TALENTABOUT.GR | The Insider | Οι τρεις πιο συχνοί τραυματισμοί ενός Αθλητή!
Αθλητισμός

Οι τρεις πιο συχνοί τραυματισμοί ενός Αθλητή!

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί αθλητικοί τραυματισμοί, ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28 Ιουνίου 2022 | Talentabout.gr Team

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξεκινούν κάποιο άθλημα έχουν ως βασικό στόχο, πέρα από τη διασκέδαση, τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Σίγουρα, το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό τους είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν κάποιον σοβαρό τραυματισμό.

Δυστυχώς, οι αθλητικοί τραυματισμοί είναι πιο συχνοί απ’ όσο πιστεύουμε. Πολλές φορές μάλιστα εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα. Μια τέτοια προοπτική είναι αρκετά επικίνδυνη για τους ερασιτέχνες αθλητές και ακόμα περισσότερο για τους επαγγελματίες. Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο, στις πρώτες ενδείξεις και συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουμε τη γνώμη ενός εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού.

Ποιοι είναι λοιπόν οι πιο συχνοί αθλητικοί τραυματισμοί και ποια είναι τα συμπτώματά τους;

1. Ρήξη Μηνίσκου

Πρώτη στη λίστα με τους πιο συχνούς αθλητικούς τραυματισμούς δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τη ρήξη μηνίσκου. Μάλιστα, αποτελεί και έναν από τους πιο επώδυνους τραυματισμούς στο γόνατο. Ο τραυματισμός του μηνίσκου προκύπτει όταν υπάρξει ξαφνική άσκηση βίας την ώρα που το γόνατο που είναι λυγισμένο και στρίβει.

Τα πιο κύρια συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι ο πόνος, το πρήξιμο και η δυσκαμψία, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα ο ασθενής να νιώσει πως το γόνατό του έχει “κλειδώσει” και δεν μπορεί να το τεντώσει. Μία ακόμη επίπτωση της ρήξης μηνίσκου είναι και το αίσθημα αστάθειας γόνατος που βιώνει ο ασθενής. Αυτό συμβαίνει γιατί σκοπός του μηνίσκου είναι να διατηρεί σταθερό το γόνατο και να απορροφά τους κραδασμούς που προκύπτουν κατά την κίνησή του, με το να κατανέμει το βάρος ομοιόμορφα σε όλη την άρθρωση.

Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η ρήξη μηνίσκου εξαρτάται από το βαθμό του τραυματισμού. Μια συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ακινησία ή αποχή από αθλητικές δραστηριότητες, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία ή παγοθεραπεία. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν πραγματικά να ανακουφίσουν τον ασθενή και να δώσουν στο τραύμα χρόνο για να επουλωθεί. Στην περίπτωση όμως που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, τότε ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, έτσι ώστε αυτός να κρίνει εάν είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση του τραύματος.

2. Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού

Εξίσου σοβαρός και συχνός τραυματισμός κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού. Ο πρόσθιος χιαστός αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συνδέσμους του γόνατος, σκοπός του οποίου είναι να εμποδίζει την μετατόπιση της κνήμης προς τα εμπρός, συμβάλλοντας καθοριστικά στη σταθερότητα της άρθρωσης. Η ρήξη πρόσθιου χιαστού μπορεί να συμβεί όταν γίνει απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο λυγισμένο, όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα, κατά την ανώμαλη προσγείωση μετά από ένα άλμα ή μετά από σύγκρουση με άλλον αθλητή.

Βασικά συμπτώματα της ρήξης χιαστού είναι ο έντονος πόνος, η αίσθηση “σκισίματος” του γόνατος, το οίδημα, η ερυθρότητα, η απώλεια πλήρους εύρους κινήσεων και η αστάθεια του γόνατος. Η μέθοδος αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικού εξαρτάται τόσο από τη σοβαρότητα του τραυματισμού, όσο και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς. Τι περισσότερες φορές η χειρουργική επέμβαση κρίνεται αναγκαία για να ανακτηθεί και πάλι η πλήρης λειτουργία του γονάτου.

3. Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν αυτόν τον τραυματισμό με τον επιστημονικό του όρο, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον έχουν ακουστά ως “αγκώνα του τενίστα” και αυτό γιατί προσβάλλει πάνω από το 50% των αθλητών τένις. Η επικονδυλίτιδα αγκώνα αποτελεί μία επώδυνη κατάσταση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα και εμφανίζεται όταν οι τένοντες του αγκώνα υπερφορτώνονται, συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του βραχίονα.

Παρά το όνομά του, οι αθλητές δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που αναπτύσσουν την συγκεκριμένη πάθηση. Εκδηλώνεται και σε πλειάδα άλλων ασθενών, κυρίως ανθρώπων που ακολουθούν χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως υδραυλικοί, κομμωτές αλλά και σε εργαζόμενους που κάνουν πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως για παράδειγμα ανθρώπους που πληκτρολογούν καθημερινά.

Βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος στην έξω και πλάγια επιφάνεια του αγκώνα που μπορεί να αντανακλά στον πήχη και τον καρπό, η ευαισθησία κατά την άσκηση πίεσης γύρω από τον έξω επικόνδυλο και η αδυναμία έκτασης του καρπού και των δακτύλων σε απλές δραστηριότητες, όπως η χρήση ποτηριού ή η άρση βαλίτσας. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό, ο οποίος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση ανάλογα με το στάδιο της πάθησης.

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

anexartitos.gr

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ