TALENTABOUT.GR | OFF THE PITCH | ΣΟΚΑΡΕΙ η ημερήσια… χασούρα στην Serie A! (photo)
Ιταλία

ΣΟΚΑΡΕΙ η ημερήσια… χασούρα στην Serie A! (photo)

Το Ιταλικό πρωτάθλημα πλήττεται, καθώς ανακοινώνει τεράστιες απώλειες σε καθημερινή βάση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10 Νοεμβρίου 2020 | Talentabout.gr Team

Μπορεί το ιταλικό ποδόσφαιρο να παρουσιάζει μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στα έσοδα από το ΑΕΠ της χώρας, όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα “ calcioefinanza”, αλλά έχει σοβαρές σταθερές απώλειες για πάνω από μια δεκαετία.

Συμπέρασμα που προκύπτει από την ειδική έκδοση της ιταλικής ομοσπονδίας (FIGC) Football Report, το οποίο αναλύει τα τελευταία δέκα χρόνια του ποδοσφαίρου, στην Ιταλία.

Η παραγωγική αξία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (το 90% αφορά μόνο τη Serie A) κυμάνθηκε από τα 2,506 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009-2010 στα 3,854 δισεκατομμύρια το 2018-2019 (+ 5%).

Η έντονη ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από την αύξηση των εμπορικών εσόδων, αλλά κυρίως από τα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία ξεπέρασαν τα 360 εκατομμύρια ευρώ στη δεκαετία που αναλύθηκε.

  Ιστότοπος... ακατάλληλου περιεχομένου την "πέφτει" στην Ίντερ!

 

 

Αν και με βραδύτερο ρυθμό αυξάνεται (+4%) όμως και η συνολική αξία του κόστους παραγωγής που απορρέει ιδίως από την αύξηση του κόστους εργασίας.

Η δομή κόστους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη τις τελευταίες 10 σεζόν, με τα έξοδα προσωπικού να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του συνολικού κόστους.

Έτσι κι αλλιώς, πάντως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έχει φτάσει σε συνολικές απώλειες 3,467 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2009-2010 και 2018-2019. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί χαρακτηριστικά το ιταλικό περιοδικό “ Panorama” ότι στις 3.651 ημέρες που πέρασαν από την 1η Ιουλίου 2009 (αρχές της σεζόν 2009/10) έως τις 30 Ιουνίου 2019 (τέλος της σεζόν 2018/19), το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ιταλία έχασε την ημέρα 949.602 ευρώ.

  Μιλά με τους... Ιταλούς ο Μπιλάλ!

Ζημίες που ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες να παρέμβουν. Έτσι, με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις ανακεφαλαιοποίησης για πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 81% από συλλόγους με ξένους ιδιοκτήτες, κυρίως από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ