Πέμπτη, 25/04/24
Ιταλία

Ο “μαέστρος” έχει γενέθλια! (vids)

Είναι σίγουρα θρύλος. Είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές στον κόσμο που δεν έχουν εχθρό. Όποιον κι αν ρωτήσεις θα σου πει τα καλύτερα. Έπαιξε και στις τρεις μεγαλύτερες ομάδες της Ιταλίας. Όλες τους έχουν έχθρα μεταξύ τους, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο. Κι όμως δεν μισήθηκε από κανένα οπαδό, δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ προδότης και συνεχώς γινόταν καλύτερος. Σαν το καλό κρασί που τόσο του αρέσει.

Πως ξεκίνησε

Ο Πίρλο άρχισε την ενασχόλησή του στη Μπρέσια. Ξεκίνησε ως δεκάρι και έκανε το ντεμπούτο του στα 16 του χρόνια. Ο προπονητής της Ίντερ, Λουτσέσκου, τον έβαλε αμέσως στη λίστα επιθυμιών του και τον έκανε δικό του μετά από τρεις σεζόν και 47 εμφανίσεις με 7 τέρματα. Όμως στο Μιλάνο δεν είχε θέση βασικού και δόθηκε δανεικός στη Ρετζίνα. Την επόμενη σεζόν έκανε μόλις τέσσερις εμφανίσεις με τους “νερατζούρι” κι έτσι στο υπόλοιπο μισό της σεζόν, δόθηκε δανεικός στη Μπρέσια, όπου έκανε άλλες 10 συμμετοχές.

Μίλαν

Μετά από τρεις σεζόν στο ρόστερ της Ίντερ κι αφού δεν κατάφερε ποτέ να βρει θέση βασικού, Μίλαν και Ίντερ συμφωνούν στη μεταγραφή του. Οι δυο ομάδες συμφώνησαν σε τρεις ανταλλαγές παικτών, κάτι που κίνησε τις υποψίες της ομοσπονδίας, όμως τελικά δεν αποδήχτηκε τίποτα.

Ο Πίρλο αμέσως γίνεται βασικός κι εξελίσεται σε παίκτη-κλειδί για τη Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι, παίζοντας λίγο μπροστά από τους δύο αμυντικούς, ως πλεϊμέικερ, θέση που του είχε μάθει ο Ματσόνε στη Μπρέσια, αφού ως δεκάρι έπαιζε ο Μπάτζιο.

Παίκτες έρχονταν κι έφευγαν όμως ο Πίρλο μαζί με τους Γκατούζο και Ζέεντορφ ήταν μια τριάδα που δεν άλλαζε σχεδόν ποτέ. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο Champions League, δίνοντας την ασίστ μάλιστα στο πρώτο γκολ του Ιντζάκι το 2007, ενώ ήταν βασικός και στη “τραγωδία” της Κωσταντινούπολης, όταν το 3-0 του ημιχρόνου, έγινε 3-3, με τη Λίβερπουλ να κατακτά το τρόπαιο στα πέναλτι.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Πίρλο στην αυτοβιογραφία του, εκείνη ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής του, ενώ σκέφτηκε ακόμα και να παρατήσει το ποδόσφαιρο.

Επίσης κέρδισε ένα Κόπα Ιτάλια, ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας, ένα διηπειρωτικό και δύο Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, ενώ βγήκε δεύτερος με την ομάδα του στο πρωτάθλημα τις χρονιές 2005 και 2006, ενώ στη τελευταία αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Καλτσιόπολι όπου ήταν μπλεγμένη και η Μίλαν, με την τιμωρία της να είναι να ξεκινά την επόμενη σεζόν με –30.

Στη τελευταία του σεζόν στους “ροσονέρι”, έπαιξε συνολικά 25 φορές, αρκετές ως αλλαγή, ενώ λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Σκουντέτο, ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από την ομάδα, αφού το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε με αμοιβαία απόφαση.

Έκανε συνολικά 401 εμφανίσεις με τη φανέλα της, πετυχαίνοντας 41 τέρματα.

Γιουβέντους

Η Γιουβέντους είχε δύο συνεχόμενες έβδομες θέσεις και δε θα μπορούσε να μη δει τον Πίρλο ως μια σπουδαία μεταγραφή. Με τον Αντόνιο Κόντε στον πάγκο, η “Μεγάλη Κυρία” έψαχνε μια νέα αρχή και μαζί με τους Μαρκίζιο και Βιντάλ έφτιαξαν ένα απίστευτο τρίο στο κέντρο όπου έμοιαζε ανίκητο από κάθε πλευρά. Κι έτσι ήταν, με τη Γιουβέντους να κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα από την πρώτη σεζόν του Πίρλο, με τον Ιταλό μέσο να παίζει σε 41 παιχνίδια συνολικά δίνοντας 13 ασίστ(πρώτος στη σχετική κατηγορία) και βάζοντας τρία γκολ.

Ακολούθησαν άλλα δύο πρωταθλήματα, δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας κι ένας χαμένος τελικός Κόπα Ιτάλια με τον Πίρλο να αποδεικνύει σε όλους όσους τον θεωρούσαν τελειωμένο, πως μόνο τέτοιος δεν είναι.

Μπήκε στην ενδεκάδα της χρονιάς και στις τρεις σεζόν, ενώ ψηφίστηκε ως τέταρτος καλύτερος Ευρωπαίος μέσος το 2012. Το καλοκαίρι του 2015 κατέκτησε ακόμη ένα πρωτάθλημα με τη “Μεγάλη Κυρία”, ακόμη ένα Κύπελλο, όμως, δεν μπόρεσε να κάνει δικό του και το “κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά” με τη “Γιούβε” να χάνει στον τελικό από την Μπαρτσελόνα και τον “μαέστρο” να ξεσπά σε κλάματα. Εικόνα που όσος καιρός και αν περάσει δεν ξεχνιέται.

Αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο του παιχνίδι με τους “μπιανκονέρι” πριν πάρει μεταγραφή για το MLS και την ομάδα της Νέας Υόρκης.

Εθνική

Με την εθνική Ιταλίας έχει ήδη 113 συμμετοχές, όμως έχει φορέσει ελάχιστα το περιβραχιόνιο λόγω Καναβάρο-Μπουφόν. Έχει πετύχει 13 τέρματα κι έχει πάρει μέρος σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το Ευρωπαϊκό του 2004 μέχρι και το πρόσφατο Μουντιάλ, παίζοντας σε όλα ως βασικός.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006, δίνοντας μαγική ασίστ με τακουνάκι στον Γκρόσο για το 2-1 στον ημιτελικό με τη Γερμανία στην παράταση.

Ήταν ο καλύτερος παίκτης των “Ατζούρι” στο Ευρωπαϊκό του 2012 όπου χάθηκε από την Ισπανία στο τελικό, ενώ ήταν παρών και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Μετά το Μουντιάλ στη Βραζιλία, ανακοίνωσε πως δε θα ξαναφορέσει το εθνόσημο, όμως η απομάκρυνση του Πραντέλι αλλά κυρίως η πρόσληψη του Κόντε, τον έκανε να αλλάξει γνώμη, επιστρέφοντας σε αυτή, μετά από δύο παιχνίδια.

Τι έχουν πει για αυτόν

Μαρτσέλο Λίπι: “Ο Πίρλο είναι ένας σιωπηλός ηγέτης. Μιλάει με τα πόδια του”.

Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ: “Το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για μια μπάλα, είναι τα πόδια του Πίρλο“.

Μπουφόν: “Κατάλαβα ότι υπάρχει Θεός, όταν ο Πίρλο ήρθε και μου είπε ότι συμφώνησε να έρθει στη Γιουβέντους. Είναι απίθανο να βρεις ένα τέτοιο παίκτη ελεύθερο”.   “Ο Πίρλο μαζί με τον Μπάτζιο είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η Ιταλία τα τελευταία 25 χρόνια”.

Μάικλ Κοξ: “Αν είναι ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του; Όχι, δεν είναι… Όμως είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός!”.

https://www.youtube.com/watch?v=r3IID1bu16g

https://www.youtube.com/watch?v=RW2uKefAcfg

Buon compleanno “Maestro”!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Super League U17

“Χαμός” στα ημιτελικά της Super League U17 για μια...

Η Super League U17 έφτασε αισίως στα ημιτελικά των μπαράζ αγώνων, για μια θέση στον τελικό που...
Super League U19

Με δυο μεγάλα ντέρμπι έρχεται η Super League U19!

Το πρωτάθλημα της Super League U19 φτάνει στο τέλος του, με τον Ολυμπιακό να έχει ένα μικρό...
Ιταλία

Στη Γιουβέντους μιλούν με τον… αντί – Αλέγκρι!

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δύσκολα θα παραμείνει στον πάγκο της Γιουβέντους, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν τον......
Άρης

Στην Κρήτη για ταλέντα ο Άρης!

Ο Άρης ψάχνει να βρει νεαρούς ποδοσφαιριστές για την Ακαδημία του και έτσι ξεκινά δοκιμές στους μελλοντικούς...
Σαουδική Αραβία

Ο Ράκιτιτς δείχνει το… μέλλον του Μόντριτς!

Ο Κροάτης αστέρας κοιτάζει πως να... φέρει το φιλαράκι του στα λημέρια του, για να συνεχίσει την...