TALENTABOUT.GR | Ομάδες | ΠΑΟΚ | Βασίλης Μήττας:”Αυτοσκοπός είναι η εκπαίδευση ΟΧΙ το αποτέλεσμα…”
ΠΑΟΚ

Βασίλης Μήττας:”Αυτοσκοπός είναι η εκπαίδευση ΟΧΙ το αποτέλεσμα…”

Ο νέος προπονητής της U20 του ΠΑΟΚ, Βασίλης Μήττας, μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν τα τμήματα υποδομής του Δικεφάλου και τη γενικότερη οργάνωση της ομάδας με τη δημιουργία στελεχών για την επάνδρωση του club σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24 Μαρτίου 2016 | Talentabout.gr Team

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βασίλης Μήττας στο “Libero FM“:

Για το πώς κυλάει η χρονιά για τις ακαδημίες:

Εμείς δεν ασχολούμαστε με τα αποτελέσματα, αλλά με την καθημερινότητα που πρέπει να τρέξουν οι προπονητές, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να φτάσουν στο ανδρικό ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα στην ακαδημία δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Κάποιοι προσπαθούν να το αποδείξουν και με πράξεις αυτό, μιλώντας και για άλλες ομάδες στην Ελλάδα που το προσπαθούν.

Για τη σημασία της νίκης και στις ακαδημίες:

Όταν μπαίνει μία ομάδα στο γήπεδο, μπαίνει για να κερδίσει. Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι δομημένο έτσι ώστε να μη θυσιάζονται πράγματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας για το αποτέλεσμα. Να μην είναι αυτοσκοπός. Σίγουρα όταν τα παιδιά όταν μπαίνουν στο γήπεδο θέλουν να κερδίζουν.

Για το δικό του μεγάλο κομμάτι ευθύνης:

Είναι όλα τα τμήματα του ΠΑΟΚ, από την U6 έως την U20, περίπου 300 παιδιά. Αν και κανονικά το σωστό είναι ανακοινώσουμε κάτι από το επίσημο site της ΠΑΕ, υπάρχει μία σκέψη το επόμενο διάστημα να παρουσιάσουμε στο κοινό της πόλης τον τρόπο που λειτουργεί η ακαδημία. Θα μπορούν και άλλοι προπονητές να έρχονται να δουν το οργανόγραμμα των ακαδημιών, τον προγραμματισμό που έχουμε για τον τρόπο που δουλεύουν τα παιδιά ανά εβδομάδα, ανά μήνα, ανά χρόνο. Νομίζω ότι η γνώση πρέπει να μεταδίδεται και αυτή είναι η λογική μας. Είμαστε ανοιχτοί στο να βλέπουμε και να μαθαίνουμε νέα πράγματα και να μεταφέρουμε και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει. Το σκεφτόμαστε, θέλουμε να βρούμε χρόνο, θα το ανακοινώσουμε.

Για τον τρόπο συνεργασίας με τους προπονητές και τον διπλό ρόλο του κ. Πουρλιοτόπουλου:

Δεν έχει αλλάξει κάτι, όλοι οι προπονητές είναι από τις 9 το πρωί στα γραφεία. Υπάρχει χρόνος να συναντιόμαστε. Ο κ. Πουρλιοτόπουλος είναι συνδετικός κρίκος με την πρώτη ομάδα. Με τη μεταφορά του κ. Ιβιτς στην πρώτη ομάδα έπρεπε να συνεχίσει η ακαδημία. Αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος της Β ομάδας είναι στην πρώτη ομάδα. Όλο το προπονητικό τιμ είναι εκεί πλέον, γνωρίζουν τι σημαίνει ΠΑΟΚ, το καλό του συλλόγου, η διαχείριση νικών και ηττών. Είναι και πολλά παιδιά από την ακαδημία εκεί.

Για το 17 στα 17 της U15:

Είναι πρόβλημα, δεν είναι καλό γιατί οι περισσότερες νίκες είναι πολύ εύκολες. Είναι κάτι συνηθισμένο όμως, συνέβη και περασμένες χρονιές. Εμείς ψάχνουμε ανταγωνιστικά παιχνίδια και δε βρίσκουμε στην Ελλάδα. Μόνο στο εξωτερικό μπορούμε να βρούμε λύση και από εσωτερικά παιχνίδια με τις μεγαλύτερες ομάδες και με δουλειά στην προπόνηση.

Για τις ευρωπαϊκές συμμετοχές των ακαδημιών:

Σήμερα φεύγει η U15, τα παιχνίδια τους είναι τις επόμενες ημέρες. Αυτά είναι σημαντικά τεστ για τα παιδιά και τους προπονητές, βλέπουν τη λειτουργία του εξωτερικού. Αυτά τα τουρνουά είναι ένα μάθημα για όλους. Η συμμετοχή μας είναι κλεισμένη από την αρχή του έτους. Φέτος και οι γεννημένοι στο 2006 πηγαίνουν στο εξωτερικό, προσπαθούμε από 10 χρόνων να πηγαίνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη προσπάθεια κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για τη συμμετοχή μας σε τουρνουά το εξωτερικό, τώρα έρχονται πολλές προτάσεις. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση που στηρίζει το μπάτζετ για τα μεταφορικά έξοδα, αφού έχουμε από τις διοργανώσεις εξασφαλισμένη τη διαμονή.

Για τη σημασία των παραστάσεων του εξωτερικού στους μικρούς ποδοσφαιριστές:

Τα παιδιά που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα τώρα δεν έχουν παίξει στο εξωτερικό με την ακαδημία, ο Πέλκας, ο Κάτσε, ο Κίτσιου. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα παιδί μας φτάσει να παίζει στην πρώτη ομάδα έχοντας παίξει στο εξωτερικό στις ακαδημίες με μεγάλες ομάδες θα μπορεί να το διαχειριστεί πολύ διαφορετικά. Αρχικά του προκαλεί μεγάλη εντύπωση να παίξει με την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους, σταδιακά και μετά  από κι άλλα παιχνίδια με τέτοιους αντιπάλους απομυθοποιεί κάπως τα δεδομένα. Υπάρχουν παιδιά που έχουν παίξει 2-3 φορές με την Μπαρτσελόνα, έχουμε παίξει με Γιουβέντους και με την Μπάγερν Μονάχου και με άλλες μεγάλες ομάδες. Τους γίνεται συνήθεια, όταν θα φτάσουν 20 χρόνων και θα παίζουν σε ευρωπαϊκό παιχνίδι απέναντι τους θα συναντούν παίκτες με τους οποίους έπαιξαν αντίπαλοι 4-5 φορές νωρίτερα. Αυτό θα συμβεί όταν η σημερινή U17 πάει στην πρώτη ομάδα και αγωνιστούν σε ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Για τον Γκαρσία προπονητή:

Ο θεσμός του προπονητή είναι σεβαστός από όλα τα παιδιά, όποιον και να έχουν απέναντι. Όταν τα παιδιά βλέπουν ανθρώπους που αποθέωναν, είναι ένα κίνητρο παραπάνω. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν και στους ανθρώπους της ακαδημίας πράγματα, έχοντας παίξει σε υψηλό επίπεδο. Αυτή είναι η σημασία της ακαδημίας, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Ο Γκαρσία έχει τη μεταδοτικότητα, όλοι οι προπονητές των ακαδημιών ήταν καλοί σε αυτό το κομμάτι. Και ο κ. Ίβιτς ήταν πολύ καλός σε αυτό τον τομέα.

Για την πορεία της U20: Θεωρώ εξαιρετική την πορεία της U20. Αυτό φαίνεται και από τη συμμετοχή παικτών στην πρώτη ομάδα. Δε μένουμε στη βαθμολογική θέση. Δεν είναι εύκολη η μετάβαση στην πρώτη ομάδα. Φέτος συμμετέχουν 4-5 παιδιά και μπορεί να είναι έτοιμοι μετά από 2 χρονιά να παίξουν με την πρώτη ομάδα. Από 50 οπαδούς στις κερκίδες πρέπει να μάθουν να παίζουν μπροστά σε 20 χιλιάδες κόσμο.

Για τον στόχος της στελέχωσης: Είναι σημαντικός στόχος να βγάζουμε στελέχη. Συμβαίνει στο εξωτερικό και πρέπει να συμβαίνει στην Ελλάδα. Ομάδες που δημιουργούν στελέχη στις ακαδημίες να τα εκμεταλλεύονται στην πρώτη ομάδα. Όταν εκπαιδεύεις μορφωμένους ανθρώπους στην ακαδημία, πρέπει να τους εκμεταλλευτείς και στην πρώτη ομάδα.

Για τα κύρια χαρακτηριστικά του προπονητή Ίβιτς:

Αυτή τη στιγμή έχει μόνο θετικά για τον σύλλογο η μεταφορά του κ. Ίβιτς στην πρώτη ομάδα. Γνωρίζει τι είναι ο ΠΑΟΚ. Έχει επίγνωση του τακτικού κομματιού και τη βελτίωση του παιχνιδιού της και φάνηκε στα πρώτα παιχνίδια αυτό, σε αυτόν οφείλεται η βελτίωση. Σέβεται τον ποδοσφαιριστή και θέλει πειθαρχία. Τον θεωρώ πολύ αξιοκρατικό. Έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει μεγάλος προπονητής.

Για τον προγραμματισμό με τους προπονητές των ακαδημιών:

Από τα μέσα μίας χρονιάς προετοιμάζεις την επόμενη. Θα πρέπει να γίνουν αυτονόητα αυτά στην Ελλάδα, δε θα πρέπει να τα περιμένεις όλα μπροστά σου.

Για τα προβλήματα τραυματισμών στη Μεσήμβρια και να έχουν πρόβλημα οι ακαδημίες:

Απάντησε ο προπονητής της πρώτης ομάδας και συμφωνώ και εγώ. Τα παιδιά της U20 δεν έχουν τόσους τραυματισμούς, αλλά είναι και διαφορετικές οι επιβαρύνσεις. Η U20 διαχειρίζεται πιο εύκολα το παιχνίδι για παράδειγμα, έχει ευκολότερους αντιπάλους.

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ