Πέμπτη, 25/04/24
Αθλητική Διατροφή

Όταν αθλείσαι νηστικός αυξάνεται η καύση του λίπους;

Η παραπάνω θεωρία έχει, όμως, βάση; Ας δούμε κάποια στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει.

Η τροφή, το αποθηκευμένο λίπος και η παραγωγή ενέργειας

Η κατανάλωση κάποιου σνακ πριν την προπόνηση έχει ως στόχο την παροχή θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος), που στη συνέχεια ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας για να πραγματοποιηθεί η άσκηση.

Μάλιστα, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα συστατικά που προέρχονται από τροφή που έχει καταναλωθεί άμεσα σε αντίθεση με το αποθηκευμένο λίπος.

Ετσι, στις περιπτώσεις νηστείας ή δίαιτας το “καύσιμο” που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την παραγωγή ενέργειας είναι από το λίπος που είναι ήδη αποθηκευμένο.

Βέβαια, μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, καθώς δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ κατανάλωσης τροφής και δίαιτας.

Η ένταση της άσκησης αλλάζει τα διατροφικά δεδομένα

Επειδή η άσκηση δεν έχει ως μοναδικό στόχο την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα ενδιαφέρονται είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για το πώς η κατανάλωση τροφής επηρεάζει την απόδοση της άσκησης.

Συγκεκριμένα, ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τι γίνεται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η ένταση της άσκησης. Στην χαλαρή και μέτρια δραστηριότητα δεν καθορίζεται από την κατανάλωση τροφής, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν ο ρυθμός της άσκησης είναι πιο έντονος, καθώς σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση υδατανθράκων βοηθά περισσότερο στην απόδοση σε σχέση με την εκτέλεση της άσκησης σε νηστεία.

Από τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:

  • Η άσκηση μετά από νηστεία ή δίαιτα οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση του αποθηκευμένου λίπους σαν πηγή ενέργειας (και άρα σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους) κατά την διάρκεια της άσκησης.
  • Μακροπρόθεσμα δεν παρατηρείται διαφορά στην απώλεια βάρους ή λίπους αν η άσκηση εκτελείται μετά την κατανάλωση κάποιου γεύματος ή όχι.
  • Σε περιπτώσεις άσκησης μέγιστης έντασης, η κατανάλωση κάποιου γεύματος προηγουμένως μπορεί να βελτιώσει την απόδοση.

Πηγή: runnfun.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιταλία

Στη Γιουβέντους μιλούν με τον… αντί – Αλέγκρι!

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δύσκολα θα παραμείνει στον πάγκο της Γιουβέντους, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν τον......
Άρης

Στην Κρήτη για ταλέντα ο Άρης!

Ο Άρης ψάχνει να βρει νεαρούς ποδοσφαιριστές για την Ακαδημία του και έτσι ξεκινά δοκιμές στους μελλοντικούς...
Σαουδική Αραβία

Ο Ράκιτιτς δείχνει το… μέλλον του Μόντριτς!

Ο Κροάτης αστέρας κοιτάζει πως να... φέρει το φιλαράκι του στα λημέρια του, για να συνεχίσει την...
Κωνσταντίνος Κωστούλας

Έχει έναν… βράχο με μέλλον ο Ολυμπιακός! (photos/vid)

Η μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού έχει φέρει αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές στο... Ευρωπαϊκό προσκήνιο, που άφησαν θετικές εντυπώσεις. Συνεχίζοντας...
Γερμανία

Τούρκικο ενδιαφέρον για τον νεαρό Τζόλη!

Ο Χρήστος Τζόλης κάνει... παπάδες με την Φορτούνα Ντίσελντορφ, με το ενδιαφέρον να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Ο...