Παρασκευή, 19/04/24
Plus

Πέντε πράγματα που ο Αθλητισμός… έκανε μόδα! (photos)

Η επίδραση του επαγγελματικού αθλητισμού στους ανθρώπους σχεδόν όλου του πλανήτη είναι ασύλληπτη. Εκατομμύρια φίλαθλοι οργανώνουμε το πρόγραμμά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τους αγώνες των αγαπημένων μας ομάδων, επηρεαζόμαστε συναισθηματικά από τις νίκες και τις ήττες τους, υιοθετούμε συμπεριφορές και στιλ από τους αθλητές που θαυμάζουμε.

Σε αυτό το κείμενο θα εστιάσουμε στο τελευταίο. Στα στιλ αθλητών, ομάδων και σπορ που από την μία μέρα στην άλλη πέρασαν από το γήπεδο στην καθημερινότητά μας και έγιναν μόδα. Όπως τα καπέλα του μπέιζμπολ της New Era ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν καμία παράδοση στο μπέιζμπολ, όπως είναι η Ελλάδα.

Πάμε, όμως, να δούμε ένα ένα μερικά από αυτά:

1. Tα περικάρπια του NBA

 

 

Η πρώτη μαζική επαφή των Ελλήνων με το NBA έγινε στα early 90’s. Τότε τους αγώνες του Μάικλ Τζόρνταν, του Γκάρι Πέιτον, του Πάτρικ Γιούινγκ άρχισαν να μεταδίδουν τα ελεύθερα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης με αποτέλεσμα μέσα σε λίγο καιρό όλα τα σπίτια των εφήβων να γεμίσουν με αφίσες των σπουδαιότερων stars της μεγαλύτερης λίγκας του πλανήτη. Η επιρροή, όμως, που άσκησαν στους απανταχού φανς στη χώρα μας δεν έμεινε εκεί. Επηρέασε και το στιλ τους. Τα γήπεδα μπάσκετ γέμισαν με ερασιτέχνες παίκτες που στους καρπούς τους φορούσαν τα περικάρπια με τα σήματα των ομάδων του ΝΒΑ. Δεν ξέρουμε αν ο ιδρώτας που έριχναν στο γήπεδο ήταν τέτοιας ποσότητας που να δικαιολογούσε την παρουσία τους, ωστόσο έμειναν κολλημένα στους καρπούς τους για κάμποσα χρόνια.

2. Ο σηκωμένος γιακάς του Καντονά

 

 

Ο Έρικ Καντονά δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Όχι μόνο για το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, αλλά και για την ξεχωριστή προσωπικότητά του. Αποσύρθηκε μόλις στα 31 του από την ενεργό δράση, αλλά πρόλαβε να μας χαρίσει μερικά φανταστικά γκολ με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια επική κλωτσιά σε έναν φίλαθλο που τον έβριζε και να μας μάθει πώς πρέπει να φοράμε τη φανέλα αν θέλουμε να δείξουμε ποιος είναι το απόλυτο αφεντικό στο γήπεδο. Ο Καντονά σήκωνε τον γιακά της και έπαιζε έτσι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Μαζί του και όλοι οι πιτσιρικάδες (και μη) που ήθελαν να κάνουν τη διαφορά στις πλατείες και στα γηπεδάκια όλου του κόσμου.

3. Τα καπέλα του μπέιζμπολ

 

 

Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουμε παράδοση στο μπέιζμπολ, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν τους κανόνες με τους οποίους διεξάγεται το συγκεκριμένο άθλημα. Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει να φοράμε τα καπέλα μπέιζμπολ της New Era αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την επίδραση που ασκεί ο αθλητισμός στην μόδα.

4. Τα κατά καιρούς κουρέματα του Ντέιβιντ Μπέκαμ

 

 

Τι και αν έχει αφήσει το ποδόσφαιρο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, η επιρροή του στο σπορ και στη μόδα είναι ακόμα καταλυτική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που πριν λίγες μέρες συμφώνησε να γίνει το πρόσωπο του Μουντιάλ που θα γίνει στο Κατάρ το 2022. Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, που όσο αγωνιζόταν σε Γιουνάιτεντ, Ρεάλ, Γκάλαξι, Μίλαν, Παρί τα κουρέματά του ήταν εξίσου εντυπωσιακά με τα χτυπήματα φάουλ του με αποτέλεσμα οι πιτσιρικάδες ανά την υφήλιο να προσπαθούν να τον αντιγράψουν και στα δύο.

5. Η κορδέλα του Άιβερσον

 

 

Μπορεί ο Άλεν Άιβερσον να μην ανακάλυψε πρώτος την κορδέλα στο μέτωπο, ωστόσο με το “αλήτικο” στιλ του τόσο εκτός όσο και εκτός παρκέ την έκανε σήμα καταταθέν του. Δεν κέρδισε το δαχτυλίδι με του 76ers, αλλά κατέχει μια θέση στις καρδιές των απανταχού μπασκετόφιλων, αφού μεταξύ άλλων μας χάρισε και την εμβληματική ντρίμπλα που έκανε στον Τζόρνταν. Με αυτά και με αυτά, αγαπήθηκε όσο λίγοι και απέκτησε πιστό κοινό, το οποίο εκτός από περικάρπια όταν έπαιζε μπάσκετ φορούσε πλέον και κορδέλα στο μέτωπο για να -λέμε τώρα- προστατευτεί από τον ιδρώτα που του έπεφτε στα μάτια του.

Πηγή: Gazzetta/Plus

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολυμπιακός

Με ήρωα τον Τζολάκη στους… “4” ο Ολυμπιακός!

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την μεγάλη πρόκριση στους "4" του Conference League, με τον νεαρό τερματοφύλακα...
Top10

Μια 10αδα από κορυφαίους… που ΔΕΝ σήκωσαν το ΤσουΛου!

Πολλοί αστέρες έχουν καταφέρει πολλά στην καριέρα τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του Champions...
Top5

Οι… τεμπέληδες τερματοφύλακες που πέρασαν από το ποδόσφαιρο!

Ανά την ιστορία του ποδοσφαίρου, έχουν καταγραφεί και “τζάμπα” περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που πληρώνονταν χωρίς να παίρνουν καν...
Super League 2 U19

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής της Super League 2...

Η Super League 2 U19 φέρνει ματσάρες με την 10η αγωνιστική της, που κάνει σέντρα το Σαββατοκύριακο. Αναλυτικά...
Ολυμπιακός (U19)

Ραντεβού με την… ιστορία για τον Ολυμπιακό!

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για μια μεγάλη μάχη αύριο (15:00) κόντρα στην Γαλλική Ναντ, για μια θέση στον...