TALENTABOUT.GR | The Insider | “Ο αθλητισμός πρέπει να αποτελεί κίνητρο”!
Γνώμη

“Ο αθλητισμός πρέπει να αποτελεί κίνητρο”!

Την πεποίθησή του πως οι ομάδες θα πρέπει να εμπιστευτούν περισσότερο τους ποδοσφαιριστές των ακαδημιών τους εξέφρασε ο τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας του ΠΑΣ Γιάννινα, Δημήτρης Τερεζόπουλος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 3 Σεπτεμβρίου 2018 | Talentabout.gr Team

Ο Δημήτρης Τερεζόπουλος φιλοξενήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84”, όπου και μίλησε για το πλάνο των ακαδημιών. Ο τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας του ΠΑΣ Γιάννινα τόνισε πως οι ομάδες θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη βάση στα νέα ταλέντα, αλλά και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να σκέφτονται το ποδόσφαιρο σαν άθλημα και όχι σαν μέσο για να αποκτήσουν λεφτά.

Επίσης, επισήμανε ποια θα πρέπει να είναι η στάση των γονιών απέναντι στα παιδιά τους αλλά και στους προπονητές, ενώ τοποθετήθηκε και για την απόφαση των ομάδων να παραχωρούν τους ποδοσφαιριστές τους με τη μορφή δανεισμού σε χαμηλότερης κατηγορίας ομάδες.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για το γεγονός ότι πολλες ομάδες στρέφονται στα παιδιά των ακαδημιών τους:

“Ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια έχει επενδύσει στο πλάνο της ακαδημίας και για αυτό τα παιδιά που αγωνίζονται τώρα στην πρώτη ομάδα, από ανάγκη καθαρά γιατί πρέπει να μιλάμε ειλικρινά, κατάφεραν να μπουν αμέσως στο κλίμα. Η ανάγκη έχει οδηγήσει αρκετές ομάδες να δώσουν βαρύτητα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Το κίνητρο δεν θα πρέπει να είναι οικονομικό, αλλά ο αθλητισμός. Πολλές φορές τα παιδιά μπερδεύονται γιατί και εμείς οι γονείς η αλήθεια είναι ότι κάνουμε κακό στα παιδιά μας. Γιατί θέλουμε το παιδί μας να είναι ο επόμενος Μέσι και ουσιαστικά μέσα από το ποδόσφαιρο να μπορέσουν να είναι και οικονομικά όλα καλά. Αλλά αυτό που πρέπει να κοιτάμε κανονικά θα είναι να αγωνίζονται και να αθλούνται, γιατί ο αθλητισμός είναι αυτός που βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και να κοινωνικοποιείσαι. Έχει πολλά συν ο αθλητισμός, αλλά οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν πρωταθλητές. Το πρώτο κακό που είναι στα παιδιά είναι οι γονείς.

Κανονικά οι γονείς δεν θα πρέπει να έχουν λόγο απέναντι στους προπονητές και τις ομάδες. Να πηγαίνουν τα παιδιά στην προπόνηση και να φεύγουν. Σαφώς να ενδιαφέρονται και να μαθαίνουν, αλλά μέχρι εκεί, μέσα στο γήπεδο είναι ο προπονητής αυτός που αποφασίζει και μιλάει”.

Για το αν αντιμετωπίζει προβλήματα με τα νεαρούς ποδοσφαιριστές:

“Προβλήματα δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις σοβαρά όταν είναι μικρά τα παιδιά, γιατί υπάρχει ο σεβασμός αλλά και ο φόβος. Αρχίζεις να βλέπεις τον πραγματικό τους εαυτό μετά τα 17-18 τους χρόνια, σε μικρή ηλικία δεν μπορείς να δεις πολλά προβλήματα αλλά καταλαβαίνεις νοοτροπίες. Καταλαβαίνεις την κακή νοοτροπία η οποία αν υπάρχει δεν θα βοηθήσει το παιδί να κάνει πολλά πράγματα. Στην Ελλάδα στο θέμα της νοοτροπίας είμαστε κάπως πιο χαλαροί σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης”.

Για την κατάλληλη ηλικία που ένα παιδί πρέπει να ξεκινήσει την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο:

“Από 6 ετών και μετά, από τη στιγμή που τα παιδιά έχουν αρχίσει να έχουν μεγάλη ενέργεια, είναι καλό να ξεκινούν το ποδόσφαιρο. Φυσικά και πιο μετά αλλά η καλύτερη ηλικία είναι 67 ετών για να αρχίσει να μπαίνει στο πλάνο των ακαδημιών.

Πολλές φορές εμείς οι γονείς και συγκεκριμένα οι άντρες, επειδή το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα, θέλουμε τα παιδιά μας επειδή δεν γίναμε εμείς ποδοσφαιριστές να γίνουν εκείνα. Θα πρέπει όμως να αφήνουν τα παιδιά να επιλέξουν αν το θέλουν το ποδόσφαιρο και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέχουν και οι ακαδημίες. Σίγουρα είναι έσοδα για τις ομάδες οι ακαδημίες και δεν θέλουμε να φεύγουν τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να λέμε και την αλήθεια στους γονείς”.

Για το φαινόμενο των δανεικών:

“Δεν φταίνε τα ίδια τα παιδιά. Μεγάλη ευθύνη έχουμε εμείς οι προπονητές, αλλά και οι διοικήσεις με την επιλογή τους στους προπονητές. Η καταστροφή των ακαδημιών είναι το ποδόσφαιρο. Βλέπεις μία καλή ακαδημία μπορεί να παίζει ένα ωραίο και σύγχρονο ποδόσφαιρο με τα παιδιά να μαθαίνουν τον σωστό τρόπο με ορθολογιστικό αγωνιστικό πλάνο και ξαφνικά επειδή αυτά τα παιδιά δεν είναι ακόμα έτοιμα να πάνε στην πρώτη ομάδα τα στέλνουν σε μία κατώτερη κατηγορία Football League ή Γ’ Εθνική και εκεί βλέπεις ένα τελείως διαφορετικό πλάνο και τελείως διαφορετικό ποδόσφαιρο και από εκεί που τα παιδιά έχουν μάθει να δημιουργούν, δηλάδη να “χτίζουν” ένα ποδόσφαιρο από πίσω, ξαφνικά ο προπονητής να τους λέει ότι πρέπει την μπάλα να τη διώξεις να την απομακρύνεις και να παίζουμε όλοι πίσω. Έχει να κάνει με την τεχνογνωσία και την κουλτούρα, αλλά πάνω σ’ αυτό έχουμε και εμείς οι προπονητές ευθύνη”.

Για την περίπτωση του Ντίνου Μαυροπάνου:

“Απέναντι σε κάθε παιδί που έχει ταλέντο θα πρέπει να υπάρχει τόλμη από τη διοίκηση και τον προπονητή, έτσι ώστε να παίρνει συμμετοχές. Γιατί πολλές φορές δεν τολμούμε φοβόμαστε και δεν χρησιμοποιούμε ένα νέο παιδί με ταλέντο, γιατί σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα και όλα αυτά κάνουν κακό. Ευτυχώς στον ΠΑΣ Γιάννινα έχουμε άλλη φιλοσοφία και τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πολλά παιδιά.

Εκτός του Μαυροπάνου είναι και ο Χαρίσης όπως και άλλοι. Όταν το πρότζεκτ έχει να κάνει με ελληνόπουλα και γνωρίζουμε τη νοοτροπία αυτών των παιδιών, γιατί ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει φιλότιμο και όταν μπορείς να του αγγίξεις την καρδιά μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα, τότε όλο αυτό είναι κέρδος και έτσι ο ΠΑΣ μπορεί κάθε χρόνο να πουλάει τουλάχιστον έναν παίκτη από την ομάδα.

Οι ομάδες επενδύουν. Το να έχεις έναν ποδοσφαιριστή και να φύγει αύριο για το εξωτερικό ή κάποια μεγαλύτερη ομάδα, είναι διαφήμιση για τον σύλλογο όπως ήταν για τον ΠΑΣ ο Μαυροπάνος που πήγε στην Άρσεναλ“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ