TALENTABOUT.GR | The Insider | Η σημασία της νοητικής προπόνησης (photos/vid)
Προπόνηση

Η σημασία της νοητικής προπόνησης (photos/vid)

Ο Βαγγέλης Τσιώλης εξηγεί τα οφέλη της νοητικής προπόνησης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και για ποιο λόγο οι ακαδημίες των ομάδων πρέπει να την ενσωματώσουν τις νεαρές ηλικίες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29 Οκτωβρίου 2018 | Talentabout.gr Team

Πόσοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου είναι εξοικειωμένοι με την Νοητική προπόνηση. Δυστυχώς ελάχιστοι, παρά το γεγονός πως είναι ένα θέμα σημαντικό για τις μικρές ηλικίες -και τα παιδιά που αγωνίζονται σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε νοητική προπόνηση; Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η νοητική προπόνηση αποτελεί ένα τμήμα ασκήσεων ή ένα μέρος, αν θέλετε, της κανονικής προπόνησης. Στόχος των εξειδικευμένων αυτών ασκήσεων είναι να κάνουν τον ποδοσφαιριστή εκτός από τα πόδια του να εξασκεί και το μυαλό του. Θέλουμε δηλαδή, μέσω των ασκήσεων που θα δούμε και παρακάτω, ο ποδοσφαιριστής να είναι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι ή στην προπόνηση, βάζοντάς του κάθε φορά διαφορετικό στόχο.

Η νοητική προπόνηση είναι κάτι που ξεκίνησε μαζικά στις αρχές του 2000 και πλέον κυριαρχεί παγκοσμίως στον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά και στις μικρές ηλικίες. Γι’ αυτό και οι ακαδημίες που φημίζονται για τους παίκτες που βγάζουν την έχουν στο πρόγραμμά τους και οι παίκτες έχουν ποιότητα στο παιχνίδι τους. Ουσιαστικά μέσω της νοητικής προπόνησης ο ποδοσφαιριστής μαθαίνει από μικρή ηλικία να μην ασχολείται με την μπάλα στα πόδια του αλλά και να προβλέπει την επόμενη κίνηση.  Οι νοητικές προπονήσεις είναι ένας… χρυσός στα χέρια του προπονητή. Πρέπει να υπάρχουν στο μενού του ασκησειολογίου του μιας και βοηθούν ώστε τα παιδιά ν’ αναπτύξουν οξυδέρκεια στη διάρκεια του παιχνιδιού και να παίρνουν σωστές αποφάσεις.

Μέσω της νοητικής προπόνησης ο ποδοσφαιριστής μαθαίνει:

  • Nα παραμένει συγκεντρωμένος
  • Να σκέφτεται πιο γρήγορα την επόμενη σκέψη του
  • Να παίρνει σωστές αποφάσεις
  • Να αποκτάει αυτοματισμούς
  "Ο Άρης χρειάζεται Έλληνες από την Ακαδημία"!

Από μικρή ηλικία τα παιδιά…:

  • Αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο καλύτερα με τέτοια ερεθίσματα. Αν από μικρός κάνεις τέτοια προπόνηση θα έχεις μεγαλύτερη άνεση στην εκτέλεση των ασκήσεων με την πάροδο του χρόνου.
  • Καταλαβαίνουν ότι το νόημα της άσκησης είναι να ανταποκριθεί στην οδηγία του προπονητή του χωρίς να επηρεαστεί από το βαθμό δυσκολίας.

Υπάρχει ένα τεράστιο ασκησειολόγιο. Ακόμη και να μην το ξέρουν κάποιοι τεχνικοί σίγουρα θα το κάνουν στις προπονήσεις. Το ασκησειολόγιο και οι προπονήσεις αυτές είναι κομμάτια που τα κάνουμε για προθέρμανση. Το νόημα της άσκησης είναι να ανταποκριθεί το παιδί στην οδηγία του προπονητή του, ανεπηρέαστο από τα όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο.

Ενδεικτικές ασκήσεις νοητικής προπόνησης:

Α
Οι παίκτες, μία 10αδα ή 8αδα, κάνουν ένα μεγάλο κύκλο. Βάζουμε μία μπάλα μέσα στον κύκλο κι αρχίζουμε πάσες μεταξύ των παικτών. Αυτός που δέχεται την μπάλα κάθετα από τον συμπαίκτη του, τη δίνει σε άλλο συμπαίκτη του παράλληλα, κι αυτός που τη δέχεται παράλληλα, τη δίνει κάθετα.

Β
Βάζουμε δύο κώνους στα 10 μέτρα. Στο κέντρο της απόστασης, στα 5 μέτρα δηλαδή, υπάρχει ένας κώνος που είναι το σημείο αναφοράς. Ξεκινούν δύο παίκτες από τους κώνους με οδήγηση μπάλας κι όταν φτάσουν στη μέση, τότε κάνουν προσποίηση αριστερά και ντρίμπλα δεξιά. Σε πολλές επαγγελματικές ομάδες τρακάρουν ο ένας παίκτης με τον άλλο. Πιστέψτε με, συμβαίνει.

  Δίνει μεγάλη βάση στους νεαρούς κίπερ ο ΠΑΟΚ!

Γ
Στην ίδια άσκηση με την (Β) μπορεί ο προπονητής να αντικαταστήσει τον κεντρικό κώνο. Φτάνοντας τα παιδιά στον προπονητή, αυτός τους δείχνει να κινηθούν προς τα δεξιά, αλλά τους φωνάζει “αριστερά”. Σκοπός της άσκησης είναι οι παίκτες να ανταποκριθούν στο λεκτικό ερέθισμα κι όχι στο οπτικό ή τούμπαλιν, ανάλογα τι θέλει ο προπονητής.

Κλείνοντας, για να κατανοήσουμε τη σημασία της νοητικής προπόνησης, θα σας πω το εξής: πριν από μερικά χρόνια το πανεπιστήμιο του Τσίτσεστερ στην Αγγλία σε συνεργασία με την Castrol δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, προκειμένου να ερευνήσουν τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Όταν ο Πορτογάλος πέρασε τα τεστ που του έβαλαν και οι ακαδημαϊκοί έψαξαν να βρουν την ιστορία του ανακάλυψαν ότι αρκετές από τις αρετές του προέρχονταν από τη νοητική προπόνηση που έκανε στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Για όσους δουν το παρακάτω βίντεο αρκεί ν’ αναφέρουμε ότι στην εκτέλεση του κόρνερ όπου του σβήνουν τα φώτα, μέσω της νοητικής προπόνησης, ο Κριστιάνο μπορεί και προβλέπει σε ποιο σημείο θα χτυπήσει την μπάλα με το κεφάλι και ποια θα είναι η ταχύτητά της.

Δείτε πώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο προβλέπει τι θα κάνει, στο video που ακολουθεί:

https://youtu.be/dWR_ku1AAtM

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ