Ολυμπιακός

Έκανε αυτό που δεν τόλμησε κανείς!

Ο Ολυμπιακός ποτέ δεν ήταν ο σύλλογος που αποτελούσε το “εργοστάσιο” παραγωγής και ανάδειξης νέων ποδοσφαιριστών. Οι οπαδοί του διαχρονικά είχαν συνηθίσει να βλέπουν στην ομάδα τους έτοιμους ποδοσφαιριστές που έρχονταν στον Πειραιά ως βαρύγδουπες μεταγραφές από την εγχώρια και την διεθνή αγορά. Ποτέ ο οπαδός του Ολυμπιακού δεν είχε μπει στην λογική να προσμένει την ανάδειξη κάποιου παίκτη από τα σπλάγχνα της ομάδας του. Ήθελε πάντα να ακούει, να διαβάζει, αλλά και εν τέλει να βλέπει μέσα στο γήπεδο με την ερυθρόλευκη φανέλα παίκτες που αγοράστηκαν με πολλά εκατομμύρια ευρώ ή δραχμές παλαιότερα, από την εκάστοτε διοίκηση της ομάδας του, για να ζει το… όνειρό του, αλλά και να πικάρει τους οπαδούς των άλλων ομάδων.

Ξαφνικά αυτή η… παράδοση “έσπασε” τη φετινή περίοδο από έναν ξεροκέφαλο όπως αποδεικνύεται Πορτογάλο προπονητή τον Πάουλο Μπέντο ο οποίος κόντρα σε πρακτικές ετών και στερεότυπα, τόλμησε είτε από άγνοια κινδύνου, είτε γιατί έτσι έχει μάθει να πορεύεται στην προπονητική του καριέρα και δεν μπορούσε να αλλάξει με τον ερχομό του στην Ελλάδα, να καθιερώσει στην ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά και στις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων φιλάθλων ως έτοιμους ποδοσφαιριστές που μπορούν να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο, τέσσερα νέα παιδιά που προέρχονται από την Ακαδημία των Πειραιωτών, τους Ρέτσο, Μανθάτη, Ανδρούτσο και Νικολάου.

Πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ο Μπέντο δεν προχώρησε από μόνος του σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα αλλά το έκανε μετά από συνεννόηση με την διοίκηση της ομάδας του. Ότι και να ισχύει, πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρει και δεν απασχολεί κανέναν. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που “μετράει” πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ένα αποτέλεσμα που λέει ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε από το… πουθενά τέσσερις παίκτες που μπορούν να εξελιχθούν αφενός σε σημαντικότατες αγωνιστικές μονάδες οι οποίες θα τον βοηθήσουν να συνεχίσει την κυριαρχία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αφετέρου σε πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία που μπορούν να φέρουν πολλά χρήματα στα ταμεία του με μια μεταγραφή τους στο εξωτερικό. Δεν μιλάμε πλέον για “φυντάνια” ή για ταλέντα, αλλά για ποδοσφαιριστές ενδεκάδας κάτι που ισχύει σε όλη την Ευρώπη για 19χρονους και 20χρονους και το οποίο φροντίζει να το δείχνει συνεχώς ο Μπέντο με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα παιδιά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των “ερυθρολεύκων“.

Αν κάποιος έβλεπε για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό, θα πίστευε ότι αρχηγός του στο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο που ήταν ο Ρέτσος, αγωνιζόταν μέχρι πέρσι στην ομάδα Νέων του συλλόγου ή ο χαφ που “οργίασε” στο τελευταίο παιχνίδι με την Λάρισα και λέγεται Ανδρούτσος ήταν άγνωστος στους περισσότερους φιλάθλους των Πειραιωτών πριν ξεκινήσει η φετινή περίοδος.

Στα τμήματα υποδομών του Ολυμπιακού γίνεται -όπως αποδεικνύεται- εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια, όμως κανείς από τους προκατόχους του Μπέντο δεν τόλμησε κάτι ανάλογο. Ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει από τον… Νοέμβρη το πρωτάθλημα, απέφευγαν τα πειράματα και τους νεωτερισμούς και πήγαιναν στα σίγουρα για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Από μια άποψη καλά έκαναν, αλλά από την άλλη εκτός από ένα πρωτάθλημα ή ένα κύπελλο δεν προσέφεραν αυτό το κάτι παραπάνω στον σύλλογο που είναι η ανάδειξη ενός ποδοσφαιριστή. Ο Μπέντο μπορεί να μείνει χρόνια στον Ολυμπιακό ή μπορεί και να απομακρυνθεί άμεσα μετά από κάποιο άσχημο αποτέλεσμα ή εξαιτίας της απώλειας κάποιου σημαντικού στόχου για την ομάδα. Αυτή άλλωστε είναι η μοίρα των προπονητών σε όλο τον κόσμο. Ο,τι όμως και αν γίνει ο 47χρονος Πορτογάλος θα έχει αφήσει στον Ολυμπιακό μια σημαντική… κληρονομιά και θα έχει ανοίξει τους ορίζοντες για τους μετέπειτα προπονητές που θα θα βρεθούν στον “ερυθρόλευκο” πάγκο. Άλλωστε στον Ολυμπιακό δεν θα ήθελαν με τίποτα να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος όσον αφορά την αξιοποίηση των ταλαντούχων παικτών που ξεπηδούν από το Ρέντη. Η περίπτωση του Κυριακού Παπαδόπουλου που “χάθηκε” το καλοκαίρι του 2010 για τους “ερυθρόλευκους” με την μετακίνησή του στην Σάλκε χωρίς να προλάβει να προσφέρει σχεδόν το παραμικρό στο σύλλογο με βάση το τεράστιο ταλέντο του, φαίνεται πως έχει γίνει μάθημα για όλους στην ομάδα του Πειραιά.

Πηγή: ekirikas.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γερμανία

Γιατί η Ντόρτμουντ δεν “ψήθηκε” για τον… Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος αστέρας είχε προταθεί στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο αυτή δεν το κυνήγησε.
Εθνική Ανδρών

“Ο αποκλεισμός πονάει, αλλά δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε...

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έδωσε το... σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία Ο...
Ιταλία

Ο Μαρτίνες κλείνει τα αυτιά του στις “σειρήνες”!

Ο Λαουτάρο Μαρτίνες νιώθει ευτυχισμένος που βρίσκεται στον Μιλάνο και γι' αυτό τον λόγο δεν βλέπει καμία...
Εθνική Ανδρών

Ο επικρατέστερος για την θέση του αντί – Πογέτ!

Ο Γκουστάβο Πογέτ θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας, με το πρώτο όνομα να...
Ολλανδία

Ισπανικό… μπάσιμο για τον Παυλίδη!

Ο Έλληνας παιχταράς έχει μπει στο μάτι των Ισπανών, που... τσεκάρουν την περίπτωση του για το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά...