην Ευρώπη ακολουθούν πιο αυστηρή φιλοσοφία από τις ομοσπονδίες”.

Στην Μπρέντφορντ σε ποιο τομέα ρίχνετε ιδιαίτερο βάρος;

“Εξαρτάται από το γκρουπ ηλικιών. Είναι διαφορετικό στις ηλικίες των 7, πάνω από τα 11. Εστιάζουμε στην τεχνική και στην ικανότητα να αφομοιώσουν το πλάνο μας και την ίδια στιγμή κοιτάζουμε να τους αναπτύξουμε την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, να το αγαπήσουν στο μακρύ ταξίδι που θα ακολουθήσουν μέχρι να φτάσουν σε μια ηλικία (12, 13 έως 16) που θα έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουν να εξελίσσουν τα σωματικά τους προσόντα και να αποκτούν την ψυχολογία που απαιτείται για να διαχειριστούν την αποτυχία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προπονούνται όλο και πιο πολύ πάνω στη θέση που αγωνίζονται και να είναι σε θέση να παίξουν 11 εναντίον 11. Θα πρέπει να παίζουν μπροστά σε κόσμο, σε διαφορετικά γήπεδα και θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητα σοβαρότητα”.

bred1

Πότε είναι επιτυχημένος ένας διευθυντής ακαδημιών;

“Πιστεύω ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί σε ένα παιδί ότι θα γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το μόνο μέτρο που έχουμε για να γίνουν κάποιοι επαγγελματίες είναι δουλέψουμε και να τους παροτρύνουμε να δουλέψουν στο πως θα μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους μέσα από τις προπονήσεις. Αυτό είναι επιτυχία: να βλέπεις τους παίκτες να δουλεύουν και να εξελίσσονται, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούν για να γίνουν επαγγελματίες και να παίξουν στην πρώτη ομάδα”.

Πόσοι παίκτες, προερχόμενοι από τις ακαδημίες, παίζουν στην πρώτη ομάδα σήμερα;

“Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις, και στα τελευταία έξι χρόνια είχαμε έντεκα παίκτες. Είναι καλά”.

bred2

Εμείς στην Ελλάδα, δεν βλέπουμε συχνά παιδιά από τις Ακαδημίες στην πρώτη ομάδα…

“Είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας. Η δουλειά του τεχνικού διευθυντή δεν είναι να πηγαίνει τους παίκτες στην πρώτη ομάδα, μιας και αυτή είναι δουλειά του προπονητή. Εμείς αυτού που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξελίσσουμε τους παίκτες και να τους πιέζουμε στο να βελτιωθούν. Αν είναι αρκετοί καλοί θα έχουν την ευκαιρία τους στην πρώτη ομάδα”.

Διάβασε περισσότερα στο: gazzetta.gr σε μια συνέντευξη του Παναγιώτη Δαλαταριώφ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΟΚ Ακαδημία

Στην… Ολλανδία η Ακαδημία του ΠΑΟΚ!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει αναδείξει αυθεντικά ταλέντα τα τελευταία χρόνια. Μία προσπάθεια...
Παναθηναικός Β'

Δυνατό πρότζεκτ του Παναθηναϊκού… κοιτάζει την “έξοδο”!

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής δείχνει πως... αποχωρεί από την ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.
Παναχαϊκή (U19) - Διαγόρας Ρόδου (U19)

Στα… χαρτιά το παιχνίδι της Παναχαϊκής επί του Διαγόρα!

Το παιχνίδι είχε οριστεί, ωστόσο ο Διαγόρας δεν έφτασε ποτέ στο γήπεδο και έτσι η Παναχαϊκή το...
Super League U19/U17/U15

Με μισές… αγωνιστικές το Σαββατοκύριακο στα πρωταθλήματα!

Τα πρωταθλήματα κάνουν σέντρα αύριο και θα ολοκληρωθούν αγωνιστικές, που δεν είχαν γίνει. Εκτός από το πρωτάθλημα της...
This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...