TALENTABOUT.GR | Ομάδες | Λάρισα | “Υπέρβαση η φετινή από την Λάρισα – Αποχώρησα ζητώντας την κατανόηση του προέδρου”!
Λάρισα Ακαδημία

“Υπέρβαση η φετινή από την Λάρισα – Αποχώρησα ζητώντας την κατανόηση του προέδρου”!

Ο Θεόδωρος Ελευθεριάδης αποχώρησε από τη Λάρισα και μίλησε για την απόφαση του.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 3 Ιουνίου 2023 | Talentabout.gr Team

Στο podcast του formedia.gr φιλοξενήθηκε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, προκειμένου μια μέρα μετά την ανακοίνωση της λήξης της συνεργασίας του με την Λάρισα, να αποτιμήσει την προσπάθεια μιας ολόκληρης χρονιάς, να ορίσει το πλαίσιο του οράματος που υπηρέτησε και να εξηγήσει στον φίλαθλο κόσμο τους λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το φιλόδοξο project των Ομάδων Νέων των “βυσσινί”, μετά από μια σεζόν πολύ ιδιαίτερη για τον ίδιο και σε προσωπικό επίπεδο.

Αμέσως μετά το Elite Neon Cup είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε αυτή την κουβέντα στο τέλος της περιόδου… Ποια είναι λοιπόν η αίσθησή σου για την δυναμική αυτής της νέας προσπάθειας στις Ομάδες Νέων της ΑΕΛ και ουσιαστικά, ποια είναι η δυναμική του λαρισινού ταλέντου όπως αναδείχθηκε μέσα απ’ την ευκαιρία που έδωσε φέτος η ΠΑΕ;

Ξεκινώντας να έρθω είχα στο μυαλό μου διάφορά πράγματα. Νομίζω πως τα περισσότερα από αυτά τα είδα να αναδεικνύονται αγωνιστικά και είμαι χαρούμενος γιατί πιστεύω στο ταλέντο του λαρισινού ποδοσφαίρου κι ολόκληρου του κάμπου και ιστορικά και πληθυσμιακά. Νομίζω πως είδαμε αυτό που θέλαμε και μπορώ να πω με βάση στατιστικά και βαθμολογίας πως είδαμε και περισσότερα από αυτά που περιμέναμε.

Αναφέρεσαι στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας που επέδειξαν οι ομάδες;

Κοίτα, γνωρίζαμε απ’ την αρχή τις αντικειμενικές δυσκολίες με την Κ19, γιατί ήταν 5-6 παιδιά στην πρώτη ομάδα. Αυτό δεν μας διευκόλυνε, αλλά το καλό είναι πως κι εκεί επιδείξαμε ανταγωνιστικότητα, όσο το επέτρεψαν οι συνθήκες αυτής της κακόμοιρης και για τις υποδομές, Super League 2, που άφησε τέσσερις μήνες τα παιδιά χωρίς αγώνες.

 

Από την άλλη είχαμε την Κ15 και την Κ17 να συμμετέχουν στην Super League 1 και να είναι ανταγωνιστικές, αφού καταφέραμε να προπονηθούμε και σε ένα υψηλό επίπεδο με καθημερινές προπονήσεις. Μιλάμε για παιδιά που ήρθαν για πρώτη φορά από ερασιτεχνικές ομάδες σε ένα τέτοιο απαιτητικό περιβάλλον. Κι αφού ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τα σωματεία που μας εμπιστεύθηκαν τα παιδιά, να πω πως κι εκείνα ανταποκρίθηκαν. Σκέψου ότι μια, δεν θα πω αλητεία, αλλά ανεπάρκεια διαιτητή στο τελευταίο ματς στα Γιάννινα στέρησε και από την Κ17 την συμμετοχή στην τελική φάση. Για τον κόσμο που δεν γνωρίζει, αυτό θα ήταν διπλάσιας αξίας κατόρθωμα σε σχέση μ’ εκείνο της Κ15!

Τι χρειάζεται ώστε το όραμα της διοίκησης που σε έφερε στη Λάρισα, να υλοποιηθεί, από την στιγμή που βρίσκεται στην Super League 2, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Κι εδώ να διευκρινίσουμε για τον κόσμο ότι η ΠΑΕ ΑΕΛ συγκρότησε φέτος ομάδες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, παρότι μοναδική της υποχρέωση στην SL2 είναι να συντηρεί ομάδα Κ19. Παρ’ όλα αυτά, έφτιαξε ομάδες Κ15 και Κ17, ξεκινώντας μια προσπάθεια με τεράστιο για την κατηγορία οργανωτικό και οικονομικό κόστος…

Αν πάρουμε το παράδειγμα του γειτονικού Βόλου κι ο κόσμος της πόλης να μην τον στηρίζει έκανε 4-5 sold out με τους "μεγάλους" και πήρε σημαντική οικονομική τόνωση, ώστε να προχωρήσει παραπάνω. Γι’ αυτό και η Ακαδημία του Βόλου δεν ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με εμάς. Το δεύτερο είναι ότι η Κ19 της SL1 παίζει σε άλλο πρωτάθλημα απ’ ότι η Κ19 της SL2. Τώρα ερχόμαστε λοιπόν να δικαιολογήσουμε πως παιδιά που έπαιξαν πέρυσι στην SL1 με την Κ17 της ΑΕΛ, θα πρέπει του χρόνου να παίξουν στην SL2. Οι διαφορές είναι μεγάλες και σε βάρος της ΠΑΕ ΑΕΛ και της διοίκησης. Παρ’ όλα αυτά έγινε η μεγάλη προσπάθεια και δεν κατεβήκαμε απλά με μια ομάδα, όπως ο Πανσερραϊκός ή η Δόξα Δράμας στο Κ15 για την συμμετοχή. Με τη βοήθεια των σωματείων και της ΕΠΣΛ κάναμε πραγματικά πρωταθληματικά τμήματα απ’ το ξεκίνημα. Αυτό το πράγμα στηρίχθηκε σε πρώτη φάση κι ερχόμενος είχα την κρυφή ελπίδα για άμεση άνοδο της πρώτης ομάδας, γιατί στην Super League 1 είναι άλλα τα οικονομικά μεγέθη και η όλη υποστήριξη.

 

  "Κωνσταντέλιας και Ιωαννίδης έχουν σπουδαίο ταλέντο"!

Να αναφέρω εδώ ότι ακόμα και το αυτονόητο, δηλαδή το solidarity των 300-350 χιλιάδων ευρώ από την ΟΥΕΦΑ για τις Ακαδημίες, οι ομάδες της SL1 που ανταγωνιστήκαμε το εισπράττουν κανονικά, αλλά όχι κι εκείνες της SL2, παρότι διατηρούν όλα τα τμήματα, όπως η ΑΕΛ που δεν πήρε μια… Για τι είδους οικονομικά κόστη μιλάμε για να μπορούν όλα τα τμήματα να λειτουργούν αξιοπρεπώς και ανταγωνιστικά;
Επειδή είμαι χρόνια στην SL1, υπάρχουν ομάδες που εισπράττουν αυτά που λες, αλλά δεν επενδύουν στα αναπτυξιακά τμήματα. Αντίθετα η ΑΕΛ χωρίς έσοδα έκανε την υπέρβαση. Με την καθημερινή λειτουργία, τις μετακινήσεις και όλες τις εκκρεμότητες το μπάτζετ είναι μεγάλο. Υπάρχουν ομάδες της SL1 που δεν ανταποκρίνονται. Δεν μιλάμε φυσικά για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, όπου επενδύονται εκατομμύρια. Όταν πρέπει λοιπόν να επενδύσεις τέτοια ποσά χωρίς το solidarity, τα πράγματα είναι δύσκολα. Έγινε λοιπόν η υπέρβαση, επισήμανα κάποια πράγματα και στο ποστάρισμά μου μετά την αποχώρησή μου, για να πω κι ένα ευχαριστώ. Ήξερα ότι χρειαζόταν υπέρβαση απ’ την διοίκηση για να καλυφθώ και εγώ οικονομικά και για την συνολική λειτουργία. Αλίμονο, υπήρξαν δύσκολες στιγμές μέσα στη χρονιά, αλλά πως αλλιώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια Ακαδημία SL2 για πρώτη χρονιά και με όλες τις δυσκολίες από τα προηγούμενα χρόνια… Ακαδημίες χωρίς δελτία, χωρίς υποστηρικτική βάση από πλευράς εξοπλισμού και πολλά ακόμη!

Δεδομένων όλων των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχετε κοινή γραμμή πλεύσης με την διοίκηση σε σχέση με το όραμα που σε έφερε άλλωστε στην πόλη μας, τι ήταν αυτό που σε οδήγησε σε απόφαση αποχώρησης;

Ερχόμενος από 22 χρόνια σε επίπεδο Super League 1 και Εθνικών Ομάδων, ήξερα τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Ήταν ανοιχτό και το ενδεχόμενο άμεσης ανόδου της ΑΕΛ στη μεγάλη κατηγορία για να αλλάξει αμέσως το επίπεδο, ώστε να γίνουμε πανθεσσαλικό κέντρο ως Ακαδημία. Διαπίστωσα πως δεν είναι εύκολο και με την οικονομική κατάσταση της SL2 να στηριχθεί η προσπάθεια στο ακόμα πιο αναβαθμισμένο επίπεδο που εγώ λέω. Έχει γίνει πραγματικά υπέρβαση, καταφέραμε διοίκηση και συνεργάτες να ξεπεράσουμε τις αρχικές απορίες μου, αλλά ως πατέρας νεογέννητου παιδιού, μετά και το δυστύχημα των Τεμπών, αντιμετώπισα πρόσθετες δυσκολίες. Αναγκάστηκα να απομακρυνθώ πλήρως από την Αθήνα, είχα ζήτημα και με την οικογένειά μου που με έφερε σ’ ένα αδιέξοδο ειδικά μετά τα Τέμπη κι εκεί μίλησε η ανθρώπινη πλευρά… Αποφάσισα λοιπόν να προχωρήσω στη λύση του συμβολαίου μου ζητώντας την κατανόηση του προέδρου, ώστε να βρεθώ απαραίτητα για κάποιο διάστημα σταθερά και χωρίς άγχος με την οικογένειά μου. Εκείνο που έχω να πω για την πόλη, για την ομάδα και φυσικά την διοίκηση, είναι ότι προσπάθησε να υποστηρίξει τις πολλές απαιτήσεις μου. Το ομολογώ ότι είμαι ένας δύσκολος επαγγελματίας, πολύ απαιτητικός, αλλά νομίζω ότι στο μέγιστο βαθμό τα καταφέραμε όλοι μαζί.

Τώρα που ξέρουμε τη δυναμική, όχι μόνο της ΑΕΛ αλλά του λαρισινού ποδοσφαίρου στις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες, ποια θεωρείς πως πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. Η ΠΑΕ έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να δει και να καταλάβει, αλλά μπροστά η ΑΕΛ έχει πάλι μια χρονιά στην κακόμοιρη όπως είπες Super League 2!

Για την σημαντικότητα της παρουσίας της πρώτης ομάδας στην SL1 σε σχέση με το αναπτυξιακό σκέλος, τα είπαμε… Τώρα θα αναφερθώ αμιγώς στην Ακαδημία. Με όλο μου το μεράκι και τη βοήθεια των πάντων, αλλάξαμε το οργανόγραμμα και την δομή της Ακαδημίας. Είχαμε πολλούς συνεργάτες για να στελεχωθούμε και να δείξουμε προς τα έξω ότι το επίπεδο του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου της Λάρισας είναι διαφορετικό. Δεν είναι εύκολο να το δείχνεις κάθε χρόνο, γιατί πλέον όλοι μας υποψιάζονται. Αν πρέπει να αφήσω μια συμβουλή και να ζητήσω απ’ τον πρόεδρο αφού αποχώρησα οικειοθελώς, είναι να υποστηρίξει όσο μπορεί αυτό το project, γιατί τον δεύτερο χρόνο τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο σημαντικά. Αν γίνει αυτό και πείσουμε τα σωματεία στον μικρότερο βαθμό που χρειάζεται φέτος, να στηρίξουν, όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Μιλώ δηλαδή για κάθε είδους υποστήριξη και εκ των έσω και εκ των έξω. Υπάρχει πλέον μεγάλη βάση παιδιών, ‘06άρια, ‘07άρια, ΄08άρια, απ’ όπου 5-6 παιδιά θα τα έπαιρνα με κλειστά μάτια στους "μεγάλους" και με ανασύνταξη της Κ15 με ‘09άρια, θα μπορούσε να υπάρξει σπουδαία συνέχεια.

Θοδωρή, ευχαριστώ, καλή τύχη και κάθε επιτυχία… Στα γήπεδα θα ξαναβρεθούμε…

Κι εγώ ευχαριστώ και να πω ότι πέρα απ’ τα ποδοσφαιρικά η Λάρισα μου έκανε πολύ καλύτερη εντύπωση από αυτή που είχα. Υπήρξε μεγάλη αγκαλιά κι ευχαριστώ όλους, αλλά ειδικότερα την ΠΑΕ ΑΕΛ που μου έδωσε την ευκαιρία να θεωρώ ακόμα μια πόλη τόσο οικεία…

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ