Δεν έχουν τελειώσει ούτε το Δημοτικό, αφού πάνε στην ΣΤ’ τάξη.
Είναι λίγο πριν μπουν στην εφηβεία, αλλά δείχνουν πως είναι μεγάλα ταλέντα και πως αν συνεχίσουν την σκληρή δουλειά θα μπορέσουν μέσα στα επόμενα χρόνια να δώσουν πολλούς τίτλους στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ.
Όπως κάνουν άλλωστε και με το τμήμα U12 του “δικέφαλου του Βορρά”. Μάλιστα, για την ακρίβεια η “φουρνιά” του 2004 που έχουν στα χέρια τους οι Θεσσαλονικείς έχει σπάσει τα κοντέρ!
Συγκεκριμένα από την σεζόν 2014- 2015 έχει ήδη κατακτήσει ένα σωρό τίτλους, όπως το τουρνουά Max Sports στο Βελιγράδι, το τουρνουά της Αθήνας (Βριλήσσια), το Παναγιώτης Κατσούρης, ενώ στο τουρνουά Pfingst Cup της Γερμανίας τερμάτισαν στην τρίτη θέση, ανάμεσα σε 150 ομάδες, χάνοντας στα πέναλτι τον ημιτελικό.
Ακολούθησε το Invitational Cup στη Σουηδία, το οποίο επίσης κέρδισε ο ΠΑΟΚ, σειρά είχε η πρώτη θέση στα προκριματικά του Lokoball στο μακρινό Νοβοροσίσκ, ενώ στο τελικό τουρνουά του Lokoball στη Μόσχα, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τη δεύτερη θέση, χάνοντας τον τελικό στην διαδικασία των πέναλτι.
Έτσι, σε 49 διεθνή ματς το τμήμα U12 του ΠΑΟΚ έχει χάσει μόνο μια φορά, ενώ ανελλιπώς σε κάθε διοργάνωση μπορεί να καμαρώνει εκτός των άλλων, για το ότι αναδεικνύει τους πολυτιμότερους παίκτες, είτε πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ, είτε για μέσο, ακόμα και για τερματοφύλακα.
Βέβαια εκτός από τους παίκτες που έχουν πλούσιο ταλέντο μεγάλο ρόλο παίζουν και οι προπονητές τους. Απόστολος Παπαβασιλείου και Δημήτρης Ταξίδης συνεργάζονται τα τρία τελευταία χρόνια με αυτά τα παιδιά, τα οποία και κατανοούν τόσο ως άτομα, αλλά και ως μελλοντικούς ποδοσφαιριστές.
Ξέρουν πως δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς παιδιά που έχουν πολλές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα προσπαθούν να κάνουν βήματα προόδου και με το ποδοσφαιρικό τμήμα του “δικέφαλου του Βορρά”.
«Ένα παιδί μπορεί να κλαίει με λυγμούς επειδή, για παράδειγμα αστόχησε σε πέναλτι σε τελικό, μπορεί να δείχνει απαρηγόρητο και ίσως εκείνη τη στιγμή είναι, μα θα το ξεχάσει πολύ γρήγορα», λένε και οι δύο.
«Αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι η απόδοση σωστού ποδοσφαίρου, το πάτημα πάνω στα βήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που εφαρμόζει η ακαδημία του ΠΑΟΚ, η συνεχής δουλειά που εξελίσσει έναν αθλητή.
Υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά, που καταβάλλονται όμως από άγχος, από την πίεση υψηλών προσδοκιών, από την κόπωση, σωματική και συναισθηματική, για τα οποία είναι προτιμότερο να ασχοληθούν τελικά με τον αθλητισμό σε επίπεδο εκτός πρωταθλητισμού”, δηλώνει ο Παπαβασιλείου.
«Οι στιγμές μπορεί να ξεθωριάζουν, αλλά οι διεθνείς εμπειρίες, η αίσθηση του να κερδίζεις ονομαστές ομάδες μεγάλων σχολών ποδοσφαίρου, το να είσαι 12 χρονών και να παίζεις, για παράδειγμα, τελικό στο τουρνουά “Marc Overmars” ενώπιον 3.500 θεατών (!) δεν είναι κάτι που ξεχνιέται. Είναι γεγονότα που χτίζουν ποδοσφαιρικές προσωπικότητες.
Πρώτα είναι το παιδί και μετά ο ποδοσφαιριστής. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για παιδιά της Στ’ Δημοτικού με διάβασμα, υποχρεώσεις και δραστηριότητες και εκτός ποδοσφαίρου. Και καταφέρνουν να είναι άψογοι σε όλα. Είναι καλοί μαθητές – συχνά διαβάζουν ή κοιμούνται στο λεωφορείο προς και από την προπόνηση – είναι συνεπείς, πειθαρχημένοι, προσγειωμένοι και δουλεύουν πολύ.
Αν εξαιρέσει κανείς αστάθμητους παράγοντες, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η γενιά, εφόσον συνεχίσει να είναι προσγειωμένη και να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο, ένα πράγμα οφείλει να έχει στο μυαλό της. Να ακολουθήσει σωστά τα βήματα που θα την φέρουν στην πρώτη ομάδα», τονίζει ο Δημήτρης Ταξίδης.
Την U12 του ΠΑΟΚ απαρτίζουν 22 παιδιά εκ των οποίων οκτώ από τα οποία κάνουν πολλά χιλιόμετρα , τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για να προπονηθούν, καθώς έρχονται από την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, τη Βέροια, το Κιλκίς, την Καβάλα, την Κασσανδρεία. Δύο από αυτά τα παιδιά δε, προέρχονται από την Κύπρο και για ευνόητους λόγους έρχονται πιο σπάνια στην Θεσσαλονίκη.
Την U12 του ΠΑΟΚ αποτελούν οι: Μοναστηρλής Δημήτριος, Μπότης Νικόλαος, Ζαφειριάδης Βασίλειος, Λαζαριώτης Γεώργιος, Αφεντίτσας Πάρης, Ζίλος Αγγελος, Σινανάι Μάριος, Ζογγού Αλκης, Λουφάκης Μάρκος, Συμεωνίδης Αναστάσιος, Χρυσοβέργης Μάριος, Κεδίκογλου Αλέξανδρος, Θωμαϊδης Κωνσταντίνος, Ρούμιαντσεβ Βίκτωρ, Σμυρλής Λάμπρος, Τζιώρτζης Μάριος, Μπατήρας Μιχαήλ, Αθανασίου Ανδρέας, Κούτσιας Γεώργιος, Τσίκος Ζήσης, Τασιούρας Ελευθέριος, Παναγίδης Μιχαήλ.