TALENTABOUT.GR | Home Slider | Από την Arsenal FC στους Νικητές, για ένα πρωτοποριακό project!
Nikites fc

Από την Arsenal FC στους Νικητές, για ένα πρωτοποριακό project!

Η ιστορία του ‘Έλληνα που γαλουχήθηκε στο Λονδίνο και είναι πλέον εδώ… για να προσφέρει στην ανάδειξη και διαμόρφωση του πλούσιου ποδοσφαιρικού ταλέντου που υπάρχει στην χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18 Σεπτεμβρίου 2018 | Talentabout.gr Team

Ρίσκαρε τα πάντα για να διεκδικήσει το όραμα του, και όπως λέει ο P. Coelho, “όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν  συνωμοτεί  για να το κατακτήσεις”.

Ο λόγος για τον Έλληνα Σπύρο Πασπαλίδη, που από τότε που έγινε προπονητής είχε έναν ξεκάθαρο και απόλυτα συγκεκριμένο στόχο, την απόκτηση γνώσης του αντικειμένου. Ήθελε να διεισδύσει σε μεγάλα διεθνή ποδοσφαιρικά Clubs, για να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Πως βρέθηκε ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό να προπονεί στο Colney του Λονδίνου, στο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο των “Κανονιέρηδων”;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αγγλικός σύλλογος είχε στήσει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ακαδημιών στην χώρα μας, αλλά λίγοι γνωρίζουμε για την Arsenal FC Elite Academy που είχε έδρα την Θεσσαλονίκη. Η ακαδημία αυτή ήταν μία από τις πέντε (μία σε κάθε ήπειρο) που συντηρούσε ο Αγγλικός σύλλογος με στόχο την ανεύρεση και εκπαίδευση επίλεκτων ποδοσφαιριστών (από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια στην περίπτωση αυτή) με τα αυστηρά πρότυπα του συλλόγου. Στα πλαίσια της στελέχωσης της με νέους που διέθεταν το “ιδιαίτερο ταλέντο” ώστε να εξελιχθούν σε ποδοσφαιριστές του υψηλότερου Ευρωπαϊκού επιπέδου, η Arsenal FC οργάνωσε το 2010 ένα Try-Out Camp στην Αθήνα και αργότερα στο Ναύπλιο.

Ο Πασπαλίδης διεκδίκησε να εργαστεί σε αυτά, ελπίζοντας πως ο τότε υπεύθυνος για τους τερματοφύλακες Tony Roberts, θα διέκρινε το πάθος, τις γνώσεις αλλά και τις ιδιαίτερες ικανότητες που είχε αναπτύξει μέσα από την τεράστια έρευνα του και την ακατάπαυστη ενασχόληση του με την προπονητική.

“Ο τολμών νικά” έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, και έτσι και έγινε…

Έτσι εργάστηκε για την Arsenal FC Elite Academy από το 2010 έως το 2015 ως επικεφαλής “Goalkeeper Coach” αρχικά και κατόπιν και ως “Specific Coach” και “Scouter” της ακαδημίας αυτής. Ο “Chief Scouter” της Arsenal FC , Steve Morrow, ως τεχνικός διευθυντής της Elite Academy τότε, διέκρινε τις ικανότητες, την ανήσυχη φύση και τη δυναμική του και του ανέθεσε επιπρόσθετα καθήκοντα που αφορούσαν τους ποδοσφαιριστές όλων των θέσεων και της ομάδας γενικότερα.

Τα αυστηρά πρότυπα του κορυφαίου Αγγλικού σωματείου απαιτούσαν την αντιμετώπιση όλων των πεδίων μέσω της επιστημονικής μεθοδολογίας του “Sport Science”. Για το λόγο αυτόν, βρέθηκε στο Λονδίνο και πλαισιώθηκε θερμά από επιφανή στα αντικείμενα τους στελέχη και συνεργάτες της Arsenal FC.

O Andries Jonker, ο Matthew Rose, ο Tony Roberts, ο Brock Christopher, ο Marco Knoop, ο Desmond Ryan, ο Noel Carroll, ο Padraig Roche αποτελούν κάποιους από τους καθοδηγητές, μέντορες, συνεργάτες που έχουν εξελιχθεί σε στενούς φίλους. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό αναδείχθηκαν παίκτες που υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια πέρα από την Arsenal FC (Σάββας Μούργος, Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Χρίστος Σιέλης, Κώστας Μπαλογιάννης, Κώστας Πηλέας, Dejan Iliev, Martin Sviderský, Ricardo Farcas, και άλλους), σε σημαντικούς συλλόγους όπως: Manchester United FC, Brentford FC, AFC Ajax, Hannover 96 FC, Norwich City FC, S.P.A.L. FC, Shrewsbury Town FC, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κ.α..

  Σύλληψη προπονητή - Ασελγούσε σε ανήλικες αθλήτριες

 

nikites_paspa_kara

 

Το 2015, προσωπικοί οικογενειακοί λόγοι τον “ανάγκασαν” να συνεχίσει τη συνεργασία του με επικέντρωση στο “Scouting”, έχοντας πια ως βάση του την Αθήνα. Με κτήμα του την μοναδική για τα δεδομένα μας τεχνογνωσία, ιδρύει το “GP” που έχει ως στόχο την εκπαίδευση ποδοσφαιριστών όλων των θέσεων με διεθνή πρότυπα και την προώθηση τους στον ποδοσφαιρικό χώρο του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Παράλληλα, αναζητεί μία πιστοποιημένη ακαδημία (με άδεια συμμετοχής στα επίσημα πρωταθλήματα της χώρας), που διαθέτει την ποιότητα και την προοπτική να “υιοθετήσει” τα πρότυπα αυτά, με απώτερο στόχο την δημιουργία μίας “Elite” ομάδας σε κάθε ηλικιακό groυp από  U14 έως και U18.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, επιλέγει να συνεργαστεί με την ακαδημία ποδοσφαίρου “Νικητές” (Nikites fc) και τον ιδιοκτήτη και ιδρυτή της Ηλία Καραπιπέρη, και από το Μάϊο του 2018 είναι ο τεχνικός Διευθυντής της ακαδημίας.

Επιδιώξαμε να μάθουμε περισσότερα για το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα εγχείρημα, και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εξέλιξη των “τυχερών” αυτών νεαρών ποδοσφαιριστών. Αυτά που ανακαλύψαμε, μας άφησαν “άφωνους”!!!

Καταρχήν η ακαδημία υποστηρίζεται από την πρωτοποριακή, καινοτόμο εφαρμογή “PMASPORT” (Performance Management Application). Με την εφαρμογή αυτή επιτυγχάνεται απόλυτα η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ εκπαίδευση, διαμέσου ανταλλαγής δεδομένων με αθλητές, γονείς και προπονητικό επιτελείο.

Οι ποδοσφαιριστές υποβάλλονται στα διεθνώς διαδεδομένα (ελάχιστα ακόμα στην Ελλάδα) FMS tests, εργομετρικά που αξιολογούν την λειτουργική κίνηση του ποδοσφαιριστή, από τα οποία προκύπτει ειδικό ασκησιολόγιο με στόχο τη μέγιστη ανάπτυξη του έργου που μπορεί να παράγει ένας αθλητής, αλλά και την πρόληψη τραυματισμών.

Σχεδιάζονται για τον κάθε αθλητή, εξατομικευμένα ιδανικά προπονητικά πλάνα με βάση τη βιολογική ηλικία “Biological Age”, το στάδιο ωρίμανσης “Maturation Stage” και το μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης “PHV Age”. Καινοτόμες διαδικασίες εμπλέκονται σε όλη τη διαδικασία του καθημερινού αλγόριθμου: Προ-προπονητική προετοιμασία, προπόνηση, αποθεραπεία/αποκατάσταση.

Οι ποδοσφαιριστές χωρισμένοι σε group παρακολουθούν πλάνα από την προπόνηση που θα ακολουθήσει με οπτικοακουστικά μέσα ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος μάθησης του κάθε αθλητή “VARK Learning Style”, υποβάλλονται σε σωματικό, ψυχοπνευματικό και ιατρικό έλεγχο όπου διασφαλίζεται η ακεραιότητα του αθλητή. Ακολουθεί εξειδικευμένη σωματική ενεργοποίηση με Foam Rollers και λάστιχα στο γήπεδο, ενώ έχουν ήδη στηθεί τα ομοιώματα ποδοσφαιριστών (Mannequins), τα οποία προσδίδουν ρεαλιστικότητα στην προπόνηση για τα passing games τεχνικής που αποτελούν το σύνηθες ξεκίνημα της προπόνησης. Οι προπονήσεις βιντεοσκοπούνται για την ανάλογη αξιολόγηση τους από το προπονητικό team, ενώ οι αγώνες αναλύονται στατιστικά και τακτικά.

  Τέλος ο Κόντε από την Τότεναμ - Δυο τα... φαβορί!

Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών.

Συγκεκριμένα τμήματα της ακαδημίας έκαναν για φέτος το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας στα Χάνια του Πηλίου, όπου ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων επιστημονικών δεδομένων και του νέου τρόπου λειτουργίας.

Ρωτήσαμε τον κύριο Πασπαλίδη:

Πως επιλέξατε μία ιδιωτική ακαδημία σαν τους Νικητές για την ανάδειξη του έργου σας, και όχι έναν “μεγάλο” σύλλογο;

Οι Νικητές είναι ένα μικρό Club, με τεράστια όμως προοπτική. Το όραμα και οι αξίες του Ηλία Καραπιπέρη αλλά και η ποιότητα των ανθρώπων που χρόνια τον ακολουθούν, αποτέλεσαν για εμένα τα κριτήρια της απόφασης μου. Πρόκειται για ένα project που απαιτεί σταθερότητα, υπομονή, αφοσίωση και ένα απόλυτα υγιές περιβάλλον εργασίας για να πετύχει. Τέλος, στην χώρα μας δύσκολα βρίσκεις ανθρώπους διατεθειμένους αλλά και ικανούς να αφομοιώσουν άμεσα τόσα νέα και ανατρεπτικά σε κάποιες περιπτώσεις δεδομένα. Θεωρώ το έδαφος καθαρό και εύφορο. Θέλω να το σπείρω και να αναδείξω τους πολύτιμους καρπούς του.

Σε ποιους απευθύνεται το καινούργιο πρόγραμμα σας;

Οι Νικητές είναι μία ακαδημία που εδώ και 14 χρόνια εκπαιδεύει ποιοτικά νεαρούς αθλητές με στόχο την καλλιέργεια της νοοτροπίας Νικητή μέσα από το ποδόσφαιρο. Αυτό το χρειάζονται όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τους ποδοσφαιρικούς τους στόχους. Με την παρουσία μου στους Νικητές, εγγυούμαστε πλέον την μέγιστη δυνατή ΑΤΟΜΙΚΗ εξέλιξη του νεαρού ποδοσφαιριστή μέσα από μετρήσιμα επιστημονικά δεδομένα. Επομένως, απευθυνόμαστε σε όσους είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη τους, ανεξάρτητα από το ταλέντο τους. Εάν έχουν και συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς στόχους, ακόμα καλύτερα.

 

nikites fc

 

Ο Σπύρος Πασπαλίδης, ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω έχει δημιουργήσει καινοτόμες εφαρμογές που διαμορφώνουν και επηρεάζουν τον ποδοσφαιρικό χώρο διεθνώς σε πολλαπλά επίπεδα με απόλυτη επιτυχία. Μας εκπλήσσει συνεχώς με τις δραστηριότητες του και τις επαφές του στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Καλή επιτυχία λοιπόν στους Νικητές, δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε την πορεία τους…!

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ