H αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα έχουμε μάθει να αποκαλούμε έναν παίκτη “ταλέντο” μέχρι τα… 25.
Κάτι που φυσικά είναι λάθος και φυσικά δεν ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες είναι ποδοσφαιρικά προηγμένες.
Επίσης, στη χώρα μας οι περισσότερες ομάδες δεν δίνουν ευκαιρίες στους νέους ποδοσφαιριστές να αναδείξουν το ταλέντο τους, κάτι που φυσικά είναι λάθος.
Έτσι, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2009 και κράτησε ως τον Δεκέμβριο του 2015 φαίνεται ποιες χώρες και ποιες ομάδες προσπαθούν, ώστε να αξιοποιήσουν τα νέα… φιντάνια.
Συγκεκριμένα οι παίκτες που δεν είχαν γίνει ακόμη 22 ετών, αλλά είχαν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους αυτά τα χρόνια που διεξαγόταν η έρευνα έφταναν το 14,6% στα κορυφαία 31 πρωταθλήματα της Ευρώπης. Όμως αυτά τα ποσοστά διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα στην Κροατία το ποσοστό έφτανε 28,7% και στην Κύπρο μόλις το 6,1%.
Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα της Ηπείρου μας με την Bundesliga να είναι πρώτη με διαφορά (14,5%) στην αξιοποίηση των ταλέντων σε σχέση με την Serie A και την Premier League που αγγίζουν το 7,5% και δεν δίνουν τόσες ευκαιρίες σε νέους παίκτες.
Παράλληλα, η έρευνα καθιστά σαφές και ξεκάθαρο πως οι ομάδες που δίνουν τις περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες είναι οι Λοκομοτίβ Ζάγκρεμπ (54,2%), ΟΦΚ Βελιγραδίου (43%), Φέγενορντ (39,8%), ενώ από τα κορυφαία πρωταθλήματα εκείνες είναι οι Σάλκε (25%), Τουλούζ (24,2%) και η Μπάγερ Λεβερκούζεν (20,7%) με την ομάδα που αντιπροσωπεύει την Premier League να είναι η Λίβερπουλ με 14,7%.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Εκείνη με τους συλλόγους που προτιμούν τους έμπειρους παίκτες με την ΑΕΛ Λεμεσού να δίνει σχεδόν… μηδαμινές ευκαιρίες σε πιτσιρικάδες με το ποσοστό αξιοποίησής τους να φτάνει το 0,2%. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα με την Στόουκ με το ποσοστό της να φτάνει το 0,4% και να είναι ίδιο με εκείνο των πρωταθλητών της Ιταλίας, Γιουβέντους (0,4%).
Τώρα όσον αφορά τις ομάδες της Premier League εκεί αυτοί που “σκοτώνουν” τους νεαρούς παίκτες είναι οι Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι με 0,5% και 1,4% αντίστοιχα.
Αυτοί που έχουν εικόνες… βετεράνου και είναι μόλις λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από 20 ετών είναι οι Ρούμπεν Νέβες (Πόρτο), Γιούρι Τιέλεμανς (Άντερλεχτ), Μπριλ Εμπόλο (Βασιλεία), Ενές Ουνάλ (Μπρέντα- δανεικός από την Μάντσεστερ Σίτι), Αντέ Κορίτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ) και Ρενάτο Σάντσες (Μπενφίκα).
Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν τους πιο έμπειρους παίκτες που έχουν γεννηθεί το 1995, 1996 και 1997 με τις επιδόσεις τους στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, αλλά τα πιο… περιθωριακά.
Η… τάξη του 1995
Η… φουρνιά του 1996
Οι… πιτσιρικάδες του 1997