Εκ διαμέτρου αντίθετη, με το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Tο ποδόσφαιρο εμφανίζει ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης και τα χρήματα που διακινούνται γύρω από τη "στρογγυλή θεά" να πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συντάκτες του Forbes, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη τους για τα οικονομικά μεγέθη του "βασιλιά" των σπορ.
Αυξημένες εισροές από τα τηλεοπτικά συμβόλαια, τις προσοδοφόρες χορηγικές συμφωνίες και τα χρήματα από το Τσάμπιονς Λιγκ έχουν σαν αποτέλεσμα την οικονομική ευμάρεια των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων. Η οικονομική “αξία” των συλλόγων έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, με τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια να “είναι” ταυτόχρονα ευοίωνες. Οι μελετητές και συντάκτες του περιοδικού Forbes, εκ των πλέον εξειδικευμένων οικονομικών μέσων στον κόσμο, ερεύνησαν και εξέτασαν συστηματικά τα οικονομικά δεδομένα των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων, υπολογίζοντας την αξία του καθενός, δηλαδή το πόσα χρήματα θα ήταν δίκαιο να καταβάλει κάποιος για να αποκτήσει το 100% των μετοχών τους.
Το εντυπωσιακό στοιχείο που αποδεικνύει περίτρανα την οικονομική άνθιση και ευμάρεια της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας είναι πως η μέση αξία των 20 πλουσιότερων συλλόγων έχει φτάσει το 1,44 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 24% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Δηλαδή, η αξία των ομάδων μεγάλωσε κατά ¼ σε μόνο μία σεζόν.
Η αξία της βασίλισσας του ποδοσφαίρου, Ρεάλ Μαδρίτης, αποτιμάται στα 3,65 δισ. δολ. (+12% από πέρυσι), ποσό που τη φέρνει στην κορυφή της λίστας για 4η συνεχόμενη χρονιά. Για 11 συναπτά χρόνια καταφέρνει να έχει υψηλότερο τζίρο από κάθε άλλη ποδοσφαιρική ομάδα, ενώ σε επίπεδο αξίας είναι 2η μεταξύ των ομάδων σε όλα τα αθλήματα, όντας πίσω μόνο από τους Ντάλας Καουμπόις (4 δισ.) του αμερικανικού φούτμπολ.
Δεύτερη, στη σχετική λίστα, ανέρχεται η μεγάλη αντίπαλος της Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, με την αξία της να υπολογίζεται στα 3,55 δισ. δολ., ποσό κατά 12% μεγαλύτερο σε σχέση με την περσινή μελέτη του Forbes. Δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια οι Καταλανοί να βρεθούν στην κορυφή, αν εκμεταλλευτούν σωστά το υπερσύγχρονο γήπεδό τους, με το Καμπ Νόου να ετοιμάζεται να δεχτεί "λίφτινγκ" 300 εκατ. ευρώ.
Η 3η ομάδα, στη σχετική λίστα, είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι "Κόκκινοι Διάβολοι" έχουν μέρος των μετοχών τους εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την τιμή της μετοχής της ποδοσφαιρικής εταιρείας η αξία της Γιουνάιτεντ φτάνει τα 3 δισ. δολ., ενώ οι ειδικοί του Forbes θεωρούν πως τα 3,32 δισ. δολ. αποτελούν πιο σωστή αξιολόγηση. Το σημαντικό για τους "Κόκκινους" του Μάντσεστερ είναι πως κατέγραψαν το μεγαλύτερο λειτουργικό κέρδος στον κόσμο του ποδόσφαιρου (190 εκατ.)
Αναλυτικά οι 20 σύλλογοι με τη μεγαλύτερη οικονομική αξία, τα έσοδά τους, τα λειτουργικά κέρδη και το ποσοστό των χρεών σε σχέση με την αξία (τα ποσά σε εκατομμύρια δολάρια), είναι:
