Παρασκευή, 29/03/24
Μάνος Βιτσαράς

“Η τύχη χρειάζεται ακόμη και στο ποδόσφαιρο”!

Από το Ηράκλειο στην Ελβετία και μετά από τις θητείες του σε Εργοτέλη, Μηνωϊκή και ΟΦΗ, στην U-19 της Βασιλείας. Ο Μάνος Βιτσαράς μας μίλησε για την πορεία του μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο, έβαλε στην «ζυγαριά» το ταλέντο και την σκληρή δουλειά, ενώ προέτρεψε όσους κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα στον χώρο, να κρατούν χαμηλά το κεφάλι και να μην απογοητεύονται…

Ας γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω, για να μας πεις την μέχρι στιγμής πορεία που έχει διαγράψει στον χώρο του ποδοσφαίρου…

Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο σε ηλικία 5 ετών, στο Ηράκλειο όπου γεννήθηκα. Αρχικά πήγα στις ακαδημίες του Εργοτέλη, μετά στην Μηνωϊκή και μετά στον ΟΦΗ. Από εκεί όμως ξαναγύρισα στην Μηνωϊκή πριν έρθω στην Ελβετία.

Το ενδιαφέρον της Ελβετίας πως προέκυψε;

Ένας γνωστός με πρότεινε στον προπονητή της ομάδας, εκείνος είδε ένα DVD με φάσεις από παιχνίδια που είχα αγωνιστεί και πείστηκε να με δοκιμάσει. Τον Ιούλιο έκανα κάποιες προπονήσεις, στις οποίες τα πήγα καλά, με αποτέλεσμα να πλέον να ανήκω στην U-19 της Βασιλείας.

Η προσαρμογή σου σε ένα ξένο περιβάλλον ήταν εύκολη;

Ναι γιατί έχω συγγενείς εδώ και όπως καταλαβαίνεις με βοήθησε αρκετά αυτό. Βέβαια και στην ομάδα με υποδέχθηκαν πολύ καλά.

Κάνοντας μία σύγκριση με αυτά που έζησες στην Ελλάδα, ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές;

Νομίζω οι εγκαταστάσεις. Η Βασιλεία για παράδειγμα έχει ένα προπονητικό κέντρο με 33 γήπεδα, εκ των οποίων τα 28 είναι με κανονικό χορτάρι και τα 5 με τάπητα. Επίσης, υπάρχει φοβερή προετοιμασία για κάθε προπόνηση, καθώς καθημερινά μας δείχνουν σε προτζέκτορα σε τί θα δουλέψουμε, και τί θα πρέπει να βελτιώσουμε.

Ποιο θεωρείς οτι είναι το μυστικό της επιτυχίας για να μπορέσει ένας παίκτης να κάνει το μεγάλο βήμα για το εξωτερικό;

Δεν είναι ένα στοιχείο, αλλά πολλά. Να είσαι συγκεντρωμένος στις προπονήσεις και στα παιχνίδια, να κάνεις καλή διατροφή, να έχεις μεγάλη θέληση και φυσικά λίγη τύχη. Η τύχη χρειάζεται ακόμη και στο ποδόσφαιρο.

Τι παίζει σημαντικότερο ρόλο, το ταλέντο που έχεις ένας παίκτης ή το πόσο σκληρά δουλεύει;

Θα σου έλεγα και τα δύο, αλλά αν πρέπει να διαλέξεις ένα από αυτά, νομίζω οτι είναι η σκληρή δουλειά. Αν ένας παίκτης έχει ταλέντο, αλλά δεν δουλεύει στις προπονήσεις δεν γίνεται να πάει μπροστά. Αν όμως ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος δεν έχει και τόσο μεγάλο ταλέντο, δίνει το 100% στις προπονήσεις, τότε σίγουρα θα προοδεύσει.

Αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο, υπάρχει κάποια συμβουλή που θεωρείς οτι πρέπει να την μοιραστείς με παιδιά που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα;

Δεν είναι μία, αλλά δύο. Η πρώτη είναι να μην το βάζουν κάτω σε ότι και αν κάνουν, ανεξάρτητα από το ποδόσφαιρο και η δεύτερη να προσέχουν την διατροφή τους. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, σε αυτή την ηλικία.

Υπήρχαν κάποιες στιγμές που να απογοητεύτηκες να σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Ναι, πριν από δύο χρόνια. Έπαιζα στον ΟΦΗ τότε και σε ένα ματς έκανα ένα πολύ μεγάλο λάθος, με αποτέλεσμα να δεχθώ την κόκκινη κάρτα. Μετά από αυτό το γεγονός η ομάδα δεν θέλησε ούτε να με προωθήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της, ούτε να με κρατήσει στο ρόστερ της και έμεινα ελεύθερος.

Κάνοντας μία σύγκριση με τα όσα ζεις στην Ελβετία και τα όσα βίωσες εδώ στην Ελλάδα, τι είναι αυτό που θα πρέπει να βελτιώσουν οι δικές μας ακαδημίες;

Την πειθαρχία. Θα σου πω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις… Στις προηγούμενες ομάδες μου, δεν υπήρχε συγκεκριμένη ώρα για την προπόνηση. Κάθε παίκτης πήγαινε στην προπόνηση ότι ώρα ήθελε. Εδώ στην Βασιλεία, υπάρχει πρόγραμμα. Έχει προπόνηση στις 19:00 και στις 18:00 όλοι πρέπει να είναι στο προπονητικό κέντρο. Αν κάποιος αργήσει τρώει τιμωρία που μπορεί να είναι να τρέχει μόνος του ή να μείνει εκτός για κάποιες μέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Super League U19/U17/U15

Με μισές… αγωνιστικές το Σαββατοκύριακο στα πρωταθλήματα!

Τα πρωταθλήματα κάνουν σέντρα αύριο και θα ολοκληρωθούν αγωνιστικές, που δεν είχαν γίνει. Εκτός από το πρωτάθλημα της...
This Is Sport... What?

Υπάρχει άθλημα που… τρως Pancakes και πέφτει ξύλο!

Ένα άθλημα που προέρχεται από το… μακρινό 1199 στα Μίντλαντς της Βρετανίας! Λέγεται Atherstone Ball Game και πρόκειται...
Old Stories

Ο Λεβαντόφσκι είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό! – Γιατί...

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν γνωρίζαμε το τι θα είχε συμβεί στο μέλλον; Αυτό...
Ισπανία

“Ο Μέσι πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής της...

Άπαντες θα ήθελαν να δουν τον Μέσι ξανά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο υπάρχει και... κάποιος που τον θέλει...
Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.