Τρίτη, 21/05/24
Όλα για τις ακαδημίες

Στέλιος Αποσπόρης

Κατ’ αρχάς ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιο παιδί σε μία ομάδα;
Θα έλεγα ότι η ιδανική ηλικία για ένα παιδί είναι από 6 ετών και αργότερα. Η ηλικία αυτή είναι ιδανική για να αγαπήσει ένα παιδί το ποδόσφαιρο και εν γένει τον αθλητισμό. Αυτό, άλλωστε, είναι και το πρώτο που κοιτάμε. Μας ενδιαφέρει το κάθε παιδί να θέλει να παίζει ποδόσφαιρο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να βελτιωθεί μέσα από την προπόνηση. Υπάρχουν πολλά περιστατικά στα οποία τα παιδιά δεν θέλουν να παίξουν και τα πιέζουν οι γονείς τους. Ούτως ή άλλως μας ενδιαφέρει πρωτίστως η διάθεση κι όχι η ικανότητα.

Το ταλέντο δεν παίζει ρόλο;
Σ’ αυτή την ηλικία όχι. Κάποιοι ξεχωρίζουν από κάποιους άλλους, ωστόσο στις μικρές ηλικίες τα παιδιά αφομοιώνουν τόσο γρήγορα όσα μαθαίνουν που κάποιος και να μην είναι καλός τεχνικά σε έξι μήνες μπορεί να είναι άλλος ποδοσφαιριστής. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει κυρίως να θέλει να παίξει ποδόσφαιρο, να έχει όρεξη γι’ αυτό που κάνει και στη συνέχεια αναλαμβάνουμε εμείς να τον κάνουμε τεχνικά άρτιο. Όλα αυτά βέβαια μέσα από ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που έχει η κάθε ακαδημία.

Τι πρέπει να προσέχει ένας παίκτης νεαρής ηλικίας όταν ξεκινάει;
Ξεκινάμε από απλά θέματα τεχνικής επιδεξιότητας, όπως πχ η οδήγηση της μπάλας. Αρχικά αυτό είναι το πιο σημαντικό και σιγά σιγά μπαίνουμε σε πιο τεχνικά κομμάτια, όπως είναι η σύγχρονη τακτική κτλ. Μέσα από την προπόνηση τα παιδιά παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση αν θέλουν ν’ ασχοληθούν σε αυτό και αναπτύσουν ικανότητές και επιδεξιότητες όπως να μάθουν να τρέχουν σωστά, να γνωρίζουν την ένταση που θα χρησιμοποιήσουν στην προπόνηση κι άλλα τεχνικά θέματα.

Πότε είναι έτοιμος ένας παίκτης να μπει σε ρυθμό αγώνων;
Στην ηλικία 10-11 ετών βάζουμε τα παιδιά σε πραγματικές συνθήκες αγώνα και τους δίνουμε παραστάσεις απ’ όσα θα δουν στο μέλλον, τους βάζουμε σε κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων και δουλεύουμε πιο συγκεκριμένα πάνω τους. Ουσιαστικά μέσα από την προπόνηση έρχονται όλα, εκεί βελτιώνονται τα παιδιά και μαθαίνουν να δουλεύουν σωστά. Παράλληλα μαθαίνουν κι άλλα πράγματα όπως την αγάπη για τον αθλητισμό, ενώ όσο μεγαλώνουν ηλικιακά οι ποδοσφαιριστές τόσο μεγαλώνει και ο ανταγωνισμός κι εκεί βλέπουμε ποιος αντέχει και ποιος όχι. Είναι σημαντικό να μην απογοητεύονται όσοι δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής γιατί μέσα σε λίγους μήνες μέσα από την προπόνηση μπορεί να εξελιχθούν σαν παίκτες.

Οι Έλληνες νέοι ποδοσφαιριστές διακρίνονται για κάποια ικανότητά τους;
Το χαρακτηριστικό που έχουν τα παιδιά όπως το βλέπω εγώ δίνουμε μεγάλη βάση στην αθλητική ικανότητα του παίκτη κι αφήνουμε μέρη όπως πχ η τεχνική. Αυτό συμβαίνει γενικά στην Ελλάδα κι έχει ως αποτέλεσμα η εικόνα του Έλληνα στο εξωτερικό να είναι καλή στην αμυντικογενή παρουσία, ενώ τεχνικά δεν είναι όπως πρέπει. Πρέπει ν’ αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας όσο προχωρούμε εστιάζοντας στην ατομική τεχνική και στη συνέχεια στα επιμέρους στοιχεία.

Ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά των γονιών;
Ο γονέας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όταν πηγαίνει σε μια ακαδημία είναι να εμπιστευτεί το παιδί του στην ακαδημία αυτή. Πρέπει να έχει κάνει την έρευνα του για το τι θέλει και να μην συμμετέχει ενεργά: να μην συμβουλέυει το παιδί πώς να λειτουργεί στην προπόνηση ή στο παιχνίδι, να μην υποδεικνύει στον προπονητή σε ποια θέση παίζει το παιδί του και να μην διαμαρτύρεται για το χρόνο συμμετοχής του. Γενικά ο γονέας δεν πρέπει ν’ ανακατεύεται στην ποδοσφαιρική εξέλιξη του παιδιού. Αντίθετα θα πρέπει να υποστηρίζει το παιδί του ακόμη κι όταν δεν παίζει ή δεν έχει χρόνο συμμετοχής, ακόμη κι αν παίζει σε κάποιο δυνατό τμήμα ή όχι. Η εξέλιξη ενός νεαρού ποδοσφαιριστή μπορεί αν είναι ραγδαία σε έξι μήνες και πιστέψτε με καλύτερα απ’ όλους ξέρει ο προπονητής.

Ποιο είναι το Α και το Ω σε μία ακαδημία; Τι πρέπει να προσέχουμε;
Πρωτίστως την οργάνωση. Πρέπει πριν αποφασίσουμε να γνωρίζουμε τι μας προσφέρει μία ακαδημία, την ποιότητα των προπονητών της, πώς αυτοί συμπεριφέρονται στα παιδιά. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε μία προπόνηση πριν κάνουμε εγγραφή και να δούμε πώς είναι τα άλλα παιδιά με τους προπονητές τους. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την ασφάλεια της ακαδημίες και κατ’ επέκταση αν μπορεί αυτή η ακαδημία να βοηθήσει να εξελιχθεί ένας νεαρός ποδοσφαιριστής.

Θα μας πείτε δυο λόγια για τα όσα κάνετε στις ακαδημίες του Πανιωνίου;
Ξεκινήσαμε πριν 1,5 χρόνο στις ακαδημίες της ομάδας να αναλάβω τα τμήματα υποδομής. Συμφωνήσαμε και ξεκινήσαμε μία προσπάθεια από πέρυσι στο να δημιουργήσουμε μία αξιόπιστη και δυνατή ακαδημία. Σε αριθμό παιδιών είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, πρέπει να ανεβάσουμε τον αριθμό των ποιοτικών ποδοσφαιριστών για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί για να προωθήσουμε παίκτες στην Κ17.

Ο Πανιώνιος είναι μία από τις παραδοσιακές ομάδες στην Ελλάδα που βγάζει νέα ταλέντα. Πού οφείλεται αυτό;
Στην Ελλάδα είναι θέμα επιβίωσης η παραγωγή παικτών. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αυτή έναν πρόεδρο οικονομικά δυνατό, οπότε πρέπει να δημιουργούμε παίκτες και να ζούμε από αυτούς. Υπάρχουν παιδιά που έρχονται επειδή γνωρίζουν ότι στον Πανιώνιο θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και θα γίνουν σωστοί ποδοσφαιριστές. Ξέρουν κι οι γονείς οι ίδιοι ότι θα πάρει ευκαιρίες το παιδί τους στον Πανιώνιος. Το θέμα είναι εμείς να τους προετοιμάσουμε για το μέλλον κι αυτό κάνουμε.

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων καλοί είμαστε, αλλά στη συνέχεια τα χαλάμε. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πήγαμε μια χαρά την τελευταία δεκαετία. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα σε σχέση με τους παίκτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι θέμα έλλειψης ποιοτικών ποδοσφαιριστών. Δεν είναι καλοί οι Μανωλάς, Τοροσίδης ή Παπασταθόπουλος; Αλλού είναι το πρόβλημα. Ίσως έχουμε ελλείψεις σε κάποιες θέσεις για να είναι πιο ποιοτικό το παιχνίδι μας. Κάποια στιγμή θα ξαναβρούμε τέτοιους παίκτες και είναι καλό οι ακαδημίες να δουλεύουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πανιώνιος είναι συνδιοργανωτής του Βίκος Christmas Cup 2015. Τι να περιμένουν όσοι συμμετάσχουν στο τουρνουά;
Κατ’ αρχάς να το χαρούν και να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Πρόκειται για ένα τουρνουά με συμμετοχή τεσσάρων ΠΑΕ και το ξεκινάμε φέτος για πρώτη χρονιά. Είναι μία προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε για να καθιερώσουμε ένα τουρνουά και να δώσουμε τη δυνατότητα σε άλλες ομάδες να παίξουν εναντίων των ΠΑΕ για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Παράλληλα και οι ΠΑΕ θα δουν τι υλικό θα υπάρχει. Είναι ένα ωφέλιμο τουρνουά για όλους και ειδικά για τους ποδοσφαιριστές, αφού θα έχουν την ευκαιρία ν’ αγωνιστούν σ’ ένα μεγάλο τουρνουά με παρουσία σημαντικών ομάδων και θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Στόχος μας είναι να καθιερωθεί έως ένα ετήσιο τουρνουά με ομάδες από όλη την Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Super League U15

ΘΕΜΑ: Η προϊστορία των τελικών της Super League U15!

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους σήμερα, με φόντο τον τίτλο του πρωταθλητή της Super League...
Ισπανία

Έκανε… ύμνους για το Next Big Thing της Ρεάλ...

Ο Αρντά Γκιουλέρ έχει δώσει... ήδη υποσχέσεις για το μέλλον του στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον προπονητή...
Ολυμπιακός

Επιστρέφει για… καθιέρωση ο Καλογερόπουλος!

Κωνσταντίνος Κουλιεράκης και Αλέξης Καλογερόπουλος. Δυο σούπερ ταλαντούχοι Έλληνες σέντερ μπακ, δυο αντίθετα παραδείγματα διαχείρισης και εξέλιξης...
Παναχαϊκή

“Το project της U19 μπορεί να αλλάξει το μέλλον...

Η Παναχαϊκή με ανακοίνωση της... καμαρώνει για τα παιδιά της, που κατέκτησαν το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Η...
ΠΑΟΚ

“Όταν τελείωσε το ματς δεν ήξερα πως να αντιδράσω”!

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας ζει το... όνειρο του από χθες, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ. Στις...