TALENTABOUT.GR | The Insider | Πως φτάνεις στην κορυφή;
Άποψη

Πως φτάνεις στην κορυφή;

Για να καταφέρει κάποιος νεαρός αθλητής να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο χρειάζεται να αφιερώσει αρκετο χρόνο, ενέργεια και επιμονή στον τομέα της προπόνησης και γενικότερα να στηρίζεται πολύ στην δική του προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15 Οκτωβρίου 2021 | Talentabout.gr Team

Η παρουσία και οι επιδόσεις των μεγάλων ποδοσφαιριστών στους αγώνες είναι κάτι που αφήνουν χιλιάδες ανθρώπους γοητευμένους από αυτό που βλέπουν. Η ευκολία και η άνεση με την οποία εκτελούν όλους αυτούς τους ελιγμούς, κάνουν όλους αυτούς που στέκονται έξω από τις γραμμές του γηπέδου να αναρωτιούνται πώς πραγματικά κάνουν αυτά τα μαγικά! Αν σκεφτούμε ότι και αυτοί κάποτε ήταν μικρά παιδιά τότε σίγουρα θα χρειάστηκε να διανύσουν πολύ δρόμο για να φτάσουν ψηλά. Φαντάζομαι ότι αν τους ρωτούσαμε πώς τα κατάφεραν, σίγουρα η απάντηση τους θα περιλάμβανε πολλές ώρες προπόνησης, πολλή ενέργεια και επιμονή για να γίνουν όσο καλύτεροι μπορούνε. Όμως πώς μπορεί πραγματικά κάποιος να ξεχωρίσει και να αναδείξει έναν ταλαντούχο αθλητή από μικρή ηλικία;

Μελετώντας λίγο παραπάνω την οργάνωση, τους τρόπους εκμάθησης και ανάδειξης ταλέντων σε ακαδημίες του εξωτερικού, εστίασα σε ορισμένα βασικά στοιχεία:

Σημαντικοί παράγοντες συνδέονται άμεσα με τον ίδιο τον αθλητή και το περιβάλλον του. Για παράδειγμα, ο ρυθμός που μαθαίνει ένα παιδί, η ψυχολογία του, η σωματική του διάπλαση, οι ευκαιρίες-επιλογές που μπορούν να του προσφέρουν οι γονείς του, οι γνώσεις των προπονητών και το ανταγωνιστικό περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του ως αθλητή.

Πρώτο μέλημα των ακαδημιών του εξωτερικού είναι να επενδύσουν και να εκπαιδεύσουν τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Πιστεύουν ότι το κάθε παιδί μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο σε επίπεδο ανάλογο των ικανοτήτων του και δίνεται μεγάλη προσοχή στα χαρακτηριστικά που έχει κάθε ηλικία. Γι΄αυτό το λόγο χωρίζουν τον τρόπο εκμάθησης σε τρία ηλικιακά στάδια:

  Η διατροφή των ποδοσφαιριστών πριν τον αγώνα! (photos)

– ηλικία 5-10 έτη: βασικό στοιχείο σε αυτή την ηλικία είναι να μάθουν κοντρόλ της μπάλας και να συνεργάζονται με τους συμπαιχτες τους σε παιχνίδια που παίζουν 4×4 ή 7×7.

– ηλικία 11-15 έτη: στόχος τους σε αυτές τις ηλικίες είναι να μάθουν τα παιδιά να παίζουν 11×11, σε μεγαλύτερης διάστασης γήπεδο, να γνωρίσουν και να μάθουν όλους τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου και να παίζουν σε συγκεκριμένους σχηματισμούς.

– ηλικία 16-19 έτη: σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να βελτιώσουν πολύ τις δεξιότητες τους. Να χειρίζονται πολύ γρήγορα τη μπάλα και να εξειδικεύονται στα σημεία που είναι καλύτεροι. Η προπόνηση συγκεντρώνεται κυρίως στο παιχνίδι, πρέπει οι παίχτες να παίζουν πια ως ενωμένη ομάδα και να μάθουν να αντέχουν την πίεση.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης ξεκινάει γύρω στα 12 έτη. Από αυτήν την ηλικία και κάθε τέλος ποδοσφαιρικής σεζόν, οι προπονητές και οι αρμόδιοι της ομάδας, αποφασίζουν ποια παιδιά μπορούν να συνεχίσουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάδειξης ταλέντων ή να επιστρέψουν σε ένα χαμηλότερου επιπέδου πρόγραμμα προπόνησης. Ένας παίχτης μπορεί να έχει μεγάλες αντοχές και πολύ καλή τεχνική αλλά αν δεν την εξασκήσει τη σωστή στιγμή, πιθανότατα δε θα μπορέσει να φτάσει στην κορυφή.

  Πετάει... φωτιές στην Γερμανία ο Μίνα!

Τα παιδιά παίρνοντας μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εκμάθησης-ανάπτυξης, έχουν δίπλα τους προπονητές υψηλού επιπέδου και προπονούνται σε πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές ξεχωρίζουν. Ένα χαρακτηριστικό τους είναι ότι όχι μόνο γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και πότε είναι η σωστή στιγμή για τη σωστή κίνηση. Επίσης μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο από τους άλλους μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ατομική “λειτουργία” του κάθε ποδοσφαιριστή , δηλαδή να μπορεί να ελέγχει σωστά τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του και τις κινήσεις του.

Ένας ταλαντούχος αθλητής θα πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του ότι το μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να πάρει μέσα από την προπόνηση, ακόμα και αν έχει δίπλα του τους καλύτερους προπονητές, στηρίζεται σημαντικά στη δική του προσπάθεια, επιμονή και κυρίως στο τι αποκομίζει από κάθε προπόνηση γιατί καθώς μεγαλώνει οι τεχνικές του και οι κινήσεις του μπορεί να αλλάξουν.

Συνοψίζοντας, οι επιδόσεις του κάθε ποδοσφαιριστή πρέπει να παρακολουθούνται σε όλη τη χρονική διάρκεια ενασχόλησης του με το ποδόσφαιρο γιατί με αυτόν τον τρόπο υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης των επιδόσεων μιας χρονιάς με την προηγούμενη ώστε να αντλούνται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ανάδειξη και ανάπτυξη ταλέντων.

Πηγή: soccermum.gr

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ